На Іванів день у Львові згадають Норильське повстання

У неділю, 7 липня, о 13.00 у Національному музеї-меморіалі жертв окупаційних режимів «Тюрма на Лонцького» відбудеться зустріч із колишнім політв’язнем, учасником Норильського повстання Іваном Губкою та молодим режисером із Норильска Костянтином Поваровим, який створює фільми про ГУЛаг.

Зустріч із Іваном Губкою – автором спогадів про ГУЛаг та національно-визвольну боротьбу, зокрема книжок «Боротьба ОУН-УПА в московських концтаборах», «Дорогою боротьби», «У царстві сваволі», – приурочено до дня, коли на Івана Купала 1953 року радянська влада вчинила криваву розправу із учасниками повстання політв’язнів у виправно-трудових таборах Норильська.

У програмі заходу: Виступ ст. наукового співробітника Інституту українознавства ім. І.Кри’пякевича, к.і.н. Юрія Зайцева про пенітенціарну систему СРСР та мережу Головного управління виправно-трудових таборів (ГУЛаг), а також презентація альбому малярських творів колишнього в’язня ГУЛагу Миколи Гетьмана. Колекція картин Миколи Гетьмана зберігається у Джеймстаунському Фонді ( Вашингтон, США). Каталог цієї колекції видано у вигляді повноколірного альбому зусиллями Фонду В.Доннера. У Національному музеї-меморіалі «Тюрма на Лонцького» альбом «ГУЛаг» презентує Українсько-американський благодійний фонд «Сейбр-Світло».

У рамках недільного музейного кінолекторію 7 липня відбудеться перегляд і обговорення документальних фільмів про Норильск «Щоденник минулого. Дорога» – дипломної роботи випускника 6-го курсу Санкт-Петербурзького державного університету кіно і телебачення Костянтина Поварова (сценарій, режисура, операторська робота, монтаж та комп’ютерна графіка) і «Гаряче літо Норильська» режисера Михайла Ткачука та продюсера Василя Буртняка (Канада).

Що таке ГУЛАГ, сьогодні знають всі в цілому світі… Натомість, менше світові відомо про життя в окремих таборах, розташованих по всьому колишньому Радянському Союзу. А це тому, що до середини ХХ століття мало хто повертався звідти живим, бо амністій для приречених – власне, приречених на смерть – не було. Щойно події 50-х років, які мали місце в цих таборах, дещо змінили ситуацію. В травні 1953 року прапори, підняті над виробничою зоною Горстроя, сповістили населення Норильська про страйк політв’язнів Горлагу – “Главного особо режимного лагеря”. Доведені до відчаю нелюдськими умовами життя, беззбройні в’язні повстали і ствердили, що людську гідність перемогти неможливо. Одночасно застрайкувало близько 20 тисяч в’язнів, серед яких майже 70% становили українці-вояки УПА і члени ОУН, які очолили цей спалах волі… “Повстання духу”, як потім історики назвуть цей страйк, продовжувався 69 днів, майже стільки, скільки тривала Паризька Комуна.Цю маловідому і героїчну сторінку в історії України розкривають фільми Михайла Ткачука. Численні учасники з України, Грузії, Естонії, Канади, Латвії, Литви, Польщі і Росії згадують те “гаряче літо 1953 року”. Режисер Михайло Ткачук за створення серіалу “Загадка Норильського повстання” отримав премію ім. В Стуса – 2007р., і Національну премію України ім. Т. Г. Шевченка – 2008 р.

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа