Одеське побережя захищатимуть бронекатери “Ґюрза”

Повідомлення про те, що завершується будівництво перших бронекатерів типу «Гюрза-М» для ВМСУ, особливо порадувало одеситів. Адже судна базуватимуться на місці дислокації нашої військово-морської флотилії в Одеській затоці.

З ходом робіт на ПАТ «Ленінська кузня» в Києві 5 листопада ознайомилися начальник Генштабу – Головнокомандуючий ЗСУ генерал Віктор Муженко і командуючий ВМС віце-адмірал Сергій Гайдук. С. Гайдук, зокрема, розповів, що катери будуть використовуватися як на річкових ділянках, так і на морських акваторіях. Екіпажі «Гюрзи» пройшли на підприємстві відповідну технічну підготовку, під час якої військові моряки ознайомилися з особливостями катерів і правилами експлуатації.

Катери спроектовані Миколаївським казенним підприємством «Дослідно-проектний центр кораблебудування». Як повідомили в Департаменті преси та зв’язків із ЗМІ Міністерства оборони України, всього до 2017 року планується збудувати 9 катерів «Гюрза-М». Оснащення ними ВМС ЗС України забезпечить вирішення завдань у басейні ріки Дунай та у прибережній зоні Чорного та Азовського морів.

Командувач ВМС ЗС України віце-адмірал Юрій Ільїн повідомив, що броньований артилерійський катер «Гюрза-М» є тією версією катера «Гюрза», яка потрібна українським ВМС для захисту національних інтересів. «Вона достатньо нова, я б сказав, що вона на 80 відсотків відрізняється від тієї, що раніше була побудована для Узбекистану», – зазначив командувач. Своєю чергою командувач ВМС ЗС України віце-адмірал Сергій Гайдук розповів, що малі броньовані артилерійські катери «Гюрза» – перспективний проект. На кінець 2020 року їх повинно бути в складі ВМС 18 одиниць. За його словами, з підприємством досягнуто домовленості щодо їхнього подальшого технічного обслуговування, модернізації та нарощення бойової спроможності.

Катер має водотоннажність 50,7 тон, довжину 23 метри, ширину 4,8 метри і осадку 1 метр. Максимальна швидкість ходу «Гюрзы-М» до 25 вузлів (46 кілометрів на годину). Дальність плавання в економічному режимі – 700 миль при автономності життєзабезпечення п’ять діб. Екіпаж становить п’ять чоловік.

У цього катера дуже потужна система спостереження, до якої включені тепловізорна та телевізійна камери. Це дає можливість працювати з системами спостереження до 15 км як удень, так і вночі. Фактично, «Гюрза» це швидкохідна і маневрена бойова одиниця, яка здатна швидко і ефективно завдавати удари як по водних так і сухопутних цілях. Завдяки двом модулям БМ-5М.01 катер наділений подвійною вогневою потужністю 30-мм автоматичної гармати ЗТМ1, 40-мм автоматичного гранатомету УАГ-40 і кулемету ПКТ калібру 7,62 мм. Крім того, на модулі розміщені два ПТРК «Бар’єр», а в розпорядженні екіпажу є комплект ПЗРК.

Вітаючи поповнення ВМС катерами «Гюрза», блогер Олександр Коваленко, відомий в мережі як «Злий одесит», назвав їх гарними і небезпечними зміючками. «Бронекатери потрібні як осиний рій для захисту водних кордонів держави від потенційного противника в Чорному морі. По суті, «Гюрза» це як оса, від одного укусу якої відчуваєш біль, а від двох або трьох – наступає анафілактичний шок. І маючи в наявності організований рій таких ос, ми можемо заставити черговий кіптявий пережиток совка двічі подумати, перш ніж сунутися в наші води», – написав «Злий одесит».

Тож невдовзі ми побачимо зовсім інші Військово-Морські Сили – як в плані навченості, так і їх озброєнні.

Сергій Горицвіт

На світлині: броньовані арткатери «Гюрза».

1 Броньовані арткатери «Гюрза»

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа