Недовіра до судочинства: РПР вимагає перегляд справ свавільно засуджених

За даними правозахисників, сьогодні близько 100 осіб засуджені незаконно і це лише серед осіб, які відбувають покарання у виді довічного позбавлення волі.

Засуджені до довічного позбавлення волі позбавлені права на перегляд вироків, які ухвалені на підставі недопустимих доказів за часів дії репресивного Кримінально-процесуального кодексу 1960 р.

Лише у разі прийняття законопроекту № 2033а «Про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України (щодо забезпечення окремим категоріям засуджених права на правосудний вирок» у свавільно засуджених буде шанс на перегляд їхніх вироків.

Законопроект покликаний запровадити на національному рівні тимчасовий механізм перегляду вироків у кримінальних справах і містить виключний перелік підстав для перегляду:

1) обвинувальний вирок, за відсутності інших доказів, які поза розумним сумнівом доводять вину засудженого, ґрунтується на:

– показаннях особи, отриманих внаслідок порушення права не свідчити проти себе;

– суперечливих свідченнях або свідченнях особи, яка отримала певну вигоду внаслідок засудження;

– викривлених обставинах, які очевидно не відповідають доказам у справі;

– обставинах, встановлених з істотним порушенням права особи на захист;

2) суд ухвалив обвинувальний вирок, невмотивовано відкинувши докази, що виправдовують засудженого;

3) призначене засудженому покарання вочевидь неспівмірне (занадто суворе) вчиненому злочину;

4) покарання у виді довічного позбавлення волі суд призначив без наведення обґрунтування неможливості призначення покарання на визначений строк.

Експерти РПР закликають Верховну Раду не зволікати розгляд законопроекту №2033а та проголосувати за нього у другому читанні та в цілому.

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа