Одесити святкують і ярмаркують, чиновники відбувають повинність

Як і в попередні роки, День державного прапора України Одеса ознаменувала підняттям велетенського синьо-жовтого полотнища над своїми легендарними Потьомкінськими сходами. Цього разу з нагоди 22-річчя Незалежності й прапор зшили 22-метрової довжини. Пронесли його сходами юнаки та дівчата, більшість із яких були ровесниками нашої Незалежності. Коли прапороносці досягли вершини сходів, залунав Державний гімн, і присутні, поклавши правицю на серце, дружно підхопили його. Цим урочистим заходом розпочався у місті традиційний вишиванковий фестиваль.

Ініційований п’ять років тому патріотичними організаціями, він набув такої популярності, що вже й мерія, яка раніше ігнорувала це свято, тепер долучилася до нього. Щоправда, запідозрити її у палкій прихильності до Незалежної соборної України досить важко. За ініціативою міського голови, уродженця Сахалінської області Олексія Костусєва Одеса першою в Україні проголосила російську мову регіональною, потім повела наступ на українські назви вулиць, зокрема, перейменувала вулицю національних героїв Івана та Юрія Лип.

За звичай над міськрадою майорить прапор міста, але у День державного прапора мерія про людське око вивісила на щоглі синьо-жовте знамено. А поруч із приміщенням було встановлено ще одну невеличку щоглу, де оце вперше за всі роки Незалежності відбулося офіційне підняття державного прапора і промарширували курсанти у військовій формі. Присутня на урочистості команда Костусєва з кам’яним виразом облич спостерігала за цим дійством. Усім і без слів було зрозуміло, що чиновники формально відбувають свою повинність. Витративши на це хвилин з двадцять свого дорогоцінного часу, вони залишили Думську площу і Приморський бульвар, де саме й розпочиналося вишиванкове свято.

А тим часом на бульварі подружки Руслана та Альбіна разом з іншими волонтерами з громадських організацій стали роздавати присутнім виготовлені власноруч банти із синіх і жовтих стрічок. А вони особливо пасували тим, хто прийшов на свято у вишиванках. Таких в Одесі стає дедалі більше, наступного дня вони влаштують на Потьомкінських сходах своєрідний вишиванковий ланцюг і сподіваються, що він збере близько тисячі учасників. Для вкрай русифікованої Одеси це чимало.

На всі три святкові дні Приморський бульвар перетворено на барвистий і гомінкий ярмарок. Його заполонили ятки з різноманітним крамом. Приємно відзначити, що поруч із традиційними одеськими сувенірами у вигляді матроських кепі та смугастих майок-«рябчиків», усе більше з’являється виробів українських майстрів. Від вишиванок, виготовлених Ганною Кищук, важко було навіть очі відірвати. Особливо всім подобалися її вироби для малечі та чоловічі сорочки мережані білим по білому. Поруч із нею я зустрів уже знайомого мені кераміста Сергія Пташенника, який залюбки демонстрував дітлахам, які чудові мелодії можна вигравати на його окаринах. Було на ярмарку й чимало ляльок-мотанок, різьблених і кованих виробів, квіткових віночків із стрічками, вигадливих жіночих прикрас.

Із самого ранку гостей свята розважав чудовий високопрофесійний бандурист Павло Ровенко, якого нерідко можна зустріти на цьому бульварі. Такий багатострунний інструмент і віртуозна гра на ньому вуличного музиканта викликали неабиякий подив численних іноземних туристів. Вони надовго зупинялися поруч, інколи навіть замовляли твори своїх улюблених композиторів, а потім досить щедро винагороджували Павла, кидаючи гроші у його футляр для бандури. А під вечір на естраді, встановленій поруч із пам’ятником Дюку, розпочалися виступи кращих фольклорних колективів та дитячих ансамблів.

Отак життєрадісно розпочала Одеса свій п’ятий вишиванковий фестиваль. Як і личить одеситам, вони святкували, жартували, ярмаркували, і їм було байдуже до нудьгуючих у День державного прапора місцевих чиновників.

Сергій Горицвіт

На світлинах: підняття 22-метрового прапора над Потьомкінськими сходами, прапороносці здебільшого ровесники Незалежності,

Одесити... Фото 1 Підняття 22-метрового прапора над Потьомкінськими сходами

Одесити... Фото 2 Прапороносці здебільшого ровесники Незалежності

 бандурист Павло Ровенко викликає подив іноземних туристів,

Одесити... Фото 4 Бандурист Павло Ровенко викликає подив іноземних туристів

від вишиванок Ганни Кищук і очей не відірвеш,

Одесити... Фото 5 Від вишиванок Ганни Кищук і очей не відірвеш

Олександр Василюк привіз зі Львова націоналістичну літературу, диски та атрибутику вояків УПА

Одесити... Фото 6 Олександр Василюк привіз із Львова націоналістичну літературу, диски та атрибутику вояків УПА

Фото автора.

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа