Антикорупційники з 25-ти міст зібрались на тренінгу Нової Країни

8-9 жовтня в Києві у коворкінгу Національної антикорупційної платформи відбувся освітній інтенсив «Знання – наша зброя». В ньому взяли участь громадські активісти з різних регіонів, об’єднані єдиною метою – здолати корупцію в Україні. Захід був організований Громадянською Платформою Нова Країна в рамках антикорупційного проекту «Битва за правду».

Більше 60-ти учасників упродовж 2-х днів обмінювались досвідом і кейсами, навчались новим інструментам для викриття, запобігання та подолання корупції.

В якості тренерів виступили експерти-антикорупційники з Transparency International Ukraine, Комітету ВРУ з питань запобігання корупції, ProZorro, проектного офісу реформ, аналітичної платформи YouControl, Харківського антикорупційного центру, ГО «Прозорі закупівлі» і Міжнародної антикорупційної асамблеї.

Програму інтенсиву відкрили активісти Нової Країни. Вони презентували проект «Битва за правду» та анонсували запуск онлайн-платформи для подання звернень і антикорупційного нетворкінгу.

Першим з лекцією про економічний ефект корупції виступив член комітету ВРУ з питань запобігання корупції Віктор Чумак. Народний депутат навів статистику збитків від корупційних схем і зазначив, що завдання номер один – змінити виборчі правила в країні.

Про особливості моніторингу тендерів і аналітичний модуль системи ProZorro розповіла менеджер реформи держзакупівель Кристина Гуцалова. Марина Трєпова з ГО «Прозорі закупівлі» розвинула тему і поділилась методологічними інструментами: як виявити корупцію в держзакупівлях і довести факт несправедливості.

Старший аналітик Transparency International Ukraine Євген Черняк розповів, як працює система е-декларування Україні і за кордоном, і пояснив, чому її так бояться чиновники: «Майже кожен чиновник намагається щось приховати. А в системі е-декларування вони відчувають реальну загрозу. Тому що кожен українець може проаналізувати їх декларацію. І, якщо щось не сходиться, повідомити В НАЗК».

Його колега Олександр Калітенко поділився практичними порадами: як ідентифікувати корупцію згідно з законодавством, які докази потрібно зібрати, і куди звертатись з цією інформацією. Олександр детально зупинився на аспекті захисту прав викривачів, а також розповів про новий законопроект, запропонований громадськими експертами: «Викривачі зможуть отримувати 10% коштів, які повертаються до бюджету завдяки їх повідомленням. Сподіваємось, це допоможе залучити більше активістів до нашої боротьби».

Керівник проектного офісу Нацради реформ Ігор Гончаренко звернув увагу на комунікаційну складову антикорупційної реформи. Експерт наголосив, що всі успіхи та активності антикорупційників повинні поширюватись, а комунікація реформ має бути якісною: «Тільки так можливо перемогти «зрадницькі» настрої в суспільстві».

Як працює кооперативна схема Кернеса-Добкіна, розповів співзасновник Харківського антикорупційного центру Володимир Рисенко. А команда експертів з Міжнародної Антикорупційної асамблеї представила досвід боротьби з корупцією в США, Південній Кореї, Португалії та Китаї.

В практичній частині інтенсиву учасники познайомились з платформою youcontrol.com.ua, на якій зібрані дані про компанії та їх власників з більш ніж 20-ти реєстрів. Засновник платформи Сергій Мільман провів майстер-клас з пошуку прихованих зв’язків та подарував всім антикорупційникам ваучери на безкоштовний доступ: «Ми віримо, що YouControl підвищить ефективність роботи викривачів».

Створювати «антикорупційну dreamteam» і діяти в команді учасники вчились під керівництвом CEO «Mr.Job» і координатора Нової Країни в Дніпрі Олени Швець. Ці навички допомогли під час інтерактиву в групах. Завдання було непростим – визначити 10 першочергових кроків для подолання корупції в своєму регіоні упродовж однієї години. Втім, завдяки досвідченим фасилітаторам Нової Країни, презентації учасників вийшли якісними та обґрунтованими, а запропоновані рішення – кросс-регіональними.

Дипломовані антикорупційники поїхали з Києва з новим арсеналом корисних знань і навичок, а також планами, як поширювати цей здобуток у власних громадах. В цьому і полягає мета проекту «Битва за правду» – будувати антикорупційну мережу в Україні. А знання – наша зброя.

Захід проходив в коворкінгу партнерів проекту «Битва за правду» – Національної антикорупційної платформи.

Організатор: Громадянська Платформа Нова Країна за підтримки Посольства Фінляндії в Україні.

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа