Діти на гібридній війні: два роки для влади не термін

У Верховній Раді України 25 лютого було створено робочу групу з напрацювання дорожньої карти для суспільства та законотворців щодо вирішення проблем дітей на гібридній війні. Саме по даній темі було попередньо проведено «круглий стіл» Комітетом ВРУ з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення спільно з Проектом «Академія сучасного політика», учасники якого ініціювали створення робочої групи.

Мова йде про більш як один мільйон дітей, та у Мінсоцполітики гостра проблема з системою їх моніторингу, – повідомив під час «круглого столу» заступник Міністра соціальної політики Сергій Устименко. Саме це, на думку учасників, не дозволяє належним чином формалізувати та налагодити увесь комплекс відповідальності держави перед громадянами, які вже два роки чекають на дієві кроки влади.

Також, за словами екс-заступника керівника Апарату РНБО Леоніда Харченка, в Україні немає потужних аналітичних центрів, які могли би вберегти владу від здійснення трагічних прорахунків в економіці та політиці.

Учасниця Проекту «Академія сучасного політика» Ольга Бражнікова розповіла про злочинні факти залучення дітей до бойових дій. Подібних випадків інтернет-спільноті відомо сотні, та вони не отримують достатньої правової оцінки, по ним не порушуються кримінальні впровадження. Порушено лише 4 кримінальні справи,зазначила Представник Уповноваженого ВРУ з прав людини з питань дотримання прав дитини, недискримінації та гендерної рівності Аксана Філіпішина.

Тому учасники заходу вирішили сформувати робочу групу при Комітеті щоб фахово систематизувати та узагальнити наявні проблеми в законодавстві стосовно низки категорій українських дітей: убитих, поранених і вивезених з України агресором, в «сірих» і «чорних» зонах окупованих територій, внутрішньо переміщених та дітей учасників АТО. Ініціативу підтримала матір двох дітей-переселенців, народний депутат України Наталія Веселова.

Перед громадськими активістами та експертами постала низка технічних проблем щодо того яким чином сформувати таке експертне середовище, щоб його рекомендації носили дієвий характер, змушували чиновників або приймати адекватні викликам рішення, або добровільно оперативно звільняти займані посади. Академія сучасного політика взяла на себе місію допомогти робочій групі почати діяльність і запрошує громадськість та експертів до співпраці.

Пропозиції та заявки з контактною інформацією (ПІБ, № тел., email, назва організації, посада) щодо долучення до складу робочої групи надсилайте на адресу: [email protected]. Контактна особа: Олена Кравченко (067-657-30-80).

Джерело: [email protected]

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа