Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій станом на 19.02.2023

rus-alcoholic

1. Російські банки втрачають останній канал для операцій із європейською валютою, який пов’язує їх зі світовою фінансовою системою.
– Управління з контролю за іноземними активами OFAC розпочало розслідування щодо Райффазенбанку та його операцій у рф, анексованих областях України, а також у Сирії.
– Райффазенбанк – найбільший із іноземних банків, хто залишився працювати в росії, якому можуть загрожувати санкції.
– Європейський центробанк на початку лютого вимагав від Райффазенбанку піти з росії «у будь-які способи», незважаючи на те, що угоди з продажу банківського бізнесу заборонені без схвалення кремля.
– Райффайзенбанк запустив нову хвилю закриття коррахунків для російських кредитних організацій.
– Для своїх клієнтів австрійський банк виставив жорсткі ліміти на операції у доларах та євро – так, щоб вони не перевищували довоєнні обсяги.
Райффайзенбанк, який продовжує SWIFT-перекази, залишається одним з останніх «вікон у світ» для російських компаній і фізосіб, обслуговуючи майже 5 млн клієнтів і маючи активи на 30 млрд євро.
2. Продаж елітних будинків на російській Рубльовці за рік скоротився утричі.
– У 2021 році було продано більше 250 будинків, а вже у 2022 року всього 74
– Падіння купівельної активності експерти пов’язують економічною нестабільністю.
3. Чехія більше не залежить від російського газу, імпорт якого був радикально скорочений після повномасштабного вторгнення росії в Україну, повідомив у Twitter міністр промисловості та торгівлі Чехії Йозеф Сікелла.
– За його словами, у січні цього року обсяги російського газу, що імпортується Чехією, знизилися до нуля, хоча раніше російський газ забезпечував 97% потреб країни.
– Зараз його замінили газом із Норвегії та зрідженим природним паливом із Бельгії та Голландії.
– Крім того, перед початком зими Чехія зробила рекордні запаси, а також ощадливо використовувала газ.
4. Країни G7 та Євросоюзу обговорюють способи відстеження російських алмазів, що перетинають кордони.
– Походження алмазу встановлюється, коли він отримує сертифікат у рамках Кімберлійського процесу, проте потім його може бути важко відстежити.
– ЄС уже намагався ввести санкції проти російського дорогоцінного каміння, проте низка країн-імпортерів, таких як Бельгія, виступили проти.
– На частку російського виробника алмазів АЛРОСА припадає близько третини світової торгівлі необробленими алмазами на суму $80 млрд.
– Санкції проти АЛРОСА ввели США, проте ці заходи мали обмежений вплив, оскільки більша частина торгівлі проходить через інші ринки, такі як Індія.
5. Нідерланди обмежать кількість російських дипломатів, які працюють в посольстві росії та закриють російське торгпредство в Амстердамі з 21 лютого, повідомляє МЗС Королівства Нідерландів.
6. США вперше звинуватили росію у злочинах проти людяності.
– Влада США звинуватила росію у злочинах проти людяності за скоєні військові злочини в Україні.
– Про це заявила віце-президент США Камала Харріс на Мюнхенській конференції з безпеки.
– Вона сказала, що США уважно вивчили докази скоєних злочинів.
– За її словами, немає сумнівів у тому, що це злочини проти людяності.
– Російська армія проводить «широкомасштабні та систематичні напади на громадянське населення», здійснює «жахливі вбивства, тортури, зґвалтування, депортацію та страти», заявила Харріс.
7. Українська делегація не братиме участі в засіданнях зимової сесії Парламентської асамблеї ОБСЄ, яка проходитиме 23−24 лютого у Відні, на знак протесту проти допуску до неї представників рф.

 

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа