Інформаційний бюлетень Євромайдан SOS за 4 лютого

4 лютого апеляційні суди продовжили розглядати скарг про зміну запобіжного заходу для затриманих активістів Євромайданів.

Апеляційний суд міста Києва розглянув 14 справ: по 2-х із них було винесено рішення про зміну запобіжного заходу на домашній арешт, по 1-й – залишити під вартою, 1 скаргу суддя залишив без розгляду, засідання в решті – 10 справах – суд переніс на 11 лютого.

  • Справа випускника КПІ Владислава Цілицького: розгляд перенесено на 10.20 11 лютого. Наразі Владислав перебуває у лікарні. Групи підтримки Владислава: https://vk.com/kpihelpv та https://sites.google.com/site/polonenirezimu/

  • Справа Дмитра Полтавця: розгляд перенесено на 10.00 11 лютого. Наразі Дмитро перебуває у лікарні.

  • Справа «вязня Грушевського» Віталія Ахрамеєва: розгляд перенесено на 15.00 11 лютого. Наразі Віталій перебуває у СІЗО.

  • Справа адвоката Дзиндзі Віктора Смалія: суддя винісодноособове рішення про залишення скарги без розгляду. Тим часом, як повідомив захист, справа Смалія вже передана прокуратурою до суду. Це означає, що скоро відбудеться розгляд по суті. Наразі перебуває в СІЗО.

  • Справа студента-відмінника університету Карпенка-Карого Олександра Шкрабака: запобіжний захід змінено на домашній арешт із 20.00 до 7.00 (аналогічне рішення суд виніс щодо 5-ти із 8-ми інших підозрюваних у цій справі).

  • Справа затриманого 19 січня на Грушевського Юрія Пахара: апеляційний суд ухвалив залишити під вартою. Наразі перебуває в СІЗО.

  • “Справа Автомайдану” або “Справа Кріпосного провулку”: у зв’язку з тим, що з якихось містичних причин суд отримав матеріали кримінальних проваджень тільки сьогодні та не встиг ознайомитися з ними, розгляд апеляцій щодо всіх підозрюваних, які мали розглядатися сьогодні, – перенесено на 11 лютого: Ігоря Мисяка – на 10.40 (наразі перебуває в СІЗО), Віктора Давидяка – на 15.20, Ігоря Пальохи – на 11.30 (наразі перебуває в Лікарні швидкої допомоги), Дениса Сергієнка – на 11.40 (наразі перебуває в Лікарні швидкої допомоги), Андрія Лісовенка – на 14.30 (наразі перебуває в міській клінічній лікарні; за словами адвоката, стан Андрія тяжкий, у нього пошкоджений хребет та серйозна черепно-мозкова травма).

  • Справа електрика метрополітену Ярослава Войтка: суд ухвалив змінити запобіжний захід на домашній арешт із 20.00 до 7.00. Ярослав Войтко має 4-місячну дитину. Наразі перебуває в Лікарні швидкої допомоги: черепно-мозкова травма, струс мозку, 4 шви.

  • Справа «вязня Грушевського» Дмитра Бучка: через те, що матеріалів кримінального провадження суд не отримав, засідання перенесене на 12.20 11 лютого.

  • Справа затриманого на Щорса Дмитра Сайдакова: засідання перенесене, оскільки суд отримав матеріали кримінального провадження тільки сьогодні. Розгляд апеляції перенесений на 11.00 11 лютого. Наразі перебуває в Лікарні швидкої допомоги.

Тенденцію до перенесення розгляду справ, імовірно, слід пов’язувати із загальною політичною невизначеність в країні, турбулентністю у Верховній Раді та питанням щодо складу майбутнього уряду, а, відповідно, і політикою щодо затриманих активістів Євромайданів по всій країні.

Нагадаємо, що для більшості затриманих осіб і в Києві, і в інших містах (Черкаси, Дніпропетровськ, Запоріжжя, Суми) суди першої інстанції обрали запобіжних захід у вигляді перебування під вартою. За наявною в нас інформацією, у Дніпропетровську сьогодні жодних апеляційних засідань не відбувалося.

Апеляційний суд Черкаської області (інформація групи громадського спостереження «ОЗОН»):

4 лютого спостереження велося за 10 судовими засіданнями по розгляду апеляційних скарг на рішення слідчих суддів про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою. В цілому в розкладі суду на офіційному сайті було проанонсовано розгляд 12 скарг, на інформаційному стенді – 13 справ. По всіх апеляціях прокурор вважав за можливе зміну запобіжного заходу з утримання під вартою на домашній арешт. З результатом судового дня, відомо, що:

– 9 особам (Шелудько А.Ф., Самозван Я.О., Купрєєв Ю.О., Бука О.О., Бондар Ю.Б., Нуруєв Р.Р., Скригін Р.А., Запеченко О.Ю., Ярмоленко А.Г.) – змінено запобіжних захід з утримання під вартою на домашній арешт 60 діб;

– 1 особі (Дронов В.М.) – залишено в силі рішення суду про обрання запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту 60 діб;

– по 1 особі (Пясецький І.С.) – закрито апеляційне провадження в зв’язку зі звільненням його з-під варти (сплатив заставу);

– 1 особі (Шушар В.В.) – обрано запобіжний захід у вигляді особистого зобов’язання.

Даних щодо розгляду апеляційних скарг Фесуна Костянтина Олексійовича та Сабашенко Віталія Михайловича, зазначених в списку справ на сайті апеляційного суду, поки що немає.

Більш детальна інформація по розгляду апеляцій:

  • Шелудько Андрій Федорович, 41 рік, батько двох неповнолітніх дітей, водій. Прокурор Сидоров, як і вчора, не заперечував проти домашнього арешту, якого просив адвокат. Підозрюваний був відсутній. Рішення суду – домашній арешт 60 діб.

  • Самозван Ярослав Олександрович, Позиція прокурора – домашній арешт, адвоката – особисте зобовязання. Підозрюваний був відсутній. Рішення суду – домашній арешт 60 діб.

  • Купрєєв Юрій Олександрович, студент, останній курс, скоро остання сесія, мешканецьКорсунь-Шевченкове. Було клопотання нардепа Ф. Ногая, та двох депутатів Корсунь-Шевченківської міської ради про взяття на особисту поруку. Прокурор просив традиційно домашній арешт. Рішення суду – домашній арешт 60 діб.

  • Бука Олександр Олексійович, виховує в цивільному шлюбі 2-хнеповнолітніх дітей, викладає англійську мову. Замість анонсованого на сайті суду засідання о 10.00 засідання розпочалося тільки о 14.30. Рішення суду – домашній арешт 60 діб.

  • Бондар Юрій Брониславович, мешканець с. Леськи, батько дитини-інваліда ІІІ групи, утримує мати похилого віку. Рішення суду – домашній арешт 60 діб.

  • Нуруєв Раміль Равшанович, рішення суду – домашній арешт 60 діб.

  • Скригін Роман Альбертович. Крім звичайної пропозиції змінити санкцію на домашній арешт, прокурор Сидоров просив суд “заборонити брати участь в мітингах і інших провокативних заходах” ))) Рішення суду – домашній арешт 60 діб.

  • Запеченко Олександр Юрійович. Слухання відбувалося без адвоката, який начебто захворів. При затриманні, за словами Олександра, було порушено його право на захист: затримали 24-го вночі, а захисник зявився тільки о 22.00 25-го! Рішення суду – домашній арешт 60 діб.

  • Пясецький Ігор Сергійович – на час засідання звільнено з-під варти в зв’язку зі сплатою застави.

  • Дронов Вадим Михайлович – залишилося в силі рішення суду першої інстанції про домашній арешт, прокуратура відкликала апеляційну скаргу.

  • Шушар Віталій Віталійович – 21 рік, приватний підприємець, помічник-консультант депутата Черкаської міської ради, позаштатний кореспондент видання – відпустили в залі суду під особисте зобов’язання.

  • Ярмоленко Андрій Григорович – домашній арешт 60 діб.

Викликає занепокоєння той факт, що щодня до нас звертається щонайменше кілька людей із різних регіонів із повідомленнями про погрози та тиск у зв’язку з їх участю в Євромайданах та активною громадянською позицією. Протягом 4 лютого такі сигнали Євромайдан SOS отримав із Червонограда Львівської області, смт Ірпеня та Вишневого Київської області.

Повідомлення про зниклих

Станом на 16.00 год. 4 лютого Євромайдан SOS шукає ще 29 людей. Тут є перелік. Від 16 січня вже знайшлось 109 осіб. Будемо вдячні усім за будь-яку інформацію про даних людей.

Інші важливі повідомлення

До активістів, які б могли допомогти у моніторингу судових процесів! Майже щодня відбуваються десятки судових засідань, на яких важливо відстежувати процесуальні порушення ведення судочинства.  Потрібні волонтери, бажано студенти старших курсів юридичних факультетів для здійснення моніторингу з групою громадського спостереження “ОЗОН”.  Якщо ви можете піти на судові засідання вже завтра, подзвоніть координаторці групи громадського спостереження “ОЗОН” за тел. 0504112047 для уточнення деталей.

Пошук відео з поїздки в Межигіря 29.12.2013. Розшукує Наталя ([email protected]), дуже просить про допомогу в пошуку.

Детальна інформація про рахунки для допомоги потерпілим: http://euromaidansos.org/uk/node/39

За 9 днів до Бібліотеки Майдану надійшло стільки книг, що частину активісти вже готові передавати сільським книгозбірням. Хто хоче, щоб і в його селі бібліотека поповнилася новими виданнями, – залишайте контакти на сторінці Бібліотеки Майдану. Там також є список книг, які б ще хотіли прочитати революціонери.

BBC збирає новини з України:Перебуваєте в Україні? Брали участь у протестах? Надішліть нам Ваші коментарі, фото і відео на [email protected] або СМС на 61124 (Англія) або за тел. +44 7624 800 100 (міжнародний дзвінок). Якщо Ваші файли занадто великі, їх можна завантажити за цим посиланням http://bbcnewsupload.streamuk.com/

Якщо у вас у місті міліція створила собі в допомогу добровільну дружину (читай – покликала криміналітет придушувати мирні зібрання), візьміть запит, створений експертами Донецької правозахисної громадської організації «Донецький меморіал», на озброєння. Внести корективи та відправити його – справа дуже легка. А фактаж, який збирає «Донецький меморіал» за результатами, може в певний момент виявитися стратегічно важливим. http://maidanua.blogspot.com/2014/02/blog-post_1681.html

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа