Харківський літературний музей  запрошує на презентацію видання Андрія Парамонова «Історія роду Квіток»

Історія роду Квіток

Ця книга – збірник про видатну родину української історії та культури, рід Квіток. До цього роду належали козацькі старшини, чиновники, історики, однак найвидатнішою постаттю є родоначальник української прози народною мовою Григорій Квітка‑Основ’яненко.

Наводиться найповніша на сьогодні генеалогія Квіток з важливими екскурсами в тогочасний побут, історія родового «гнізда» роду – села Основи, перша велика біографія українського класика пера Григорія Данилевського. Зазначено бібліографічний опис книжок XVII – XVIII cт., що належали родині, подається прижиттєва бібліографія творів Григорія Квітки‑Основ’яненка. Також публікуються наявні витяги із «Літопису Квіток» – важливого джерела з історії України. Для істориків, літературознавців, краєзнавців, широкого кола читачів.

Презентація відбудеться в рамках всеукраїнської наукової конференції «Григорій Квітка-Основ’яненко у просторі й часі української культури» з нагоди
235-річчя від дня народження видатного письменника, драматурга та театрального діяча.

Із передмови Володимира Маслійчука:

«Найяскравішими і дещо винятковими постатями із переліку будуть Валеріян Андрійович та Андрій Валеріянович – син та онук Андрія Федоровича Квітки. Андрій Валеріянович виявиться затятим белетристом, мандрівником та автомобілістом з частими поїздками за кордон і долею білого офіцера емігранта після 1917 р. Його дружина, племінниця Миколи Мартинова, відомого дуелянта і вбивці Михайла Лермонтова, Віра весела і легковажна була далекою від захоплень і книжок чоловіка і краще говорила французькою, аніж російською. …Та є ще однак важлива історія. Григорія Федоровича Квітку-Основ’яненка було поховано на Холодногірському цвинтарі у Харкові. Незаперечною рисою урбанізації буде знищення цвинтарів, перенесення їх на інше місце, прискорення цього природного процесу. У зростання міста виявився талановитий помічник – радянська влада. Холодногірський цвинтар було знищено протягом першої третини ХХ ст. разом із Всесвятською церковою і склепами провідних харківських діячів, надгробок, чи не єдиний що вцілів і був перенесений – надгробок Григорія Федоровича Квітки-Основ’яненка… бодай навіть так ця спільнота цінувала минуле. Та це історії уже зовсім не про Квіток».

Презентація відбудеться

5 листопада о 18.00

в Харківському літературному музеї

Адреса: вул. Фрунзе, 6

ст. м. «Пушкінська» або «Архітектора Бекетова»

Телефон для довідок 706 25 79

Вхід вільний

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа