Флеш-моб “Врятуй українську мову!” у Львові

Під таким гаслом 24 травня 2012 року перед пам’ятником Тарасові Шевченкові відбувся флеш-моб професорів, доцентів, аспірантів і студентів, організаторами якого були філологічний факультет та факультет журналістики Львівського національного університету імені Івана Франка, Львівське громадське об’єднання «Центр україністики», Конгрес української інтелігенції, Громадянська ініціатива «Український Національно-Державний Обов’язок». Мета заходу – висловити своє ставлення до законопроекту Колесніченка – Ківалова «Про засади державної мовної політики», відповідно до якого російська мова на значній території України де-факто стає другою державною мовою.

«Дорога громадо! Непрості події змусили нас зібратися тут. Ми не можемо нині мовчати, адже впродовж наступних двох годин можуть прийняти українофобний закон», – розпочала акцію протесту проректор з науково-педагогічної роботи Звенислава Мамчур.

Декан філологічного факультету, доктор філологічних наук, один із організаторів заходу звернувся до присутніх зі словами: «Шановна академічна громадо! Сьогодні, у день великого християнського свята, здійснюються ганебні неконституційні антидержавні акції. Нинішній наш пікет – вияв солідарності з громадянами України, які зібралися на площі перед Верховною Радою. На філологічному факультеті Львівського національного університету імені Івана Франка на знак протесту призупинили на дві години свою роботу ДЕКи. Українська мова – єдиний форпост і бастіон нашої Державної Незалежності. Тож не будьмо байдужими до рідної мови!»
Голова Львівської обласної організації Спілки офіцерів України, полковник Петро Костюк розповів про свій візит до Києва для участі у парламентських слуханнях «Про стан та перспективи розвитку Воєнної організації та сектору безпеки України». Однак він зазначив, що під час зустрічі не йшлося про найбільшу загрозу для нашої держави – втрату української мови. Більше того, виступ Міністра оборони України був російською. «На який захист збройних сил можемо сподіватися з такими керівниками?.. Хіба можна спокійно спостерігати за тим, як планово проводиться політика перетворення Української Держави у філію сусідньої Росії?»

Підтримав акцію протесту і Віктор Крюков, доктор філологічних наук, професор Луганського національного університету імені Тараса Шевченка, запевнивши, що на побутовому рівні немає мовного протистояння між представниками різних регіонів, що цю проблему загострюють з єдиною метою – вдарити у серце нації – відібрати мову. Вихід із ситуації, що склалася навколо мовного питання, він вбачає у пробудженні самосвідомості українців, їхній єдності у відстоюванні конституційного права на рідну українську мову.

Проректор з навчально-виховної роботи Львівської комерційної академії Степан Гелей наголосив на символічності місця проведення акції, адже саме Тарас Шевченко був основоположником української літературної мови і залишив по собі колосальний творчий доробок. Прикро, що через стільки років і сьогодні ведеться війна в Україні проти українського народу. Степан Дмитрович закликав любити і захищати українську мову дієвими вчинками.

Багаторазовий дипломант і лауреат міжнародних та всеукраїнських конкурсів і фестивалів Софія Федина зачитала «Відозву до народних депутатів України, усіх українців та громадян України!» Усі одноголосно підтримали звернення і завершили акцію спільним виконанням творів «Ой у лузі червона калина» та Гімн України.

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа