Група «Першого грудня» ініціює Національне зібрання у справах землі

IMG_9798

Група «Першого грудня» ініціює проведення Національного зібрання у справах землі за участю представників фермерства і селянства, сільської інтелігенції, власників великого, середнього і малого бізнесу, фахівців галузі, а також громадських діячів.

Про це 23 липня заявив учасник групи Євген Сверстюк на прес-конференції «Про землю і господарів», на якій було представлено позицію групи «Першого грудня» «Про землю і господарів».

На думку ініціативної групи, у нинішніх умовах проведення земельної реформи без контролю громадськості, введення ринку земель та відчуження прав на землю є неприпустимими.

«Єдиний, справедливий і прийнятний вихід у вирішенні комплексу справ, які стосуються землі, — це стійкий загальнонаціональний консенсус, що повинен бути досягнутий звичайними громадянами, а не лише державними чинниками, політикумом і бізнесом», — наголошують у позиції.

«Протягом XX століття в Україні постійно розчавлювали господарів, які почували себе відповідальними за землю і традицію. Це і колективізація у 1929 року, і Голодомор 1932—1933 років. Українських господарів, землевласників намагались винищити, щоб викоренити всякі основи національного опору. Сьогодні ми пожинаємо ці плоди. Питання землі зараз є дуже актуальним. Із землею в українців пов’язані і національна, і державотворча, і господарська ідеї», — сказав Євген Сверстюк.

Ініціативна група «Першого грудня» наголошує, що на політику, яка стосується землі, треба дивитися з точки зору довгострокового економічного зростання і формування в країні потужної середньої верстви підприємців та кваліфікованих працівників у сільській місцевості.

«Справедлива рента для селян, підтримка фермерів, недопущення монополізації і водночас відсутність зайвого втручання держави у діяльність середнього і великого капіталу – це головна формула, яка здатна забезпечити гармонійний розвиток земельно-аграрних відносин», — йдеться у позиції.

За задумом ініціативи «Першого грудня», на всеукраїнському обговоренні громадськість має висловити позицію стосовно таких принципових елементів реформи, як забезпечення підтримки середнього і дрібного підприємництва, ролі та функцій держави як гаранта гармонійного розвитку земельних відносин, форми залучення і доступу капіталу, а також висловити вимогу стосовно інвентаризації українських земель як передумову будь-яким діям і рішенням.

Повний текст позиції Ініціативної групи «Першого грудня» «Про землю і господарів» читайте на сайті.

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа