Анонс: Хто і як намагається скасувати електронне декларування в Україні

У середу, 27 квітня, об 11:00 відбудеться брифінг представників коаліції «Декларації під контролем» щодо загрози скасування електронного декларування через Конституційний Суд України. Брифінг відбудеться в Українському кризовому медіа-центрі за адресою Київ, вул. Хрещатик, 2 (Український дім).

Експерти під час заходу розкажуть про те, хто зробив подання до КСУ з проханням визнати неконституційним положення закону «Про запобігання корупції» в частині електронного декларування, озвучать, які саме положення Закону хочуть скасувати, і пояснять, чому загроза є реальною.

У брифінгу візьмуть участь:

Олександр Лємєнов, співзасновник ГО «Центр локального самоврядування», менеджер антикорупційної групи РПР;

Євген Черняк, аналітик «Transparency International Україна»;

Олександра Дрік, Голова Ради ГО «Громадський люстраційний комітет», координатор коаліції «Декларації під контролем».

 

Олександр Лємєнов, співзасновник ГО «Центр локального самоврядування», менеджер антикорупційної групи РПР:

«До Конституційного Суду України звернулися найближчі соратники Віктора Януковича, намагаючись не тільки убезпечити себе від кримінальної відповідальності, але й бажаючи зберегти систему, що захищає їхнє “право на незаконне збагачення”».

Євген Черняк, аналітик «Transparency International Україна»:

«Скаржники планують під різними приводами вилучити близько десятка нормативних положень, що стосуються електронного декларування. Для стороннього спостерігача їхні правові аргументи можуть на мить здатися слушними, але варто згадати, що електронні декларації подають особи, які представляють державу, територіальні громади, а отже – мають вищу ступінь відповідальності перед суспільством. Вимоги регіоналів повинні бути відхилені в повній мірі».

Олександра Дрік, Голова Ради ГО «Громадський люстраційний комітет», координатор коаліції «Декларації під контролем»:

«Загроза скасування є реальною, оскільки третина чинного складу Конституційного Суду — досі ті самі люди, які допомогли Януковичу узурпувати владу в 2010 році. Більше того, два роки вони перебувають під слідством за винесення завідомо неправосудного рішення, що призвело до тяжких наслідків. Проте через саботаж правоохоронних органів та Президента, ці люди Януковича в КСУ, які мали б сидіти за гратами, на прохання людей Януковича в парламенті зараз збираються скасувати два ключових здобутки постмайданівської України: люстрацію та е-декларування».

Нагадаємо, 15 березня 2016 Верховна Рада України ухвалила законопроект, який дозволяє запустити систему електронного декларування. Завдяки активній позиції громадських організацій, профільного комітету та підтримці європейських партнерів вдалося не тільки переконати Президента ветувати руйнівний для системи так званий «закон Денисенка», але й законодавчо забезпечити роботу системи вже цього року. Саме на цю систему до Конституційного Суду України поскаржились 48 народних депутатів, які в своїй більшості представляють «Опозиційний блок». В поданні, зокрема, зазначається, що положення Закону порушують конституційні принципи верховенства права, правової визначеності, законності, індивідуальної відповідальності, заборони втручання в особисте життя та конфіденційної інформації.

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа