20 років тому розпався СРСР

8 грудня 1991 року президент України Леонід Кравчук, президент Росії Борис Єльцин та голова Верховної Ради Республіки Білорусь Станіслав Шушкевич у Біловезькій Пущі під Брестом (Білорусь) оголосили про розпуск Союзу РСР і створення Співдружності Незалежних Держав.

Остаточна дата припинення існування СРСР зафіксована як 26 грудня 1991 року – за 4 дні до 69-річчя утворення Радянського союзу. Тоді органи влади СРСР припинили своє існування як суб’єкти міжнародного права. Зокрема, перший і останній президент СРСР Михайло Горбачов оголосив про припинення своєї діяльності на посту президента СРСР «з принципових міркувань».

Росія оголосила себе правонаступником всього майна СРСР за кордоном та продовжувачем членства СРСРС в міжнародних інститутах.

Як згодом напишуть політики та політичні оглядачі, Радянський союз помер задовго до офіційного розвалу у 1991 році. Так, наприкінці 1980-х – на початку 1990-х до почали максимально проявлятися економічна та демографічна кризи. Зокрема, країну охопив хронічний товарний дефіцит, коли з полиць магазинів зникли практично всі основні товари. А у 1991 році вперше була зафіксована демографічна криза.

У цей період республіки величезної країни одна за одною приймали декларації про повний суверенітет від Москви.

24 серпня 1991 рокупозачерговасесіяВерховної Ради УРСР прийняла Акт проголошення незалежності України. Разом з цим Актом, 24 серпня 1991 року також були прийняті Постанова Верховної ради УРСР «Про проголошення незалежності України» та Постанова Верховної Ради України «Про військові формування на Україні».

1 грудня 1991 року в Україні відбувся всенародний референдум, на якому понад 90% громадян проголосували за незалежність країни.

 

Джерело: Тиждень

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа