Львів’яни вшанували пам’ять жертв Голодомору-геноциду

У суботу, 26 листопада, у День пам’яті жертв Голодомору львів’яни вшанували невинно загиблих у 1932-1933 роках українців. Вшанування пам’яті розпочалося із жалобного екуменічного молебня о 15.00 біля пам’ятника Т. Шевченку.

О 16.00 розпочалася загальнонаціональна хвилина мовчання, зупинився рух громадського транспорту.  О 16.15 в пам’ять про померлих було запалено свічки та проведено жалобну ходу до до станції Підзамче (до каплиці в пам’ять про загиблих біженців зі Східної України в голод 1947 року).

«Тоді нас міг врятувати хліб, тепер нас врятує пам’ять. Приходь. Пам’ятай. Запали свічку!», — закликав  Львівський громадський комітет із вшанування пам’яті жертв Голодомору-геноциду 1932–1933 років в Україні, учасники якого виступили організаторами цих заходів.

Активно долучилися до заходів із вшанування жертв Голодоморів представники Львівського національного університету  імені Івана Франка. Упродовж тижня у холі Університету тривала тематична виставка та було реалізовано ряд інших заходів.

Таким чином, 25 листопада 2011 року на економічному факультеті (пр. Свободи,18) відбувся показ фільму про Голодомор (початок о 16:40) і флеш-моб – запалення свічок біля корпусу економічного факультету. Також спільнота Університету вшанувала пам’ять жертв Голодомору запаленням свічок біля пам’ятника Іванові Франкові.

23 листопада 2011 року в Актовій залі відбувся концерт-реквієм «Дзвони скорботи» за участю студентів і викладачів кафедри музичного мистецтва та хореографії факультету культури і мистецтв, семінаристів Львівської духовної семінарії Святого Духа, акторів Зразкового театру української пісні «Джерельце» та студентського театру пісні «Дзвін.

22 листопада 2011 року на факультеті журналістики  відбувся вечір пам’яті жертв Голодомору та політичних репресій. Зі вступним словом до присутніх звернувся заступник декана з навчально-виховної роботи Ярослав Табінський, який нагадав молодшим колегам, що «у 1932–1933 роках життя було найціннішим джерелом». Ведучими дійства були студенти другого курсу Софія Савка та Михайло Тимуляк. Через екскурси в історію студенти згадали про трагічне минуле українців. На завершення факультетська спільнота виклала зі запалених свічок хрест та напис «1932–33», вшанувала пам’ять тих, хто загинув у страшні часи Голодомору, хвилиною мовчання.

Цього дня пройшли вшанування у всіх обласних центрах України, Світовий конгрес українців оголошував про заходи у столицях 32 країн.

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа