Нарешті, пам’ятник Олені Телізі таки постане у Бабиному Яру

Лише нині влада наважилася виконати указ Президента України Віктора Ющенка, за яким на ознаменування 100-річчя з дня народження Олени Теліги було дано доручення Кабінетові Міністрів разом з Київською державною адміністрацією протягом 2006-2008 років спорудити пам’ятник Олені Телізі та її соратникам на території меморіального комплексу «Бабин Яр». Лише 28 березня 2013 року «Дирекція реставраційно-відновлювальних робіт» КМДА уклала угоду зі скульптором Олександрою Рубан на придбання її моделі пам’ятника О. Телізі та її соратникам вартістю 1,80 млн грн. Скульптурну композицію мають відлити з бронзи і встановити на території меморіального комплексу «Бабин Яр». Завершити роботи повинні упродовж місяця.

Безліч разів представники громадськості вимагали від кабміну і Київської міської державної адміністрації гідно вшанувати талановиту поетесу Олену Телігу, яку порівнюють із Лесею Українкою, жінку-героїню, яка свідомо віддала своє життя за визволення української нації в рядах Організації Українських націоналістів. Про це йшлося, зокрема, і під час цьогорічного мітингу оунівців у Бабиному Яру, які вшанували поетесу й діячку ОУН Олену Телігу та її загиблих побратимів 21 лютого цього року, у день їхнього розстрілу. Та краплею, що прорвала запруду мовчазного спротиву влади встановленню тут достойного пам’ятника, стало офіційне звернення народного депутата України, уповноваженого представника ВО «Свобода» на Одещині Павла Кириленка допрем’єр-міністра України Миколи Азарова з вимогою виконати указ президента Віктора Ющенка щодо встановлення у Бабиному Яру пам’ятника Олені Телізі.

Хочеться вірити, що КМДА, очолюване нині Олександром Поповим, не наслідуватиме приклад своїх попередників. Адже свого часу київський міський голова Леонід Черновецький вже підписував розпорядження про спорудження пам’ятника Олені Телізі на території Меморіального комплексу «Бабин Яр». Тоді ж за результатами проведеного конкурсу кращим ескізним проектом було визнано роботу авторського колективу у складі: скульпторів Олександри Рубан, Віктора Липовки та архітектора Івана Єршова. Не чекаючи спорудження монументу, громадськість ще у 1992 році домоглася встановлення у Бабиному Яру дерев’яного хреста та меморіальних плит з іменами розстріляних німцями патріотів. У липні 2009 року вандали повалили хрест і розбили мармурову дошку. А після відновлення спаплюженого меморіалу якийсь зловмисник підпиляв хрест. Таким «пораненим» стоїть він і нині.

Нинішній владі, яка досить невпевнено почувається у переддень виборів нового керівництва Києва, хоч-не хоч доведеться виконати своє власне розпорядження щодо пам’ятника Олені Телізі. Та й громадськість триматиме все це під своїм контролем. Тож, нарешті, пам’ятник талановитій поетесі й полум’яному борцеві за волю народу, яка стала новим символом невмирущості української нації, таки постане у Бабиному Яру.

Сергій Горицвіт

На світлинах: Олена Теліга, вшанування пам’яті Олени Теліги 21 лютого 2013 року, меморіальна плита у Бабиному Яру, таким постане пам’ятник борцеві й поетесі у Бабиному Яру.

Фото із соціальних мереж.

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа