Епіфаній передав митрополиту Сербської Православної Церкви офіційного листа

logo_pomisna-1024x469-1

Згідно попередньої домовленості з Чорногорсько-Приморською Митрополією Сербської Православної Церкви, 25 червня 2019 р. з благословення Блаженнійшого Митрополита Київського і всієї України Епіфанія заступник голови Управління зовнішніх церковних зв’язків Православної Церкви України архієпископ Чернігівський і Ніжинський Євстратій відвідав Чорногорію з коротким візитом.

На вході до Цетінського монастиря, який є офіційною резиденцією Митрополита Чорногорсько-Приморського СПЦ, владику зустрів представник братії та провів до храму, де ієрарх поклонився святиням, які там зберігаються – мощам святителя Петра Цетінського, фрагментам Животворчого Хреста і десниці святого Іоана Хрестителя.

Після цього у резиденції відбулася тривала зустріч з митрополитом Амфілохієм.

Архієпископ Євстратій передав владиці лист Блаженнійшого Митрополита Епіфанія, а також пам’ятні подарунки – ікону Архістратига Михаїла та офіційний календар ПЦУ.

Під час зустрічі йшлося про міжправославні відносини, зокрема у зв’язку з наданням Вселенським Патріархом Варфоломієм Томосу про автокефалію Української Православної Церкви. Ієрархи погодилися в тому, що усі повинні шукати шляхи утвердження єдності Православ’я, як Єдиної, Святої, Соборної і Апостольської Церкви.

Архієпископ Євстратій ще раз запевнив митрополита Амфілохія, що Православна Церква України має церковне і канонічне спілкування лише з тими Помісними Православними Церквами, які мають таке спілкування зі Вселенським Патріархатом, і ні з ким іншим. Також було висловлено побажання, щоби всі проблеми, які турбують православних у Чорногорії, були вирішені згідно церковної традиції, в дусі любові та на благо побожного народу.

Після обіду з митрополитом Амфілохієм архієпископ Євстратій відбув до столиці країни Подгоріци, де у супроводі священника Митрополії оглянув новозбудований кафедральний храм Воскресіння Христового.

Того ж дня після зустрічі в Посольстві України архієпископ Євстратій вилетів до Києва.

Нижче наводиться повний текст листа Блаженнійшого Митрополита Епіфанія:

24 червня 2019 р. № 162

Високопреосвященному АМФІЛОХІЮ,
Митрополиту Чорногорському і Приморському,
Сербська Православна Церква

Ваше Високопреосвященство улюблений у Христі брате.

Зі скорботою складаю цього особистого листа до Вашого Високопреосвященства, оскільки без мого на те бажання засмутив Вас через співслужіння з «архімандритом» Борисом нещодавно у Києві.

Проте з повним розумінням запевняю Вас, що це сталося не навмисно, а через те, що в минулому ми мали спілкування з невизнаною з боку Повноти Православ’я юрисдикцією у Вашій країні, яке відбувалося до відновлення нашого спілкування зі Святійшим Вселенським Патріархом та іншими Помісними Церквами.

Те, що сталося 25 травня 2019 р., відбулося не за нашим наміром, але по неуважності, у зв’язку з великою кількістю присутніх священників. Розумію, що ця подія завдала Вам прикрості, але хочу запевнити, що ми, тобто ті, хто складає Автокефальну вже Православну Церкву України, маємо церковне та канонічне спілкування тільки і виключно зі Святою Великою Христовою Церквою, нашою Матір’ю, тобто Вселенським Патріархатом, і тільки з тими, з ким вона має спілкування, і ні з ким іншим.

З Ваших пастирських та духовних справ я знаю Вас, як проповідника Православної віри і тому відкриваю вам повністю своє серце та прошу вас виявити порозуміння до того, що сталося, у рамках перших кроків нашої Помісної Церкви у родині святих Божих Автокефальних Церков.

Тривалий час ми жили у ізоляції від спілкування з Помісними Церквами. Саме тому, згідно з церковною традицією та освяченою практикою Церкви звернулися ми до Вселенського Патріарха, єдиного уповноваженого розглядати такі екклітичні (апеляційні) звернення. І після багатьох звернень та прохань, Його Всесвятість Патріарх Варфлоломій прийняв позитивне рішення по нашому еккліту (апеляції), відновивши наше церковне спілкування, кожного по його ступеню, через церковну дію, що була нам виражена через Поважний Патріарший Лист. І це не перший раз, коли щось подібне відбувається поміж нами, Православними.

Ми, що у Христа охрещені, віруємо не стільки в букву, але головним чином у дух Канонів і, безумовно, перш за все у силу благодаті та Слова Господнього, яким Він наділив наслідників Апостолів владою «зв’язувати та розв’язувати» те, що відбувається між людьми. Тому і Його Всесвятість, як Архієпископ Константинополя – Нового Риму та Вселенський Патріарх, і відновив наше спілкування, і позитивно розглянув наше прохання щодо створення Автокефальної Помісної Церкви України.

Він запросив на Об’єднавчий Собор у минулому грудні також ієрархів під начальством нашого брата у Христі митрополита Онуфрія, оскільки вже до цього відкликав Лист свого попередника Діонісія IV щодо окремих зобов’язань, які якщо і були, то через зміну умов стали не дійсними. Однак закликані Вселенським Патріархом наші брати у більшості своїй не прийшли. Це, однак, зовсім не означає, що ми їх не любимо і не очікуємо їх приходу до нас.

І любимо їх, і шануємо, і очікуємо їх приходу до Помісної Української Церкви, якій надана була честь Автокефалії від єдиного, хто в час, коли не збираються Вселенські Собори, має на це повноваження, Вселенського Патріарха. Адже всі нові Помісні Церкви саме таким чином отримали Автокефальність і прямують по дорозі спасіння.

З цими словами звертаюся до Вас, Високопреосвященний Владико, що з нетерпінням очікуємо на той час, коли разом з Вами зможемо причаститися від єдиної Євхаристійної Чаші. З нетерпіння очікуємо на зустріч та можливість обняти вас усіх, як молодший син з притчі, одягнуті у хітон оновлення та з перстнем відновлення від нашого спільного Отця. З нетерпінням очікуємо на те, щоб і Вас прийняти на нашій землі з усіма почестями та пошаною.

Ми – ваші брати. Ви – наші брати. Нас нічого більше не розділяє, вас від нас. Ми єдине у Христі.

З цими братськими думками, прошу Вас, прийміть цей рукописний наш лист та прохання простити ту прикрість, яка сталася не навмисно, а через неуважність і сподіваючись, що усе, що вище написане, як сказане від мого серця, дійде до Вашого серця у Господі.

Завершую цього листа з найкращими побажаннями та з Христовою любов´ю!

Ваш брат і молитовник у Христі

ЕПІФАНІЙ,
Митрополит Київський і всієї України

Прес-служба Київської Митрополії

Української Православної Церкви (ПЦУ)

 

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа