Одеська митниця відбиває «наїзди» Яценюка і фіскальної служби

Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк 6 березня публічно заявив, що Одеська область не показала ефективності в експерименті з направлення понадпланових надходжень на митниці на будівництво та ремонт доріг у регіоні. Глава уряду нагадав, що, за його пропозицією, понадпланові надходження на митницях в рамках експерименту ділилися у пропорції 50 на 50, при цьому ті 50%, які направлялися до місцевого бюджету, безпосередньо виділялися на будівництво і ремонт доріг у чотирьох областях. Експеримент успішно пройшов у Львівській області, Чернівецькій і Волинській, але виявився, за словами Яценюка, неефективним в Одеському регіоні.

Від таких звинувачень Одеську митницю, якою керує Юлія Марушевська, взяв під захист голова Одеської обласної державної адміністрації Міхеїл Саакашвілі й з притаманною йому прямотою заявив: «Він бреше, він безсовісно бреше. Те, що він говорить, не має нічого спільного з реальністю. Яценюк живе в паралельному вимірі». За словами губернатора Одещини, область перевиконала митний план майже на 200 млн. грн. Саакашвілі також зазначив, що відразу після того, як уряд погодився на вищезгаданий експеримент, зі структури Одеської митниці було виведено енергетичну митницю, яка становила 30% митних надходжень у регіоні, при цьому план залишився той же.

Екс-президент Грузії підкреслив, що своїми діями і рішеннями Яценюк не сприяє реформам, а тягне країну назад, у планову економіку. Критикою роботи Одеської митниці, на думку Саакашвілі, глава українського уряду доводить свій страх перед боротьбою з корупцією. «Для Яценюка єдиний критерій роботи – це цифри. Для мене критерій роботи – це, в першу чергу, чи беруться хабарі на митниці, чи мучать там громадян, скільки вони чекають розмитнення вантажів, скільки там бюрократичних процедур. Він взагалі цим не цікавиться. Якби він цим цікавився, він би знав, що Одеська митниця – поки що єдина митниця в Україні, де на сьогоднішній день немає хабарів», – підкреслив Саакашвілі.

Саакашвілі наголосив: «Одеська митниця зуміла довести всій Україні, що можна працювати без хабарів і на благо України, а не корупціонерів» За його словами, 91,8 мільйонів гривень з виручених митницею грошей відправлять на будівництво дороги Одеса-Рені, а роботи з почнуть з квітня місяця.

Чимало перепон на шляху подолання корупції і модернізації роботи митниці доводиться постійно долати і її начальнику – Юлії Марушевській. На початку березня 2016 року вона виявила «департамент кротів», який саботує запровадження реформ. Це керівництво ІТ-департаменту Державної фіскальної служби. Марушевська звернулася до правоохоронних органів з проханням перевірити їхню діяльність і те, як вони використовують у корисливих цілях діючу програму «Інспектор». 

Мова йде про перешкоджання у впровадженні нового програмного забезпечення ASYCUDA, яке дасть змогу прозоро і ефективно проводити митне оформлення у відкритому митному просторі. ASYCUDA – це автоматизована система обробки митних даних, яка була розроблена Конференцією ООН з торгівлі та розвитку спільно з Міжнародною митною організацією. В даний час ця система використовується митними відомствами більш ніж 80 країн світу. На думку Марушевської, програма унеможливить маніпуляції з базою митних оформлень.

Однак «наїзди» на Одеську митницю не припиняються. 10 березня голова Державної фіскальної служби Роман Насіров фактично знову повторив звинувачення Яценюка на її адресу, а роботу Юлії Марушевської назвав неефективною. Цим керівник ДФС лише засвідчив, що як вогню боїться перевірки діяльності свого відомства, бо рильце у нього таки в корупційному пушку.

Сергій Горицвіт

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа