Amnesty International бачить небезпеку від української міліції для фанів Євро-2012

Amnesty International

Прес-реліз

15 травня 2012

 

 

Українська влада повинна почати впроваджувати закон про відповідальність міліції до початку Євро-2012

Щоб зупинити широко розповсюджену злочинність міліції, Україна повинна прийняти ще перед Євро-2012 новий закон, що надав би можливість для проведення незалежних розслідувань заяв про насилля з боку міліції, заявила Amnesty International.

Сьогодні українські прокурори працюють разом з міліціонерами при розслідуванні звичайних злочинів і тому часто відмовляються порушувати кримінальні справи проти своїх колег.

Однак новий Кримінальний процесуальний кодекс передбачає створення нового органу для розслідування злочинів, скоєних посадовцями. У кодексі не уточнюється, як саме має виглядати цей орган, але він дозволяє створити інституцію з розслідування, яка буде повністю незалежною.

«Хоча ми вітаємо створення нових гарантій щодо запобігання тортурам та іншим видам жорстокого поводження з боку міліції, деякі положення цього кодексу не наберуть силу найближчі п’ять років», – сказав Макс Такер, координатор кампаній Amnesty International по Україні.

«Поки що фани Євро-2012 наражаються на небезпеку злочинних дій з боку міліції. Швидкі дії зі створення нового органу для розслідування злочинів, скоєних представниками правоохоронних органів, могли б стати попереджувальним сигналом для сили, яка звикла, що будь-які незаконні дії їй сходять з рук.»

Схожим чином апеляційний суд у понеділок призначив нове розслідування смерті Ігоря Індила, студента, вбитого ударом в голову під час його перебування у відділенні міліції два роки тому.

На записі камер внутрішнього спостереження видно, як співробітник міліції Сергій Приходько тягне непритомного Ігоря в камеру та лишає його там, доки його не знаходять мертвим через сім годин.

Наступного ранку батькам Ігоря сказали, що їх син захлинувся насмерть, але коли вони побачили його тіло, то помітили численні синяки. Розтин показав, що Ігор помер від травми голови, а в його шлунку була знайдена кров, яка могла бути викликана ударом в живіт.

У січні цього року двох міліціонерів, які арештовували, допитували та покинули Ігоря Індила непритомним у камері, відпустили після того, як розслідування, проведене місцевою прокуратурою, зняло з них відповідальність за його смерть.

Справа Ігоря Індила – одна з багатьох, задокументованих Amnesty International, що свідчать про неадекватність системи, у якій прокуратура розслідує злочини, скоєні міліцією.

«Той факт, що потрібно було два роки інтенсивного висвітлення справи в ЗМІ та рішення апеляційного суду лише для того, щоб розпочати розслідування, показує, наскільки неефективною є існуюча система», – сказав Такер.

«Без органу, який буде притягати співробітників правоохоронних органів до відповідальності, українські міліціонери продовжуватимуть бити та катувати людей, як їм заманеться. І у всіх випадках, про які не взнають ЗМІ, міліціонерам нічого не буде».

Організація також повторила свою пропозицію, яку вона зробила вперше у жовтні 2011 року, працювати разом з урядом для створення нового органу з розслідування порушення прав людини міліціонерами.

«Ми маємо значний досвід співпраці з урядами різних країн світу для створення ефективних механізмів оскарження дій працівників правоохоронних органів. Ми будемо раді поділитися цими знаннями з представниками українською влади», – сказав Такер.

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа