На Вінниччині вшановано пам’ять підполковника УПА Йосипа Позичанюка

pozychan

20 жовтня цього року в смт. Дашів Іллінецького району на Вінниччині вперше на офіційному рівні вшановано пам’ять видатного уродженця Дашева, діяча ОУН(Б), підполковника-політвиховника УПА, члена УГВР, Лицаря Срібного Хреста Заслуги Йосипа Позичанюка, на честь якого було встановлено меморіальну дошку-барельєф та проведено просвітницьку зустріч з місцевою молоддю! Заходи присвячено 75-ій річниці створення Української Повстанської Армії.

Ініціатором і організатором встановлення меморіальної дошки-барельєфа Йосипу Позичанюку та інших заходів виступив депутат Вінницької обласної Ради, член постійної комісії обласної Ради з питань освіти, культури, сім’ї та молоді, спорту і туризму, духовності та історичної спадщини Володимир Барцьось. Автором дошки-барельєфа став скульптор, член Національної спілки художників України, Конгресу української інтелігенції Вінниччини, Анатолій Бурдейний. Встановлення дошки і проведення заходів відбулось за підтримки Департаменту соціальної та молодіжної політики Вінницької облдержадміністрації, Дашівської селищної ради, громадської організації “Лелеки”, Благодійного Фонду “Волонтерський тил”,. Спонсори проекту: директор ПП “Січ” Олексій Синільник (м. Вінниця) та генеральний директор ТОВ “Люстдорф” (м. Іллінці) Олександр Самохвалов.

Будинок, на якому встановлено дошку історичний, бо саме у цьому будинку по вул. Центральна 3, в редакції місцевої газети працював і проходив практику приблизно у другій половині 30-х років 20 століття Йосип Позичанюк. Сьогодні це приміщення комунального закладу “Станція юних техніків”, в якому також знаходиться місцевий музей та бібліотека. На дошці відображено портрет Йосипа Позичанюка, перо і зброя символізують його життєпис як письменника, публіциста, воїна, боротьбу за волю України словом і чином, а емблема ОУН – приналежність до організації, яка здійснювала керівництво визвольною боротьбою за Українську Самостійну Соборну Державу.

На урочистий мітинг, присвячений вшануванню Йосипа Позичанюка, зібралися представники місцевої і районної влади, громадські та молодіжні організації, учні та студенти, жителі селища. Почесну місію відкриття дошки виконали депутат обласної Ради Володимир Барцьось та Дашівський селищний голова Сергій Тітаренко. Усі присутні вшанували пам’ять Йосипа Позичанюка та інших Героїв ОУН-УПА хвилиною мовчання та поклали квіти до щойно відкритої дошки.

Вокальний ансамбль «Оберіг» Донецького національного університету імені Василя Стуса виконав славень Організації Українських Націоналістів “Зродились ми великої години…”, а бандурист, студент Вінницького музичного училища культури і мистецтв ім. М. Д. Леонтовича Голіздра Дмитро виконав героїчну пісню. В ході урочистого мітингу виступили Дашівський селищний голова Сергій Володимирович Тітаренко, заступник голови Іллінецької районної ради Віктор Нечипоренко, заступник голови Іллінецької райдержадміністрації Валентина Поїзд, автор дошки-барельєфа Анатолій Бурдейний, завідувач Дашівського музею партизанської слави Наталя Головченко.

“Здобудеш Українську Державу, або згинеш у боротьбі за неї” – cаме під цим гаслом з Декалогу ОУН повстанці виборювали Українську Самостійну Соборну Державу під час Другої світової війни. Сьогодні важливий день відновлення історичної і національної справедливості на обласному і районному рівні, день повернення із забуття імені нашого славетного земляка, уродженця цього краю, національного героя, підполковника УПА Йосипа Позичанюка. Він був з когорти кращих лицарів ОУН і УПА, титанів духу і чину, які обороняли наш народ більше десяти років перед потужними ворогами – нацистською гітлерівською Німеччиною і комуністичною сталінською московською державою – СРСР. І єдиною опорою УПА у цій нерівній боротьбі був український народ. Президент Франції Шарль де Голль у свій час зазначив: “Якби в мене була така армія, як УПА, німецький чобіт ніколи не топтав би землю Франції”. Кожна нація пишалась би таким героєм як Йосип Позичанюк. Наш обов’язок не тільки пам’ятати борців за незалежну Україну, а насамперед виховувати на їхньому героїчному чині молоде покоління українців. Не забуваючи при цьому, що боротьба за нашу незалежність продовжується і сьогодні з російським агресором на Сході України, – наголосив під час виступу депутат обласної Ради Володимир Барцьось.

Також депутат виконав урочисту місію: від імені Голови Координаційної Ради з вшанування пам’яті нагороджених Лицарів ОУН і УПА пана Миколи Посівнича вручив нагороду і посвідку до неї, призначені для Йосипа Позичанюка завідувачу місцевого музею Наталі Головченко. Це Срібний Хрест Заслуги, яким був нагороджений Йосип Позичанюк посмертно за великі заслуги в створенні УПА та вихованні її кадрів згідно Наказу Головного Військового Штабу УПА від 1952 року. Нагорода передається в музей для зберігання і створення повноцінного відділу, присвяченого українському Руху Опору – ОУН і УПА під час Другої світової війни, на Вінниччині зокрема. Від себе особисто Володимир Барцьось подарував музею прижиттєвий портрет Йосипа Позичанюка та червоно-чорний прапор УПА.

Заходи з вшанування Йосипа Позичанюка одразу після відкриття меморіальної дошки-барельєфа продовжилися в місцевому Будинку культури історично-просвітницькою і культурно-мистецькою зустріччю з школярами, молоддю та жителями селища. Розповідали про життєпис героя та визвольний рух під проводом ОУН-УПА в Іллінецькому районі в роки Другої світової війни. Для присутніх було показано відео презентацію про Йосипа Позичанюка. На зустрічі виступили Володимир Барцьось, директор Дашівської ЗОШ І-ІІ ст. Олександр Мазур, місцеві краєзнавці Ольга Рудник та Олександр Роговий з Липовця, лідер учнівського самоврядування Діана Коломієць, заступник Координаційної ради з питань національно-патріотичного виховання при Вінницькій облдержадміністрації Андрій Мельничук та директор БФ “Волонтерський тил” Ніна Бегас.

Культурно-мистецьку частину заходу забезпечили вокальний ансамбль «Фермата», чоловічий дует “Отамани” Дашівського будинку культури, вокальний ансамбль «Росинка» Дашівської ЗОШ І-ІІ ступенів, вокальний ансамбль «Оберіг» Донецького національного університету імені Василя Стуса з героїчними піснями, а вірш «Пам’яті Січових Стрільців» прочитала учениця 6 класу Діана Змієвець. Завершилась зустріч колективним виконанням Державного гімну України.

Довідка: Йосип Іванович Позичанюквидатний учасник Руху Опору в період Другої світової війни за здобуття незалежності української держави, підполковник-політвиховник Української Повстанської Армії та член Головної Ради Організації Українських Націоналістів (бандерівців), письменник, публіцист, народився у 1913 році на околиці Дашева в селі Польове Іллінецького району. Навчався в Ніжинському педагогічному інституті на літературно-мовному факультеті. В 1939 р. його направляють до Львова на журналістську роботу. Саме тут він вступає до лав ОУН. Мав такі псевдо: “Шугай, Шаблюк, Євшан, Чубенко, Рубайгада, Стожар”. У 1941 Й. Позичанюк стає Державним секретарем Міністерства інформації і пропаганди Українського Державного Правління (новоствореного уряду на чолі із Я. Стецьком проголошеної Української Держави). Учасник похідної групи ОУН для проголошення і розбудови Української держави у Києві. У вересні 1941 р. по дорозі до столиці його було арештовано німецьким гестапо і вивезено до тюрми у Львові, згодом до Кракова. В 1942 році він втікає з концтабору Освенцим у Польщі при переведенні до концтабору Авшвіц (Німеччина) на примусові роботи, і повертається в Україну. По втечі відразу вступає до лав УПА, з 1943 року стає її політичним референтом, політвиховником, членом Головної Команди УПА. 21 – 25 серпня 1943 р. Й. Позичанюк – учасник ІІІ Надзвичайного Великого Збору ОУН(Б).

Він також один із провідних пропагандистів та ідеологів УПА, редактор багатьох підпільних видань: “За Україну”, “За Українську державу”, авторо відозв та статей, крім того, він керував програмою радіопередач “Вільна Україна”. Саме подолянину Й. Позичанюку належить ініціатива створення підрозділів УПА з поневолених націй совєтської імперії: узбеків, грузинів, азербайджанців, ашотів, кубанців та інших для боротьби з московським окупантом. В листопаді 1943 р. він був співорганізатором Конференції Поневолених Народів Східної Європи й Азії, на якій було затверджено програму боротьби із московським большевизмом з метою здобуття національних держав, а також план утворення іноземних легіонів (“куренів”) у складі УПА.

З 1944 р. він член Української Головної Визвольної Ради – об’єднаного політичного і військового центру українських революційно-визвольних змагань, фактично підпільного парламенту і уряду України. За рішенням Головного Збору УГВР Й. Позичанюк очолив Бюро інформації Генерального секретаріату УГВР.  Закінчив своє життя славетний уродженець Вінниччини Йосип Позичанюк героїчно. 22 грудня 1944 року його підрозділ натикається на засідку (300 карателів) загону НКВС і Йосип Позичанюк зі зброєю в руках разом з побратимами гине у бою за Українську Самостійну Соборну Державу. Сталося це в лісі поблизу села Юшківці Жидачівського району, що на Львівщині. Всі загиблі поховані у братській могилі на Юшківському кладовищі. Йосип Позичанюк віднесений до категорії Лицарів ОУН-УПА, нагороджений посмертно військовим званням підполковник-політвиховник та Срібним Хрестом Заслуги згідно наказу №3/52 Генерального Військового Штабу УПА від 12.10.1952 року за великі заслуги в організації УПА, військовому та політичному вишколі, вихованні  кадрів УПА.

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа