Громадський люстраційний комітет вимагає притягнути суддів Конституційного Суду до відповідальності

Судді Конституційного Суду, які у 2010 році ухвалили рішення, що призвело до захоплення влади Януковичем у неконституційний спосіб, відмовились взяти самовідвід під час розгляду люстраційного закону. Це є порушенням Закону «Про запобігання корупції», й судді мають бути притягнуті до відповідальності у встановленому Законом порядку. Відповідні заяви були направлені Громадським люстраційним комітетом до Служби безпеки України, Генеральної прокуратури України та Національної поліції Україні.

В документі активісти організації вимагають від правоохоронних органів перевірити факти порушень суддями КСУ Законів та скласти протоколи про адміністративні правопорушення стосовно вищевказаних осіб відповідно до законодавства України.

«Конституційний Суд, в якому третина — досі ті самі люди, які допомогли Януковичу узурпувати владу, становить загрозу не тільки люстраційному закону, але й потенційно — усім постмайданівським здобуткам, в тому числі електронному декларуванню і Національному антикорупційному бюро, – говорить Олександра Дрік, Голова Ради ГО «Громадський люстраційний комітет». — І єдина причина, через яку ці судді досі не покарані, — це бажання нинішнього керівництва держави на чолі з Президентом Порошенком зберегти стару систему».

 

Нагадаємо, ще минулого року ГПУ встановила, що 30 вересня 2010 року судді Конституційного Суду з мотивів кар’єризму, хибно розуміючи інтереси служби, порушуючи вимоги Конституції України та законів України, використовуючи надані їм повноваження, діючи всупереч статті 2 Закону України «Про Конституційний Суд України», умисно постановили завідомо неправосудне рішення № 20-рп/2010 у справі за конституційним поданням 252 народних депутатів щодо відповідності Конституції України (конституційності) Закону України «Про внесення змін до Конституції України» від 08 грудня 2004 року № 2222-IV, чим спричинили тяжкі наслідки, а саме зміну Конституції України у неконституційний спосіб, тобто повернення в дію Конституції України в редакції 1996 року, шляхом привласнення повноважень Верховної Ради України. Шестеро з цих суддів досі залишаються на своїх посадах. Зокрема: Юрій Баулін, Василь Бринцев, Сергій Вдовіченко, Михайло Гультай, Михайло Запорожець, Наталія Шаптала.

16 квітня 2015 року Конституційний Суд України розпочав розгляд за конституційними поданнями Верховного Суду України та 47 народних депутатів України щодо конституційності Закону «Про очищення влади». При цьому даний Закон визначає правові та організаційні засади проведення очищення влади, зокрема, від осіб, які своїми рішеннями, діями чи бездіяльністю здійснювали заходи, спрямовані на узурпацію влади колишнім Президентом Віктором Януковичем. Це означає, що у третини чинного складу КСУ наявний конфлікт інтересів. Згідно українського законодавства судді КСУ не можуть брати участь у розгляді, підготовці та прийнятті рішень, виконувати інші повноваження у питаннях, щодо яких у них наявний реальний чи потенційний конфлікт інтересів.

З повагою,

команда Громадського люстраційного комітету
Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа