Поточні втрати рф внаслідок санкцій, станом на 17.09.2022

rubl-200doll

1. Уряд росії починає використовувати єдине доступне джерело резервів – рублі, накопичені на банківських рахунках.
– Грошовий запас, який Мінфін зберігає в кредитних організаціях на депозитах і за операціями РЕПО стрімко скорочується з початку літа і останні чотири місяці зменшився вдвічі, випливає з даних Федерального казначейства.
– З 5,62 трлн рублів, які бюджет тримав у банках на середину травня, до 1 серпня залишилося 3,699 трлн рублів, на 1 вересня – 3,1 трлн рублів, на 16 вересня – 2,59 трлн.
– Витрачати рублеві резерви Мінфін почав у червні, а потім процес різко прискорився в липні, коли несировинні доходи бюджету впали рекордно за 10 років, а в бюджеті утворився дефіцит майже на трильйон рублів.
– Накопиченим підсумком за три літні місяці «дірка» у федеральній скарбниці досягла 1,482 трлн рублів.
– У результаті практично весь профіцит, накопичений у першій половині року, розтанув: з 1,589 трлн рублів на початок вересня залишилося 131 млрд.
– Спочатку російська влада закладала на 2022 рік 3,5 трильйона рублів за статтею «національна оборона», але вже у вересні, швидше за все, витрати перевищили цей рівень.
– На військову машину витратили на 75% більше, ніж роком раніше (2,06 трлн. за січень-вересень 2021 року).
– За даними Мінфіну на серпень, доходи бюджету рік до року зменшилися на 10% у номінальному вираженні та майже на 25% – у реальному (якщо врахувати інфляцію).
– До кінця року у скарбниці рф утвориться дефіцит у 3,5 трлн. рублів.
– Таким чином, навіть якщо Мінфін витратить усі нагромаджені в банках рублі, цього не вистачить, щоб покрити розрив.
2. Ще одна велика металургійна та гірничодобувна російська компанія Evraz повідомила, що не зможе здійснити виплати за облігаціями у вересні та жовтні через відсутність ліцензії регулятора Великобританії.
– Компанія мала здійснити 20 вересня купонний платіж у розмірі $18,9 млн за випуском із погашенням у 2023 році, 2 жовтня — платіж у розмірі $18,4 млн за випуском із погашенням у 2024 році.
3. Експорт російського газу до ЄС може знизитися цього року на 50 млрд кубометрів.
– Це приблизно третина по відношенню до 2021 року.
– Середньодобовий експорт “Газпрому” у вересні знижується на 22% до рівня серпня.
4. Тайвань цього року не продовжив дію програми безвізового в’їзду для громадян росії.
5. Чехія закликає негайно створити Міжнародний трибунал для покарання росії за її злочини в Україні
– “Ми виступаємо за покарання всіх воєнних злочинців. Я закликаю до швидкого створення спеціального Міжнародного трибуналу, який розслідуватиме злочин агресії”, – повідомив глава чеської дипломатії Ян Ліпавський.
6. Шведський ритейлер H&M прийняв рішення згорнути бізнес в білорусі.
– Магазини, які були зачинені з березня, відкриють для розпродажу продукції, що залишилась і вони будуть працювати обмежений період часу.

 

Джерело

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа