Росія закриває програму надсучасних стелс-корветів проєкту 20386

korvet-proekta-20386

Росія закриває програму надсучасних стелс-корветів проєкту 20386 та відміняє закладання раніше запланованих до будівництва суден.

Про це повідомляють російські медіа з посиланням на джерела в оборонно-промисловому комплексі.

Закладку корветів проєкту 20386 у нинішньому вигляді не планують. Програма їхнього будівництва буде закрита“, – сказав співрозмовник агентства.

За словами джерела, єдиний корвет проєкту “Дерзкий”, що був закладений на підприємстві “Северная ферфь”, на найближчі роки залишиться єдиним представником проєкту 20386.

Його введення в стрій в тій версії, яку зараз маємо, не передбачається. Цей корабель буде добудований за перепроєктованим проєктом і увійде до бойового складу ВМФ Росії в принципово новому і більш збалансованому вигляді“, – додав співрозмовник.

Відмову від проєкту пояснюють високою кількістю нових невідпрацьованих конструктивних рішень та зависокою вартістю одного судна. Усе це не змусило російське оборонне відомство відмовитись від серійного будівництва корветів цього типу.

Провальний проєкт

За інформацією із російських джерел, ще однією причиною відмови від будівництва фрегатів за оригінальним проєктом стало встановлення сумнівного російського радіолокаційного комплексу “Заслон”. Розробник елементарно не зміг забезпечити інтеграцію свого комплексу в систему радіоелектронного озброєння корабля та мав проблеми із серійністю виробів.

Також радіолокаційне обладнання “Заслону” показало сумнівну ефективність під час експлуатації на інших кораблях, а саме корветах проєкту 20385. Комплекс “показав себе на рівні систем 60-х років” та не підтвердив заявлених характеристик.

Інтеграцію цієї системи на російські кораблі та їхнє прийняття на озброєння пов’язують з корупційними схемами всередині міноборони РФ.

Корвети проєкту 20386 “Меркурий”

Корвети 20386 – це подальший розвиток кораблів проєкту 20385, котрі отримали нову головну енергетичну установку, а також інноваційні обводи корпусу та надбудов для забезпечення малопомітності в діапазоні радіолокацій хвиль. Головним розробником проєкту стало російське Центральне МКБ “Алмаз”.

Конструкція корабля модульна, що дозволяє у майбутньому встановлювати на судно будь-який інший вид озброєння.

При довжині у 105 метрів, ширині 13 метрів і осадці 7,95 метра проєктна водотоннажність корветів мала коливатись між 2,2 та 2,5 тисячами тонн.

Корвет мав бути оснащений новими російськими газотурбінним двигуном М90ФР потужністю 55 000 к.с. та електрогенераторами. Максимальна проєктна швидкість судна мала становити 30 вузлів (55 км/год), а запас ходу – 5000 кілометрів.

Кораблі проєкту 20386 мали озброюватись 100-міліметровою артилерійською установкою А-190, двома 30-міліметровими артустановками АК-630М, зенітним ракетним комплексом “Редут”, протичовновими торпедами “Пакет-НК” та протикорабельними крилатими ракетами “Уран” (Х-35).

Корвети проєкту були оснащені вертолітним майданчиком та ангарами для двох гелікоптерів Ка-27ПЛ, а також обладнанням для запуску розвідувальних безпілотників.

Джерело: Мілітарний

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа