Хроніка колективізації та Голодомору в Україні

Інститут Критики та видавництво «Критика» радо запрошують
на презентацію нових книг синтези Людмили Гриневич
«Хроніка колективізації та Голодомору в Україні»
(том І «Початок надзвичайних заходів. Голод 1928–1929 років», кн. 2 і 3),
що відбудеться 11 січня, у п’ятницю, о 17:00
в Бібліотеці ім. Т. й О. Антоновичів НаУКМА (вул. Сковороди, 2).

 

У чотиритомному виданні, що його підготувала авторка на основі величезного масиву різноманітних джерел, зокрема малодоступних і досі не оприлюднених, уперше детально висвітлено щоденне життя українського суспільства від грудня 1927-го аж до кінця 1933 року. Видання пропонує читачеві цілком новий погляд на передісторію, соціополітичний та культурний контекст, власне перебіг і наслідки голоду-геноциду в Україні, переосмислює його причини, обставини, підґрунтя та періодизацію, дає чітке уявлення про масштаби, форми опору українського селянства, про щільний зв’язок соціальних і національних мотивів в антирадянських настроях населення республіки, увиразнює геноцидну сутність Голодомору.

 

Видану в світ 2008 року першу книгу тому, І що її відкривають передмови проф. Григорія Грабовича та проф. Станіслава Кульчицького, доведено до жовтня 1928 року, коли реквізиції хліба й інші надзвичайні заходи та недорід спричинили в Україні голод 1928–1929 років. Друга книга (жовтень 2012 року), оснащена докладним науковим апаратом, мапами і численними чорно-білими та кольоровими ілюстраціями, висвітлює життя українського суспільства в обставинах недороду та голоду від листопада 1928 до червня 1929 року.
Третя книга (листопад 2012 року) підсумовує хронологічний виклад подій у першій та другій книгах і містить ґрунтовну наукову розвідку про життя українського суспільства наприкінці 1920-х років. Авторка доводить, що голод 1928–1929 років, хоч і стався на тлі недородів, був наслідком дій радянської влади – політики творення голоду. Книгу завершують детальний зведений покажчик до цілого першого тому і список використаних джерел.

Загалом у трьох книгах тому І вміщено близько 700 чорно-білих і кольорових
ілюстрацій – світлин, кінокадрів, малюнків, карикатур, репродукцій живопису,
плакатів тощо.

 

Зустріч відбудеться за участи авторки, Людмили Гриневич (Інститут історії НАН України),
а також Григорія Грабовича (Гарвардський університет / Інститут Критики),
Станіслава Кульчицького (Інститут історії НАН України),
Геннадія Боряка (Інститут історії НАН України),
Володимира Василенка (Києво-Могилянська академія),
Мирослава Поповича (Інститут філософії НАН України),
Юрія Шаповала (Інститут політичних і етнонаціональних досліджень НАН України), Миколи Рябчука (Інститут політичних і етнонаціональних досліджень НАН України).

Модеруватиме Андрій Мокроусов (видавництво «Критика»)

 

Видавництво «Часопис “Критика”» публікує «Хроніку колективізації та Голодомору вУкраїні»
в рамках науково-видавничої програми Інституту Критики у співпраці з Українським науковим інститутом Гарвардського університету й Інститутом джерелознавства НТШ-А за підтримки Наукового Товариства ім. Шевченка в Америці, Української Американської Координаційної Ради та Кредитового кооперативу «Самопоміч» (Нью-Йорк), за організаційного сприяння Фонду катедр українознавства, Інституту історії України НАН України та Національної бібліотеки України ім. Вернадського. Науково-дослідну роботу над проєктом авторка здійснює за підтримки Меморіяльного фонду ім. Петра Чорного та Меморіяльного фонду ім. Нестора Печенюка при Канадському інституті українських студій Албертського університету.

 

Дальші томи «Хроніки»:

Том ІІ

Початок форсованої колективізації, розкуркулення та масова депортація.

Війна селянства проти радянської влади (липень 1929 – вересень 1930)

 

Том ІІІ

Суцільна колективізація та друга хвиля депортацій (жовтень 1930 – 1931)

 

Том ІV

Голод і Голодомор (1932–1933)

У двох книгах

 

__________

Хоча «apxівнa революція» початку 1990-х рр. вивела зі спецсховищ значні масиви документів, чимало важливих епізодів, безпосередньо пов’язаних із темою колективізації та голоду, все ще залишаються невідомими не тільки ширшому загалові, але навіть і вузькому колу фахівців. Чотиритомова «Xpoніка колективізаціі та Голодомору в Україні (1927–1933)» має на меті заповнити ці прогалини, зреконструювавши день по дні життя yкpaїнськoгo суспільства за обставин форсованої колективізації сільського господарства та голодомору. Дослідження охоплює період від грудня 1927 р., коли почала розгортатися сталінська «революція згори», і завершуючи трагічним 1933 р., адже притаманне багатьом сучасним науковим працям і збірникам документів обмеження теми голоду тільки 1932–1933 роками є засадничо хибним, бо демонструє лише наслідки певної політики сталінськоі влади й не дає змоги зрозуміти причини та механізми творення голоду-геноциду.

Людмила Гриневич

 

3астосування комплексного пiдходу до теми, залучення якнайширшої джерельної бази (вiд всесоюзних i республiканських до обласних i районних, мiсцевих i особистих apxвів), розсування хронолоriчних рамок, що дає змогу врахувати не лише вершиннi роки голодомору, 1932–1933, але й роки готування геноциду, робить «Xpонiкy» зiнтеґрованим i хронолоriчно прозорим оглядом як дiяння влади, тобто планування голоду i потiм виконування самого морення, так i життя yкpaїнськoгo суспiльства в рiзних його площинах (полiтичнiй, соцiяльно-економiчнiй, духовiй та релiгiйнiй) i його peaкцiї на насування трагiчних подiй. Це саме xpoнiкa суспiльства, xpoнікa нації пiд смертним вироком, що його винесла їй влада.

Григорій Грабович

__________

 

Адреса презентації: читальна зала 22, 2-й поверх,

Бібліотека ім. Антоновичів, НаУКМА, вул. Сковороди, 2

Контактна особа: Оксана Хмельовська,

[email protected], (066) 117 30 18

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа