Мер Чикаго нагородив героя Євромайдану відзнакою

В Українському інституті модерного мистецтва (UIMA) в Чикаго відбулась громадська зустріч з з колишнім журналістом та продюсером ”Голосу Америки” Юрієм Саєвичем, який був жорстоко побитий під час протестів на Майдані.

Перед виступом американець українського походження Саєвич за свій героїзм на Євромайдані отримав відзнаку від мера Чикаго Рама Емануеля, повідомляє VIDIA.

“Як мер та від імені міста Чикаго я радий відзначити та вшанувати Юрія Саєвича за його героїзм та відвагу”- йдеться у листі, переданому журналісту. “Його бажання боротися за свободу слова є лише однією з причин, чому я закликаю усіх мешканців Чикаго приєднатися до української громади Чикаго у вшануванні пана Саєвича”- наголосив у зверненні мер.

IMG_9598 copy

Відзнаку за сміливість, відданість та героїзм у боротьбі за свободу слова в Україні вручила Віра Еляшевська, голова Комітету міст-побратимів Чикаго-Київ.

Юрій Саєвич поділився власним досвідом з Майдану і розповів про своє бачення протестних подій.

18 лютого Юрія Саєвича жорстоко побили під час наступу Антимайдану. Його врятував мотоциклетний шолом, однак унаслідок сутички журналіст отримав струс мозку та перелом руки. У Києві журналіст переніс операцію та пройшов лікування.

Як учасник однієї з майданівських сотень Юрій Саєвич розповів про свої чергування на барикадах Майдану, про побут і життя в наметі, про атмосферу і настрої майданівського життя, які для нього стали незабутніми.

Журналіст також поділився своїми думками щодо теперішньої ситуації в Україні.

“Причиною усьго, що зараз відбувається в Україні, є план Путіна забрати Україну назад. Питання відновлення Радянського Союзу – другорядне. Він хоче відбудувати російську імперію, і номер один тут – це Україна,” – підкреслив Саєвич.

IMG_9568

І це, на його думку, пояснюється тим, що Пупіну для Росії потрібно всю спадщину та історію Київської Русі – він хоче, щоб України не існувало, бо вона ставить під сумнів теорію Росії-Русі. Журналіст додав, що Путін ладен заплатити за це будь-яку ціну від санкцій.

Зустріч відбулась за сприяння Chicago Business & Professional Group під керівництвом Анни Мостович.

Додамо, Юрій Саєвич упродовж багатьох років працював журналістом та продюсером “Голосу Америки”. Він також був перекладачем американських делегацій в Україні, зокрема, перекладав для президента Клінтона, віце-президента Гора, держсекретарів Крістофера та Бейкера та багатьох інших.

Нагадаємо, раніше у Чикаго скасували День Росії, а мер Рам Емануел провів зустріч з представниками української громади, під час якої запевнив, що Чикаго підтримує Україну. Також після трагедії на Майдані мер Чикаго зробив запис у книзі пам’яті Героїв Майдану в українському консульстві.

Джерело: http://vidia.org/2014/23345

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа