Хто нищить ініційовану Давидом Сакварелідзе реформу Генпрокуратури?

1 Давид СакварелідзеОдразу з після того, як колишній заступник головного прокурора Грузії Давид Сакварелідзе був призначений заступником генпрокурора України і прокурором Одеської області, він анонсував структурну реформу Генпрокуратури. Докладну програму такої докорінної перебудови він представив на брифінгу ще у лютому 2015 року..

За його словами, головною метою його роботи у ГПУ буде створення максимально відкритого сучасного інституту прокуратури, який в першу чергу служитиме інтересам громадськості. «Необхідно звільнити українську прокуратуру від зайвих функцій, які досі існують впродовж багатьох років. Вона буде конкретно орієнтуватися на дві основні функції: боротьба зі злочинністю і проти корупції, представлення інтересів державного звинувачення в судах, і ведення якісного, кваліфікованого нагляду і загального керівництва над слідством. Ми починаємо процес трансформації прокуратури із закритого корумпованого інституту в максимально прозорий і сучасний правоохоронний орган. Це можливо лише за участю самого громадянського суспільства, Верховної Ради, міжнародних організацій», заявив Давид Сакварелідзе.

Водночас він додав, що прокурори-корупціонери і прокурори-бізнесмени повинні стати «частиною дуже темного і негативного минулого України». «Ми хочемо відкрити двері для мотивованої молоді України і для тих ентузіастів, які готові служити інтересам суспільства. І що найголовніше – ми будемо створювати такий механізм, за якого будемо конкретно знати, чим займається той чи інший прокурор. Ми розпишемо всі стандарти і правила гри, яких будуть дотримуватися всі прокурори і слідчі», – відзначив він.

Але спливав час, а очікуваних змін ні в Генпрокуратурі, ні у її низових ланках на місцях не сталося. Водночас почався безпрецедентний тиск на команду реформаторів. 25 лютого 2016 року Сакварелідзе заявив, що керівництво ГПУ протидіє реформуванню відомства, порушивши кримінальну справу проти співробітників Генінспекції після справи «діамантових» прокурорів. А 23 березня 2016 року Сакварелідзе написав  в Facebook: «Йде широкомасштабний наступ на нашу команду. Мета Генпрокурора – знести з поверхні землі Генінспекцію в прогресі. Сьогодні вже двом нашим працівникам вручили повідомлення про звільнення!».

Ще раніше Сакварелідзе оприлюднив документи, що підтверджують відкриття кримінальних справ проти нього і команди Міхеїла Саакашвілі. «Хочу сьогодні на підтвердження своїх слів надати виписки по всіх (принаймні відомим нам) кримінальних справах, які були ініційовані різними підрозділами прокуратури проти нас, починаючи з літа минулого року», – сказав Сакварелідзе.

«Анітрохи не сумніваюся, що, якби ці ж підрозділи з таким же запалом займалися розслідуванням існуючих корупційних схем і потоків, а також «армією» обкрадали країну корупціонерів, результати на цьому шляху були б набагато більш вражаючими і народ відчув би істотну різницю, а рівень довіри до правоохоронної системи не був би настільки, до непристойності, мізерним. Але замість цього ціла машина була задіяна (головне слідче управління, служба внутрішньої безпеки, військова прокуратура, окремі колишні і діючі співробітники та посадові особи спецслужби) саме проти нас – тих, хто мав сміливість виступити проти існуючого роками порядку речей, який безперечно влаштовує представників старої системи, але не влаштовує український народ», – додав Сакварелідзе.

На сьогодні Генпрокуратура голослівно називає всі звинувачення на свою адресу «нісенітницями» і продовжує триматися за стару корупційну систему, як воша за кожуха.

Сергій Горицвіт

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа