Експерти обговорили напрямки модернізації правил дорожнього руху

20 червня 2017 року громадська організація LEAD office та Кампанія “За безпечні дороги” провели експертне обговорення на тему: “Як модернізувати Правила дорожнього руху”.
Експерти погодились, що Правила дорожнього руху (ПДР) – це однин із ключових інструментів, які впливають на безпеку дорожнього руху. Нещодавно, 14 червня 2017 року вперше на рівні Кабінету Міністрів України було затверджено Стратегію підвищення рівня безпеки дорожнього руху в Україні, основною ціллю якої є зменшення смертності на дорогах України вдвічі до 2020 року. Про це зазначив Томаш Поліч, представник Державного агентства автомобільних доріг України (“Автороду”). “Модернізація ПДР є комплексною проблемою, що потребує спільної роботи парламенту, міністерств та суспільства. Перший крок – створити платформу, що об’єднувала б усіх відповідальних за безпеку дорожнього руху сторін та розробити стратегію її розвитку” – відмітив він.
Експерти привели як приклад статистику смертності на дорогах ЄС, що є набагато нижчою ніж в Україні. Так, лише Франція та Німеччина за абсолютними цифрами близькі до показника смертності в Україні. Однак, це країни, які за населенням та кількістю автомобілів щонайменше вдвічі більші ніж Україна. При цьому з 2001 року загальна смертність на дорогах ЄС впала вдвічі. В той же час, в Україні кількість смертей внаслідок ДТП становить більше 3000 в рік. При цьому, цифра з року в рік не зменшується.
Експерт громадської організації LEAD office Тарас Гук зазначив, що ПДР востаннє були істотно змінені в 2013 році. Усі інші зміни не були системними. За більш ніж 4 роки дорожній рух значною мірою змінився. В той же час безпека дорожнього руху залишається на низькому рівні.

В зв’язку з цим, учасники обговорення погодилися про необхідність модернізації ПДР за такими напрямками:
ШВИДКІСТЬ: зменшити максимально допустиму швидкість у містах до 50 км/год та надати можливість муніципалітетам зменшити максимальну швидкість не визначених дорогах до 30 км/год.
“Також варто було б запровадити диференціацію відповідальності за перевищення швидкості водіями різних категорій транспортних засобів. Ризик є різним при перевищенні швидкості, наприклад, звичайним авто і бензовозом чи пасажирським автобусом” – погодився Станіслав Мізін, представник Управління безпеки дорожнього руху Департаменту превентивної діяльності Національної поліції України. “Одна з основних причин смертності на дорогах – перевищення    швидкості. Тому варто переглядати санкції за перевищення швидкості, бо зараз вони нікого не зупиняють” – відмітив Петро Король, експерт Центру демократії та верховенства права.

ПАСКИ БЕЗПЕКИ: ввести обов’язок для пасажирів, в тому числі тих, хто на задньому сидінні використовувати паски безпеки та заборонити використання заглушок; ввести відповідальність для водія та пасажирів за не користування засобами пасивної безпеки. “Законодавчо повинно бути передбачене обов’язкове використання пасків безпеки у пасажирському транспорті, що також має контролюватися відповідним чином” – зазначив Станіслав Мізін, представник Управління безпеки дорожнього руху Департаменту превентивної діяльності Національної поліції України.

ВЕЛОСИПЕДИ: стимулювати використання велосипедів у містах та максимально надавати пріоритет велосипедистам: дозволити рух по смузі для громадського транспорту; ввести додаткові знаки та світлофор для велосипедистів. “Швидкісний режим – надзвичайно важлива річ для незахищених користувачів дорожньо-транспортної мережі – пішоходів та велосипедистів” – зазначив Вадим Денисенко, представник Асоціації велосипедистів Києва.

НОВІ ЗНАКИ ТА РОЗМІТКА: запровадити “вафельну” розмітку, що позначатиме зону перехрестя, на якій заборонено зупинятися. “Така розмітка користується популярністю у багатьох країнах, вона є додатковим попередженням для водіїв і візуально нагадує про дотримання правил на перехресті” – зазначив Тарас Гук.

НОВІТНІ ЗАСОБИ ПЕРЕСУВАННЯ (ЕЛЕКТРО-СКУТЕРИ, СІГВЕЇ, ГІРОБОРДИ ТОЩО): передбачити, що такі засоби – учасники дорожнього руху; визначити, де можна рухатись, де – ні: тротуари (дороги).

ЕЛЕКТРОКАРИ: надати можливість електрокарам рухатись по смугах для руху громадського транспорту; надати додаткові переваги для паркування – відмінити або зменшити плату; ввести окремі місця для електрокарів та покарання для водіїв, які паркуються на цих місцях. “Суспільство має підтримувати комплексні зміни до правил дорожнього руху, які будуть сприяти підвищенню безпеки дорожнього руху” – зазначив Денис Гутенко, директор департаменту директор Департаменту розвитку підприємництва та регуляторної політики Міністерства економічного розвитку та торгівлі України.

ВАНТАЖНИЙ ТРАНСПОРТ У МІСТІ: Запровадити окремі зони для погрузки/вигрузки товарів; зобов’язати обладнати вантажний транспорт звуковими сигналами, які спрацьовуватимуть під час руху назад.

Микита Лисенко, помічник Народного депутата України, Мустафи Найєма зазначив, що депутатський корпус цікавиться питаннями безпеки дорожнього руху та активно долучається до роботи у цьому напрямку, підтримує корисні ініціативи.

В підсумку, експерти та учасники обговорення позитивно оцінили усі пропоновані ініціативи, а також виступили із закликом до Кабінету міністрів якнайшвидше підготувати проект необхідних змін та імплементувати їх в рамках виконання стратегії безпеки дорожнього руху 2020.

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа