Музейна зустріч до п’ятих роковин Іловайської трагедії

ilovajsk2

Іловайськ: post scriptum

До п’ятих роковин Іловайської трагедії

П’ять років війни. П’ять років боротьби нашого народу проти російської агресії на Сході України.

Іловайськ – одна з наймасштабніших її трагедій. Відтоді українські родини масово зіштовхнулися зі страшним формулювання «зниклий безвісти». Про пошук загиблих на місцях запеклих боїв 2014 р. розповість відомий пошуковець, громадський діяч, один з керівників волонтерських груп місії «Евакуація 200» Павло Нетьосов.

Оточення, котел, полон. Здавалося б ці явища у ХХІ ст. мають залишитися лише як терміни на сторінках книжок з історії Другої світової війни. Серпень 2014 р. – на Сході України її сини потрапляють в оточення, котел, полон в Іловайську. Тоді сотні українських воїнів віддали свої життя, а їхні тіла ще тривалий час залишалися спочивати у степах Донбасу.

На щастя, є люди, які шукають. Вони роблять усе можливе для того, щоб імена загиблих були встановлені, а їхні тіла вже в домовинах повернулися додому.

Нині відомі історії сотень солдатів, офіцерів та інших патріотів України, які загинули в пастці Іловайського котла. А скільки людських доль ще доведеться віднайти? Для рідних кожен день перебування в невідомості – це надскладне життєве випробування.

Павло Нетьосов розкаже про важкий і важливий досвід пошуку тіл загиблих бійців, про те, як складно повідомляти близьким результати пошуку, що у здебільшого є невтішними, а також чому так важливо зберегти пам’ять про тих, кого тоді втратила Україна.

Зустріч відбудеться у просторі музейної експозиції «Український Схід. На лінії вогню» і стане невід’ємним складником проекту «Слово свідка».

ilovajsk1

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа