Круглий стіл про відображення та інтерпретації Голодомору в історії, літературі й мистецтві

22 жовтня в рамках VIII Міжнародного конгресу україністів відбудеться засідання круглого столу «Голодомор в Україні 1932—1933 років: відображення та інтерпретації в історії, літературі та мистецтві», учать у якому візьмуть історики та дослідники теми Голодомору.

22 жовтня, вівторок

14:30 — 18:00

Інститут історії України НАН України

(вул. Грушевського, 4, 6-й поверх, актовий зал)

У рамках круглого столу також відбудуться презентації двотомника Олександри Веселової «Спогади очевидців про Голодомор» та другого випуску збірника «Наукові записки МАУ» (2013), присвяченого вшануванню пам’яті жертв Голодомору.

Головуючими на круглому столі будуть: доктор історичних наук, професор кафедри етнології та краєзнавства Київського національного університету імені Тараса Шевченка Валентина Борисенко; доктор історичних наук, провідний науковий співробітник Інституту історії України НАН України, член Громадського комітету вшанування пам’яті жертв Голодомору-геноциду 1932—1933 років в Україні Василь Марочко; кандидат історичних наук, член Громадського комітету вшанування пам’яті жертв Голодомору-геноциду 1932—1933 років в Україні Володимир В’ятрович.

Цьогорічний Міжнародний конгрес україністів приурочено до 200-річчя від дня народження Т. Шевченка. Конгрес є резонансним загальнокультурним і науковим заходом, який відбуватиметься з участю 500 зарубіжних і вітчизняних вчених. У відкритті Конгресу візьмуть участь представники Адміністрації Президента України, Кабінету Міністрів України, депутатського корпусу Верховної Ради України, Президії НАН України, директори гуманітарних академічних інститутів. До роботи Конгресу також залучені широкі кола наукової еліти з Білорусі, Росії, Молдови, Грузії, Азербайджану, Польщі, Словенії, Словаччини, Сербії, Хорватії, Болгарії, Угорщини, Німеччини, Італії, Австрії, Ізраїлю, Канади, США та інших країн.

Під час роботи Конгресу працюватимуть 19 секцій, 6 круглих столів та 2 тематичні конференції, відбудуться відеопрезентації унікальних видань. У холі відбуватимуться дві ексклюзивні виставки: «Народний живопис XVIII—XIX ст.», «Давні українські рушники XIX — початку XX ст.», а також експонуватиметься колекція українського народного вбрання та звучатиме автентична українська музика. Детальніше з програмою Конгресу можна ознайомитись за посиланням.

Організаторами заходу виступають Національна академія наук України, Міністерство культури України, Національний університет імені Тараса Шевченка та Міжнародна асоціація україністів.

Як відомо, цього року відзначають 80-і роковини Голодомору-геноциду 1932—1933 років в Україні. Громадський комітет із вшанування пам’яті жертв Голодомору, створений у 2010 році, вже розпочав підготовку до проведення пам’ятних заходів 23 листопада.

 

Прес-центр Центру досліджень визвольного руху

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа