Екс-регіонали збираються скасувати електронне декларування через Конституційний Суд

15 березня 2016 Верховна Рада України ухвалила законопроект, який дозволяє запустити систему електронного декларування. Завдяки активній позиції профільних громадських організацій та підтримці європейських партнерів вдалося не тільки переконати Президента ветувати руйнівний для системи так званий “закон Денисенка”, але й законодавчо забезпечити роботу системи вже цього року.

Однак над системою електронного декларування нависла ще одна надзвичайно небезпечна загроза. 48 народних депутатів, в основному екс-соратники Януковича, звернулись до Конституційного Суду України з проханням визнати неконституційними положення Закону «Про запобігання корупції» (далі – Закон), які стосуються системи електронного декларування.

 В тому числі, екс-регіонали хочуть знищити:

1.      обов’язок декларувати майно, записане на повнолітніх дітей, батьків та співмешканців (в тому числі “цивільний” чоловік/дружина)

2.      право НАЗК користуватись реєстрами та інформаційними базами з метою виконання повноважень з оперативної перевірки декларацій;

3.      необхідність декларувати недобудови, акції компаній, грошові кошти, кредити, позики, витрати, роботу за сумісництвом, цінне рухоме майно тощоі;

4.      відкритий доступ до електронної системи декларування;

5.      можливість проводити детальну повну перевірку декларацій ізвіряти відомості з реальним стилем життя;

6.      обов’язок повідомляти НАЗК про “раптове” збагачення на суму більшу за 68 тисяч гривень;

7.      кримінальну відповідальність.

Загроза є серйозною, оскільки третина чинного складу Конституційного Суду України — ті самі люди, які допомогли екс-президенту Януковичу в 2010 році узурпувати владу. Саме за це судді вже два роки перебувають під слідством Генеральної прокуратури, в якої є докази вчинення ними кримінального правопорушення.

Щонайменше двоє з них, в тому числі Голова КСУ Юрій Баулін, залишаються на посадах за волею Президента України Петра Порошенка, який не виконав рекомендацію парламенту звільнити їх за порушення присяги судді. При цьому, два роки тому Петро Порошенко сам проголосував за це, перебуваючи в статусі народного депутата.

Окрім того, низка нещодавніх рішень, прийнятих чинним складом Конституційного Суду України, дозволяє стверджувати про необ’єктивність та зовнішню керованість деяких суддів, що ставить під сумнів можливість винесення ними правосудного рішення.

Зважаючи на вищевикладене, члени коаліції «Декларації під контролем» закликають українське суспільство та засоби масової інформації уважно стежити за розглядом конституційного подання, а представників влади, правоохоронних органів та міжнародних партнерів України надати правову оцінку можливим посяганням на електронну систему декларування.

____________

«Декларації під контролем» — коаліція громадських організацій, які визначають своїм пріоритетом боротьбу з корупцією через перевірку декларацій про доходи, майно, витрати та зобов’язання фінансового характеру. Меморандум про створення коаліції 1 лютого 2016 року під час спільної прес-конференції підписали шість громадських організацій: Transparency International Україна, Центр політичних студій та аналітики, Громадський люстраційний комітет, Інститут медіа права, Канцелярська сотня і Центр локального самоврядування.

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа