Наступного року державні закупівлі ліків Міністерство охорони здоров’я здійснюватиме через міжнародні організації

Відповідно до тексту Коаліційної угоди, яку планують підписати п’ять провідних політичних сил, «Народний фронт», «Блок Петра Порошенка», «Самопоміч», «Радикальна партія Олега Ляшка» та «Батьківщина», наступного року державні закупівлі ліків Міністерство охорони здоров’я здійснюватиме через міжнародні організації. Про це йдеться в п.4.5 ст.28 Угоди, що стосується реформування медицини в Україні:

  • «Реформувати систему державних закупівель ліків та засобів, відповідно до європейських норм та принципів, що включає електронізацію закупівель, прямі закупівлі вакцин та лікарських засобів безпосередньо у виробника та інші методи.
  • Визначити 2015 рік транзитним роком для здійснення реформи закупівель вакцин та лікарських засобів за кошти державного бюджету України та провести закупівлі ліків та вакцин через міжнародні агенції: ВООЗ та ЮНІСЕФ із залученням фахівців USAID», – йдеться в тексті Угоди.

«Передача закупівель міжнародним організаціям продемонструє готовність політичних сил до реальних реформ, а не заробітку на закупівлях для хворих людей, – стверджує Ольга Богомолець, Заслужений лікар України, радник Президента, – Поки що це лише спільна заява про намір, та сподіваюся, відповідний законопроект буде приведений в дію новим парламентом і реалізований майбутнім Кабінетом Міністрів. Така система закупівель буде більш прозорою. Вона дасть можливість своєчасно та без затримки закуповувати усі гостро необхідні медичні препарати у перехідний для країни період – під час реформування системи охорони здоров’я. Також це дозволить усунути від процесу недобросовісних торговців, що призведе до зменшення цін на ліки в аптеках. Надзвичайно важливо, щоб при таких міжнародних закупівлях перевага надавалася вітчизняним виробникам, що відповідають міжнародним стандартам якості та створюють в Україні робочі місця. На цьому ми наголошували під час перемовин з міжнародними організаціями, які висловили свою готовність надати цю перевагу. Добре, що більшість партій пристали на цю пропозицію і підтримали її під час розробки Коаліційної угоди. Тому що на реформи і внесення змін до законодавства нам потрібен час, а реальні позитивні зміни люди мають відчути як скоріше».

Схожа практика застосовувалася в більш ніж 100 країнах Азії, Африки, Східної Європи та Південної Америки в перехідний період запровадження реформ. Серед них, наприклад, і сусідня Грузія. Фактично, Уряд укладає угоду на закупівлю ліків з міжнародними організаціями, а ті, в свою чергу, здійснюють закупівлі ліків від його імені. В середньому це призводить до зниження ціни на закупівлю препаратів до 30%.

«Грузія вже багато років закуповує спеціальні мед засоби (вакцини) і деякі специфічні ліки через міжнародні організації, – стверджує Олександр Квіташвілі, екс-міністр охорони здоров’я Грузії. – Це допомогло нам не лише зробити закупівлі більш прозорим, але і гарантовано закуповувати високоякісні препарати за низькими цінами. Всі державні закупівлі препаратів проходять за відкритими тендерами, участь в яких доступна для всіх компаній. Відкритість системи – це здорова конкуренція на ринку, де зацікавлені фармацевтичні монополії або олігополії не можуть впливати на співвідношення ціни та якості ліків».

Хочемо нагадати, що наразі Міністерство охорони здоров’я закуповує препарати для хворих українців по 18 державним програмам. Бюджет Міністерства охорони здоров’я на закупівлю ліків в 2014 році склав близько 2,2 млрд. гривень.

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа