Громадянин звернувся з адміністративним позовом до Президента щодо використання ним української мови

ukrmovajiСергій Мельничук сьогодні подав адміністративний позов у Верховний Суд України проти Президента України – Володимира Зеленського з приводу його виступу російською на іForum-2019:

“Захищаючи основи конституційного ладу в Україні від порушення, я захищаю свій законний інтерес у логічно-смисловому зв’язку з поняттям “права”, передбаченого статтею 5 Конституції України: «Право визначати і змінювати конституційний лад в Україні належить виключно народові і не може бути узурповане державою, її органами або посадовими особами.».

Захищаючи від порушення конституційний лад України у сфері застосування державної – української мови, я захищаю свій законний інтерес, передбачений Рішенням Конституційний Суд України від 14.12.1999 року: «1. Положення частини першої статті 10 Конституції України, за яким “державною мовою в Україні є українська мова”, треба розуміти так, що українська мова як державна є обов’язковим засобом спілкування на всій території України при здійсненні повноважень органами державної влади та органами місцевого самоврядування (мова актів, роботи, діловодства, документації тощо), а також в інших публічних сферах суспільного життя, які визначаються законом (частина п’ята статті 10 Конституції України).».”

Все, що просить позивач –

  1. Визнати спілкування Президента України – Зеленського Володимира Олександровича 23 травня 2019 року на форумі інтернет-діячів іForum-2019 недержавною мовою – протиправним;

  2. Зобов’язати Президента України – Зеленського Володимира Олександровича утриматися від спілкування недержаною мовою на всій території України при здійсненні повноважень Президента України.

Якщо Вам цікавий повний текст позову, Ви можете його скачати тут: 29.05.2019 ПОЗОВ

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа