Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 26.12.2023

sanctions8

1. Путін запровадив тотальний контроль за валютою великих компаній, щоб стабілізувати рубль перед виборами.
– У понеділок, 25 грудня путін підписав закон, який запроваджує практично тотальний контроль за валютними «запасами» компаній-експортерів.
– З 1 березня 2024 року «учасники зовнішньоекономічної діяльності» будуть зобов’язані надавати Центробанку рф повну інформацію про валютні активи та зобов’язання, причому не лише свої, а й ті, що належать усім дочірнім структурам за кордоном.
2. Російський тіньовий танкерний флот, створений для перевезення нафти в обхід стелі цін, опинився під загрозою.
– США вже точково запроваджують санкції. Вперше вони були накладені у жовтні на компанію Lumber Marine SA з ОАЕ та її танкер SCF Primorye, а також на Ice Pearl Navigation Corp із Туреччини та її танкер Yasa Golden Bosphorus.
– Судна заходили до російських портів та перевозили російську нафту.
– До кінця року у списку санкцій США вже 11 таких танкерів.
– За тією ж схемою США можуть поширити санкції ще на 100 танкерів тіньового флоту, у тому числі на три чверті танкерів «Совкомфлоту» (має 80 танкерів).
3. Південна Корея через санкції відмовилася будувати блоки для російських ЗПГ-танкерів.
– Samsung Heavy Industries повідомила у вівторок про припинення виробництва блоків та обладнання для 10 із 15 арктичних ЗПГ-суден, контракти на які уклала із суднобудівною компанією Зірка.
– Samsung після отримання дозволу від уряду Південної Кореї постачала блоки та обладнання для п’яти суден на російську верф, що здійснює збирання цих танкерів.
– За словами представника корейської компанії, Samsung близька до завершення виготовлення блоків та обладнання для п’яти суден.
– Для 10 суден, що залишилися, Samsung припинила виробництво блоків і обладнання.
4. Нерозпродані китайські вантажівки заповнили склади росії.
– Китайські вантажівки забили склади російських дилерів та дистриб’юторів, яким доведеться розпродувати поточні запаси до весни 2024 року.
– Загалом у росії накопичилося понад 11 тис. нерозпроданих сідельних тягачів та 6,5 тис. самоскидів китайського виробництва.
5. Частка Китаю в російській торгівлі за підсумками десяти місяців 2023 року становила 32%.
– На основі даних китайської митниці експерти розрахували, що частка КНР у російському імпорті за цей період становила 41%, в експорті – 26%.
– У січні—жовтні китайський експорт до рф у грошовому вираженні становив $90,1 млрд (зростання на 51% до того ж періоду 2022-го), $54,9 млрд із цієї суми припали на ввезені до рф машини, обладнання та транспортні засоби.
6. Уряд Південної Кореї заборонить постачання ще 682 видів товарів до росії та білорусії, у тому числі автомобілів.
– Відповідні зміни влада Південної Кореї внесла до списку експортного контролю, у результаті він зріс до 1159 видів товарів. Нововведення набудуть чинності на початку 2024 року.
Зокрема, обмежено постачання:
– важкого будівельного обладнання,
– батарей з можливістю заряджання,
– компонентів для авіаційної техніки,
– легкових автомобілів з робочим об’ємом двигуна понад 2000 куб см.
7. На переконання європейських лідерів, влада Китаю має намір скористатися поразкою росії в Україні.
– Саме тому шеф європейської дипломатії Жозеп Боррель закликав членів ЄС до “послідовної стратегії” у питанні стримування амбіцій КНР.
– Як вдалося дізнатися журналістам, Боррель надіслав листи до очільників МЗС ЄС. У них йдеться про те, що питання Китаю набагато складніше, ніж питання росії.
– Ясно, що амбіції Китаю полягають у побудові нового світового порядку з Китаєм у його центрі. Поразка росії в Україні не зіб’є з курсу Китай. Йому вдасться скористатися цим геополітичною перевагою, – попереджає своїх колег головний європейський дипломат
8. Міністерство економіки Тайваню у вівторок оголосило про розширення переліку товарів, експорт яких до росії та білорусі заборонений через повномасштабне російське вторгнення в Україну, аби запобігти їхньому використанню у військових цілях.
– До переліку потрапили обладнання для виробництва напівпровідників, у виробництві яких Тайвань є світовим лідером, а також певні хімічні речовини та медикаменти.
– Нові санкції відповідають аналогічним крокам Європейського Союзу, Сполучених Штатів та інших країн, що ґрунтуються на виявлених у російській техніці на полі бою в Україні високотехнологічних компонентах західного виробництва, йдеться в заяві тайванського міністерства.

 

Володимир Омелян

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа