Безпрецедентні напади на громадські організації у Польщі

У світлі останніх подій у Польщі однією з найбільш актуальних тем є напади на громадянське суспільство з боку органів державної влади. Неурядові організації, які критикують державні органи влади (у тому числі Obywatele RP [Громадяни Польщі], Fundacja Otwarty Dialog [Фундація «Відкритий Діалог»], Komitet Obrony Demokracji [Комітет із захисту демократії] та Akcja Demokracja [Демократія в дії]) зазнали безпрецедентного тиску внаслідок своїх заперечень проти урядового плану судової реформи та через свою участь у мирних громадських протестах у другій половині липня 2017 р.

Демонстранти протестували проти замаху на незалежність судової влади та неупередженість суддів у вигляді неконституційних законопроектів.

Польське громадське телебачення TVP, контрольоване правлячою партією, розпочало масову кампанію з метою зганьбити і обмовити вищезгадані організації та, в більш широкому плані, усі незалежні громадські ініціативи. Критично налаштованим організаціям висунуто підозру в штучному провокуванні протестів на захист судів та Конституції і маніпулюванні громадською думкою за гроші, отримані з-за кордону. Проекти, спрямовані на впровадження спеціального нагляду за НУО, включно з контролем з боку спецслужб, і обмеження їх доступу до іноземного фінансування, видаються і обговорюються публічно, в тому числі основними міністрами польського уряду. Організації звинувачуються у намірах спровокувати криваву революцію і повалення уряду для досягнення інтересів іноземних держав та інших іноземних агентів.

Критично налаштовані особи з ЄС, включно з Єврокомісією, явно зневажаються польською владою, яка не тільки звільняє їх, але і робить спроби скерувати громадську думку проти них, тим самим посилюючи радикальні антиєвропейські і ксенофобські настрої.

Ця кампанія також здійснюється вкрай правими і націоналістичними організаціями, і подібні напади призводять до масової хвилі ворожих висловлювань та погроз. Жертвам нападів відмовляють у праві на громадянство Польщі, а крім того, агресія спрямована проти великої громади українців у Польщі. Це пов’язано, зокрема, з участю громадян України, які проживають у Польщі, у протестах і в минулих гучних акціях з надання гуманітарної допомоги, організованих для України Фундацією «Відкритий Діалог». Результатом цієї діяльності стала різка поляризація у суспільстві та виникненню обставин, що сприяють зростанню неприязні до громадських ініціатив, біженців та іммігрантів.

Члени польського уряду, такі як міністр внутрішніх справ Маріуш Блащак та його заступник Ярослав Зелінський, міністр-координатор спецслужб Польщі Маріуш Камінський, міністр закордонних справ Вітольд Ващиковський та міністр національної оборони Антоній Мацерович публічно обговорюють дії, які мають застосовуватися проти конкретних НУО.

27.07.2017 Міністерство закордонних справ зажадало пояснень від Фундації «Відкритий Діалог» з приводу того, що вона нібито закликає до незаконної діяльності та невизначених особистих нападків. Фундація передбачає, що Міністерство закордонних справ може зробити кроки, що ведуть до припинення діяльності Правління Фундації. На прохання міністра закордонних справ 07.08.2017 фіскальні органи розпочали спеціальну фінансову і митну перевірку Фундації «Відкритий Діалог» (незважаючи на те, що різні перевірки вже проводилися в попередні роки).

Ворожі дії проти конкретних НУО та критично налаштованого громадянського суспільства загалом здійснюються правими депутатами і депутатами Європарламенту з Польщі (Анна Фотига, Станіслав Пьента, Адам Андрушкевич, Томаш Жимковський, Доміник Тарчинський).

Ми вважаємо, що необхідно провести акцію, узгоджену з Європейською комісією і Європейською радою. Якщо у такій акції будуть враховані заклики НУО, це завадить членам польського уряду робити спроби щодо руйнування основ верховенства закону і громадянського суспільства у Республіці Польща. Ми пропонуємо членам Європейського парламенту закликати уряд Польщі відновити курс на демократію і європейські стандарти і гарантувати незалежність ініціатив громадянського суспільства в Польщі.

Received: from mail Yana Dyha [email protected] [209.85.215.41]; Wed, 6 Sep 2017 13:50:28 +0300

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа