КримSOS навчає переселенців професійному підприємництву

22-24 квітня у с. Підгірці під Києвом відбувся бізнес-табір для вимушено переміщених осіб з Криму та східної України «Інструменти успіху: розвиток бізнесу в мінливих ринкових умовах».

Всього в заході приймали участь 38 вимушених переселенців-підприємців, і серед них більшість – вже мали досвід у бізнесі, і хотіли б відновити свою справу, вже на іншому місті. Їх мета – отримати практичні інструменти для вирішення існуючих бізнес-проблем, нові знання та корисні знайомства.

Розробка сайтів, оздоблення приміщень, ремонт побутової техніки, вишивка, магазин настільних ігор, майстерня реставрації та реанімації взуття, дизайн, викладання мов – навіть студія бальних танців, всі ці ідеї переселенці хочуть покращити, перезапустити, і підвести самостійно на ноги.

Надати необхідні для цього знання взялась команда професійних тренерів-практиків. Кожен з них намагався давати тільки практичні поради, максимально поділитись своїм досвідом.

Зокрема, програма бізнес-табору включала тренінги з фінансових та психологічних сторін ведення бізнесу, всіх аспектів і нюансів реєстрації бізнесу, та кредитних взаємовідносин, використання сучасних технологій для просування бізнесу в інтернеті, ведення маркетингової комунікації та багато іншого.

«Дофамін – базова складова життя людини. Те, що приносить задоволення. В бізнесі, згідно з дослідженнями, від початку людина прагне не грошей, а стати як людина, яка має гроші. Стати гравцем. Великі ігри – великі гравці. Чи отримують міліонери і олігархи дофамін? Від чого?», – так незвично почав свій виступ професор з бізнесу Київської школи економіки, Михайло Колісник, пояснюючи, наскільки важливо розуміти логіку відносин у великому бізнесі, для того, щоб знати, як вести свій бізнес, і які правила бізнесу сьогодні.

Як побудувати роботу у власному колективі, і як керувати – поділилась своїм досвідом тренер з HR і працевлаштування, волонтер “Центру зайнятості вільних людей”, Олена Вертинська. «Базові речі, які має розуміти кожен бізнесмен – що таке список компетенцій та як ними користуватись, у них має бути чітке розуміння мети і результатів від певної посади, яким шляхом вони будуть стимулювати своїх підлеглих для досягнення мети»,вважає вона.

Переселенці змогли отримати комплексні знання з різних тем, необхідних для ведення бізнесу сьогодні. Експерт Тетяна Герасимова розказала про основи ведення фінансів для власників бізнесу. Вікторія Мінаєва, адвокат, засновник соціального проекту «Правова біржа «Довіритель», бізнес-тренер – пояснила учасникам про тонкощі реєстрацію бізнесу в сучасних умовах, про основи оподаткування, кредитні взаємовідносини та умови ведення бізнесу в Україні. Олексій Бердник, бізнес-консультант з оптимізації бізнес-процесів, автор психологічної технології управління змінами в житті підприємця, представив учасникам психологічну сторону ведення бізнесу. Андрій Стрєльцов, експерт з інтернет-маркетингу, віце-президент «Спілки орендарів і підприємців України», розповів про те, як використовувати сучасні технології у веденні бізнесу, позиціонувати товар або послугу та виводити його на ринок, обравши безпрограшну нішу. Максим Бабурін, спеціаліст з маркетингових комунікацій, розповів, як створюються бренди та що необхідно враховувати при побудові стратегії розвитку бізнесу. Андрій Уваров, тренер, спеціаліст в області зростання продажів, розповів, як просувати власний продукт в умовах сьогодення.

«У мене в Луганську був бізнес з ремонту взуття, – каже молодий чоловік, що просить називати його Жора. – Почав тут, наново, і зараз вже є майстерня, думаю про розширення бізнесу. У мене є досвід навчання, і навички по ремонту. Це фактори, які впливають на моє бажання розвивати свій бізнес. Тут я отримав пояснення багатьом речам, які я не розумів раніше. За освітою я – гуманітарій»

«Раніше я займалась відео-монтажем, проте, це не було моїм бізнесом. Минулого року я подалась отримала підтримку в одній з програм, змогла забезпечити себе обладнанням, і тепер хочу розвивати свій бізнес – машинну вишивку, – розповідає переселенка з Красноперекопську, кримчанка Ольга Афоніна. – Якийсь час пішов на навчання вишивці, а на даний момент я вже можу пропонувати свої роботи. Тут, на тренінгу, зустріла колег, і вони також займаються тим, що і я, ми розуміємо один одного з півслова, це так тішить!»

«Мені треба було зробити експертизу по власному проекту, – ділиться Вадим Мукомол, переселенець зі сходу, що живе у Вінниці. – Саме таких воркшопів дуже бракувало. У мене розвивається проект, і не дуже зрозуміло його майбутнє. У мене було багато запитань, які я тут вирішив. Тренери дуже високого рівня»

За словами організаторів, підтримка самозайнятості переселенців може суттєво вплинути на розвиток підприємництва та вирішити широке коло соціальних питань в Україні. «Сьогодні організацією підтримки самозайнятості опікується громадський сектор, але ми сподіваємось, що все-таки діалог відбудеться у тристоронньому форматі – держава, громадський сектор і переселенці. Тому зараз так важливо створення спільної стратегії діяльності щодо ВПО на державному рівні. Об’єднання зусиль для комплексного вирішення проблем переселенців – наша головна мета сьогодні» – вважає організатор заходу, Оксана Левицька (ГО Крим SOS)

Фотографії та програму заходу Ви можете переглянути на Facebook сторінці за посиланням.

Бізнес-табір є елементом комплексної програми «Підтримка самозайнятості переселенців», в рамках Української ініціативи зміцнення громадської довіри (UCBI), яка фінансується  Агентством США з міжнародного розвитку (USAID).

Данна програма вперше була реалізована ГО «КримSOS» у 2015 році. Тоді в ньому взяти участь 30 учасників, а вже в січні 2016 вони розпочали свій бізнес за менторської підтримки тренерів. 8-10 квітня 2016 року відбувся подібний навчальний тренінг для початківців-бізнесменів серед переселенців, і 5 переможців конкурсу бізнес-проектів зможуть отримати фінансову підтримку власних проектів. Участь у таких тренінгах завжди безкоштовна для переселенців, а менторська підтримка протягом 2-х місяців передбачена для всіх учасників.

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа