На Прикарпатті та Львівщині відбулися презентації фільму “Стеком і шаблею”

Письменник Роман Коваль і кобзар Тарас Силенко провели низку зустрічей у Галичині.

Мета: активізувати збір коштів на пам’ятник Михайлові Гаврилку для Болехова

В українську історію Михайло Гаврилко увійшов як скульптор, художник та організатор війська – Українських січових стрільців, Сірої дивізії Армії УНР та повстансько-партизанських загонів. Хоч він родом з Полтавщини, але саме в Болехові розквітнув його творчий геній: напередодні Першої світової він творив тут свою Шевченкіану, а в лавах УСС 1915 року звільняв місто від російського війська. Пам’ятник Михайлові Гаврилку створив львівський скульптор Василь Ярич.

Презентації фільму та нових видань Історичного клубу “Холодний Яр” відбулися 11 липня 2013 р. у Сколе, 12 липня у Болехові та Моршині, 14 липня в Богородчанах та в селі Дзвиняч Богородчанського району, 15 липня в Городенці, а 16 липня у Стрию. 13 липня гості з Києва вшанували провідника УПА Ярослава Мельника-“Роберта” на горі Яворина та провідника ОУН у Краю Зеновія Красівського в його родинному селі Витвиця (Долинський район).

У вечорах пам’яті взяли участь геніальний музика, заслужений артист України Мирон Блощичак, скульптор Василь Ярич – творець пам’ятника королю Данилові Галицькому у Львові, художник-постановник Львівської опери Михайло Риндзак, професор Василь Шендеровський, заступник болехівського міського голови Ігор Герецький, депутат Івано-Франківської ради Ярослава Гоголь, голова Сколівського товариства “Бойківщина” Теодор Витвицький, лікар Ярослав Абрагамович (онук Михайла Гаврилка) та багато інших визначних особистостей.

Окрім документального фільму “Стеком і шаблею” (оператор і режисер Володимир Бондаренко), Роман Коваль представив нові книжки Історичного клубу “Холодний Яр”, а саме “Історію України-Русі” Миколи Аркаса (2013) та збірку новел “Чорний Ворон: п’ять біографій” (2013) та цьогорічні перевидання “Холодного Яру” Юрія Горліса-Горського та “Івана Ремболовича”.

Щира подяка організаторам – голові Болехівської міської організації Союзу українок Ларисі Дармохвал, передплатникам газети “Незборима нація” Тарасові Конечному, Миколі Клепуцу та Володимиру Заньковському, депутатові Львівської обласної ради Богданові Сидораку, просвітянкам Елеонорі Шиян і Любі Хомчак, редакторові городенківської газети “Край” Ігорю Терлецькому, голові Стрийської міськрайонної організації ВО “Свобода” Мар’янові Берездецькому, голові Сколівської районної державної адміністрації Михайлові Гнатишину та його заступникові Володимиру Крушельницькому!

Слід сказати, що пам’ятник полтавцю Михайлові Гаврилку будують галичани та кияни, а земляки Гаврилка врівноважено спостерігають, чи ж вийде. Без їхньої допомоги вже зібрано 200000 грн., але треба ще стільки ж, – щоб “одягнути” пам’ятник у бронзу.

Болехівська міська організація Союзу українок та Історичний клуб “Холодний Яр закликають небайдужих українців допомогти воздвигнути пам’ятник видатному скульптору, авторові першої Шевченкіани, борцеві за волю України Михайлові Гаврилку.

Надсилайте кошти на таку адресу: Івано-Франківське управління АТ “Ощадбанк” МФО 336503 код 09336500 р/р 29097134, 10008/0161 – 10008/0168, особовий рахунок 26205000467207, Гавц-Дармохвал Лариса Володимирівна, транзитний Болехів на пам’ятник Михайлові Гаврилку.

Михайло Гаврилко творив добрі справи на Полтавщині, Чернігівщині, Буковині, Волині, Закарпатті, в Києві і Галичині. Він – символ соборності України. Побудуємо ж йому пам’ятник разом!

 Історичний клуб “Холодний Яр”

 

На світлинах

Виступає Вікторія Латик, учениця 7-го класу болехівської ЗОШ №2.

Латик Вікторія

Після презентації. Зліва направо Михайло Риндзак, Галина Риндзак, Тарас Силенко, Ярослав Абрагамович, Вікторія Латик, Мирон Блощичак, Роман Коваль і Василь Ярич. Болехів, 12 липня 2013 р.

У Болехові після презентації

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа