Безнадійного колись бійця вилікували за допомогою «фантастичних» технологій

2

Скільки тривало лікування пораненого Олега? Вичистили oте. Перебрали оце. Щось кудись ще пришили. Та ось, нарешті, цю болісну і сповнену мук епопею завершено. Так, Олег вчергове прибув до клініки на огляд. Проте прийшов він на власних двох, з цілими живими руками – адже курс лікування Олега в проекті «Біотех» нарешті завершено!

5

Останню із пластин Олегові зняли ще в липні. Планували на осінь – та кістка стегна чудово зрослася, тож лікарі вирішили не тягнути. Власне, зміна статусу наче і незначна, та результати просто вражають. Саме у випадку Олега демонтаж пластини дав хлопчині можливість набагато активніше займатися розробкою ноги. Сьогодні Олег впевнено ходить на власних двох. Викинув милиці, викинув і ціпок – і робить не по пару кроків з перепочинком, а впевнено крокує навіть на довгі дистанції.

Доброволець батальйону «Айдар» Олег тяжко постраждав на війні. Це саме Олег відбив той лиховісний водомет на Майдані. Це саме він ганяв оскаженілих озброєних сепаратистів у Старобільську. Це саме він намагався вберегти Україну на лінії тоді ще відносно мирного зіткнення. Тож цілком очікувано, що з перших днів Олег із власного бажання рушив на війну.

Це вже потім все стало надміру серйозно: у бою під Лутугиним снаряд танкової гармати влучив просто у загін хлопців. Загинули усі, крім Олега – собою прикрив побратим. Сам хлопець отримав вкрай тяжкі травми: поцілило 19 осколків, тяжко пошкодило й руку, і ногу, та й просто порвало усе тіло.

1

Спершу, звісно ж, взялися рятувати життя – тривалий час Олег балансував на межі, раз по раз заглядаючи на той світ. На превелике щастя, не здався: за певний час стан хлопця таки вдалося стабілізувати.

Відзначимо дуже зворушливе: сім днів у глибокій комі, і щойно прийшов до тями, Олег зателефонував дівчині і одразу ж запропонував їй руку та серце. Вірна Олегові Мар’янка, не вагаючись, дала ствердну відповідь – і це зіграло вкрай важливу роль в подальшому одужанні юнака.

4

Та от біда – що робити з потрощеними рукою та ногою, тоді ще не знав ніхто. Вкрай виснажений за півроку лікування організм просто не мав ресурсів, аби відновити скалічені кінцівки. Дванадцять сантиметрів побитого плеча – суцільні осколки. Три сантиметри роз’ятого стегна. Викривлена стопа. Все це зібране і трималося купи виключно завдяки апаратам Костюка – велетенським залізним штангам, до яких кріпилися гвинти, що надавали руці і нозі хоч якоїсь чіткої форми. Як таке лікувати – лікарі просто розводили руками.

3

6

7

Саме тут і допоміг «Біотех». Поки організм Олега набирався сил, біологи проекту відібрали у нього клітинні матеріали і узялися до роботи. У лабораторії з кількох клітин науковці культивували необхідну кількість клітинних матеріалів для подальшого лікування і підготували нові фрагменти недостатніх кісток.

Складні переломи зібрали докупи, недостатнє замістили фрагментами, вирощеними в лабораторії, а зони ураження заповнили клітинним концентратом. Зазвичай тіло має саме продукувати ті специфічні клітини, ММСК – вони відповідають за відновлення кісткових та інших тканин. От тільки виснажений організм часто не здатен самостійно виробити достатню кількість клітин. Ось тут і приходять на допомогу методи «Біотеху».

8

Клітинний концентрат передбачувано швидко зростив складні переломи. Хай часу і знадобилося понад рік, проте з огляду на важкість травм та сумні перспективи, це дійсно медичне диво. Нині Олег практично повернувся до нормального життя і впевнено планує власне майбутнє.  

9

Волонтери Peoples Project закликають вас не полишати поранених захисників у біді: часто їхня найтяжча війна починається тільки зараз, там, за ширмами лікарняних палат, за стосами медичних діагнозів, і ховаються поламані людські долі. Часто благодійний проект «Біотех-реабілітація поранених» дає цим пораненим останній шанс – і ми не маємо жодного морального права згаяти його у байдужості.

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа