Керівництво ДК “Укроборонпром” нарешті оприлюднило, які гелікоптери збиратимуть в Одесі

dec604afeefa7289

Керівництво ДК “Укроборонпром” нарешті оприлюднило деталі цього проєкту.

Подробиці були озвучені під час засідання Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки (відбулося 11 березня цього року), на якому розглядали питання великовузлового збирання гелікоптерів на базі ДП “Одеський авіаційний завод”.

Насправді виявилось, що мова йде не про пряме співробітництво з Bell, а також і не про збирання військових версій вертольотів UH-1 Iroquois.

На засіданні був присутній і один з представників пулу компаній – інвесторів Григорій Шимшир’ян (віцепрезидент компанії Aviastar Invest Corp), який підтвердив готовність до співпраці з “Одеським авіаційним заводом” та розповів, що перемовини йдуть вже досить давно.

 

“Наша група зайшла в складі компаній Aviastar Invest Corp (США), DISTAR CZ a.s. (Чехія) та Southwest Florida Aviation International (США – власне виробник гелікоптерів). Ми провели переговори й з Міністерством оборони, на рівні заступника міністра, і з РНБО. Зроблені протоколи, виведений інтерес до виробництва та обсяги виробництва”, – повідомив Григорій Шимшир’ян.

Він зауважив, що цей проект повністю фінансується за рахунок приватних коштів (тобто не потребує на цьому етапі залучення коштів з державного бюджету України), а метою є допомога у розвитку українського авіабудівництва.

ffa604b072e16a0dЦивільний Bell 205

“Я хочу підкреслити, що цей проект на 100% інвестиційний. Наша мета – перенести ексклюзивне виробництво в Україну, щоб підняти галузь літакобудування. Наша мета створення національного продукту”, – відзначив віце-президент американської компанії.

Також було уточнено, що наразі мова йде про збирання цивільних гелікоптерів американської компанії Southwest Florida Aviation International. Зокрема, моделей SW-205 (ліцензійна модифікація Bell 205, який, своєю чергою, є цивільним варіантом військового гелікоптера Bell UH-1 Iroquois) та SW-205Т (двомоторна версія гелікоптеру – своєрідний “лайт” аналог Мі-8).

“Те завдання, яке нам було в останній раз дане, це встигнути зібрати два гелікоптери – 205 (SW-205) і нову модернізацію 205Т, з двома двигунами, з “Укроборонпромом”, в рамках укладеного з “Одеським авіаційним заводом” договору про спільну діяльність. І на 30-річчя Незалежності України здійснити підйом цього гелікоптеру”, – розповів Григорій Шимшир’ян.

Його слова підтвердив і заступник генерального директора ДК “Укроборонпром” з виробництва Ігор Фоменко.

45e604b05fdea3cbБагатоцільовий гелікоптер Bell UH-1 Iroquois / HU-1 “Huey”

“Ми розробили разом карту імплементації цього проекту, яка складається з декількох частин. Перша, це виготовлення одного чи двох гелікоптерів на території Одеського авіазаводу до 30-річча Незалежності у цивільній версії”, – відзначив Ігор Фоменко.

Надалі за планом (можливість надання права на модернізацію підтвердив і представник Aviastar Invest Corp) створення КБ на Одеському авіазаводі, яке за потреби зможе вносити необхідні зміни в ці гелікоптери.

f53604b061ba6006Сучасна версія військового гелікоптеру Bell UH-1Y Huey

“Потім буде зроблене спільне конструкторське бюро, яке під замовлення Збройних сил України або Національної гвардії, згідно ТТЗ, буде спроможне доробити конструкцію. Якщо треба, забезпечити потрібне озброєння і доробити до військової версії цього гелікоптера”, – розповів заступник гендиректора Концерну.

Відповідаючи на запитання голови Комітету ВРУ з питань національної безпеки, оборони та розвідки Олександра Завітневіча про можливість локалізації, він повідомив, що до рівня локалізації у 50% можна дійти за 3-5 років.

“Але спочатку це буде крупновузлова збірка”, – підкреслив Ігор Фоменко.

Джерело: defence-express

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа