Напередодні VІІІ Міжнародного Конгресу україністів

22 жовтня 2013 року у Колонній залі Мерії Києва відбудеться відкриття VІІІ Міжнародного Конгресу україністів, який приурочено до 200‑річчя від дня народження Т. Шевченка, відзначення якого відбувається під егідою Президента України В. Ф. Януковича.

Міжнародна асоціація україністів (МАУ) заснована 1989 р. в Італії поблизу Неаполя на установчих зборах за ініціативою та участю вчених-українознавців НАН України, США, Канади, Італії, ФРН, Польщі, Бельгії, Голландії. Було визначено головні завдання асоціації: сприяння відновленню та розвиткові українознавства, збереженню пам’яток історії та культури; поширення знань про культурні надбання і наукові здобутки українського народу в світі.

VІІІ Конгрес МАУ стане резонансним загальнокультурним і науковим заходом, який відбуватиметься за участі п’ятисот зарубіжних і вітчизняних вчених. У відкритті Конгресу візьмуть участь представники Адміністрації Президента України, Кабінету міністрів України, депутатського корпусу Верховної Ради України, Президії НАН України, директори гуманітарних академічних інститутів.

До роботи Конгресу залучені широкі кола наукової еліти з Білорусі, Росії, Молдови, Грузії, Азербайджану, Польщі, Словенії, Словаччини, Сербії, Хорватії, Болгарії, Угорщини, Німеччини, Італії, Австрії, Ізраїлю, Канади, США та інших країн.

Під час роботи Конгресу працюватимуть 19 секцій, 6 круглих столів та 2 тематичні конференції.

В день відкриття Конгресу відбудуться відеопрезентації унікальних праць:

  • Повне зібрання творів Т.Г. Шевченка;

  • Т. Шевченко в критиці / Заг. ред. Г. Грабовича. – 2013. – Т. 1. (США);

  • Т. Шевченко. Гайдамаки: Факсимільне видання. Історія книжки. Інтерпретація. – 2013. (США);

  • «Сільська фотографія Середньої Наддніпрянщини кінця ХІХ – ХХ ст.», присвяченого 200-річчю Т. Шевченка(Бабак Микола – заслужений художник України, лауреат Національної премії імені Тараса Шевченка).

Учасникам форуму будуть запропоновані також наукові видання МАУ, присвячені актуальним аспектам вітчизняної та зарубіжної україністики.

Буде представлено роботу виняткової мистецької цінності «Вишитий «Кобзар» Шевченка» Медведєвої Олени (Рівне) – перше видання «Кобзаря» (1840) Т.Г. Шевченка, в якому обкладинка, ілюстрації та поетичні тексти – високохудожнє ручне шиття.

У холі відбуватимуться дві ексклюзивні виставки: «Народного живопису 18-19 ст.», «Давніх українських рушників 19 – поч. 20 ст.», а також експонуватиметься колекція українського народного вбрання та звучатиме автентична українська музика.

Організатором цього заходу виступає Національна академія наук України, Міністерство культури України, Національний університет імені Тараса Шевченка та Міжнародна асоціація україністів.

Шановні колеги! Просимо Вас висвітлити цю значущу для культурного та наукового життя України подію в сюжетах новин на каналах телебачення та радіо.

Початок VІІІ Міжнародного Конгресу україністів о 10.00 в Колонній залі Мерії м. Києва.

Оргкомітет Конгресу

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа