Кожне відомство, яке порушує люстраційне законодавство, має надати пояснення народним депутатам

Парламентський комітет з питань запобігання і протидії корупції направить звернення в кожне відомство, до кожного керівника державних органів, де були зафіксовані випадки порушення Закону «Про очищення влади». Такими є підсумки сьогоднішнього засідання Комітету, на якому розглядались факти порушень люстраційного закону.

На засідання були запрошені керівники правоохоронних органів, ДФС та АПУ. Від ГПУ прийшла відповідь, що комітет, розглядаючи люстрацію в прокуратурі, виходить за межі своїх повноважень. Голова ДФС Роман Насіров заперечував порушення його відомством вимог Закону, а заступник Голови СБУ повідомив, що осіб, які проходили службу в КДБ, наразі в відомстві залишилося 17, двоє з них беруть участь в проведенні АТО.

Про те, як насправді проходить перевірка посадовців згідно норм Закону «Про очищення влади», про схеми, порушення та імітацію перевірки на засіданні розповіли представники Громадського люстраційного комітету, Громадської ради з питань люстрації при Мінюсті, Департаменту з питань люстрації Мінюсту.

Під час засідання називались прізвища податківців, прокурорів, міліціонерів, окремих посадовців та суддів, які перебувають на посадах всупереч вимогам Закону. Директор департаменту з питань люстрації Міністерства юстиції України Тетяна Козаченко навела приклади перебування на посадах «недолюстрованих» заступника голови АПУ Олексія Дніпрова, голови Кіровоградської ОДА Сергія Кузьменко, керівників обласних управлінь СБУ Вінницької, Хмельницької та Чернівецької областей, за незвільнення яких відповідає Президент.

Розповідаючи про схеми уникнення люстрації – судові рішення, переведення на інші посади, отримання індульгенцій – Голова Ради ГО «Громадський люстраційний комітет» Олександра Дрік навела приклади того, до чого призводить саботаж люстрації: «До того, що переатестацію в київській поліції успішно проходять ті, хто виконував злочинні накази під час Євромайдану, коли залишався на посаді, бо серед 78 керівників київської прокуратури 33 уникли люстрації. До того, що ніхто з колишніх високопосадових корупціонерів не покараний, а український Інтерпол взагалі зняв їх зі свого сайту, тому що більше року Аваков зберігає на посаді керівника Укрбюро Інтерполу недолюстрованого Василя Неволю. До того, що в прокуратурі, податковій, судах залишається кругова порука, яку зберігає вище керівництво держави через саботаж люстрації».

На засіданні також неодноразово наголошувалось, що майнова люстрація в Україні повністю провалилась — через саботаж Державної фіскальної служби.

Член Громадської ради з питань люстрації при Мінюсті Дмитро Гнап навів приклад, що суддя Вищого господарського суду Артур Ємельянов та його родина мають 8 квартир, два житлових будинки та іншу нерухомість. Проти нього Державна служба фінансового моніторингу проводила розслідування в липні 2015 року, а фінансова розвідка Ліхтенштейну заарештувала понад 13 мільйонів швейцарських франків на його рахунках. Проте Ємельянов досі залишається на своїй посаді і отримав позитивний висновок про проходження люстраційної перевірки від ДФС.

За результатами засідання Комітет також прийняв рішення про створення робочої групи, яка підготує для Міністерства фінансів інструкцію щодо проведення майнової перевірки. Голова Комітету Єгор Соболєв пообіцяв підготувати звернення до ВРЮ щодо суддів, які допомагають уникати люстрації та відновлюють вже люстрованих посадовців.

З повагою,

команда Громадського люстраційного комітету

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа