Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 18.12.2023

sanctions8

1. Постачання російського газу за кордон за 11 місяців 2023 року скоротилося у фактичному обсязі на 34% у річному вираженні, а виторг від його продажу впав майже на 70%.
– Постачання нафти скоротилося на 7%.
2. У найбільшого російського аваперевізника «Аерофлот» вшосте за грудень літак зламався в повітрі.
– Пасажирський Boeing 737 авіакомпанії «Аерофлот», який вилетів з Москви до Єревану вранці 18 грудня, здійснив екстрену посадку в аеропорту Шереметьєво. Пілот вирішив повернутися в точку вильоту через відмову передньої стійки шасі.
– Це шостий з початку місяця інцидент із літаками тільки “Аерофлоту”.
– Раніше Росавіація повідомила, що за 11 місяців від початку року було зафіксовано 670 поломок літаків.
– При цьому 400 інцидентів (або 60%) були пов’язані із відмовою авіатехніки та двигунів.
3. Кремль отримав 1,25 мільярда доларів після відходу західних компаній із рф.
– путін зумів перетворити відхід західних компаній з російського ринку на “золоте дно” – якщо компанії хочуть піти з рф, путін ставить умови, “які вигідні його уряду, його елітам і його війні”.
– За даними NYT, західні компанії, які оголосили про відхід із рф, задекларували понад 103 млрд доларів збитків із початку великої війни – про це свідчить аналіз фінансових звітів, який провело видання.
– “Путін вичавлює з компаній якомога більшу частку цих коштів, диктуючи умови їхнього відходу.
– Він також обклав ці виходи постійно зростаючими податками, що принесло щонайменше 1,25 мільярда доларів за минулий рік до російської воєнної скарбниці”, – наголошує NYT.
4. ЄС нарощує імпорт азотних добрив із росії.
– Російські компанії у січні – вересні 2023 року збільшили постачання азотних добрив до країн Євросоюзу на 7,6% до 1,8 млн т. Це випливає з даних Eurostat.
– Найбільше за дев’ять місяців наростила імпорт Німеччина – у 3,2 рази до 426 300 т.
– Постачання до Польщі зросли у 1,8 рази до 257 700 т.
– Франція збільшила імпорт російських азотних добрив на 18,1% до 362 400т.
– Нідерланди – на 17,7% до 163100 т.
– У грошовому вираженні експорт азотних добрив до ЄС за дев’ять місяців при цьому знизився в 1,8 рази рік до року до 991,3 млн євро через падіння ринкових цін.
5. Члени ЄС хочуть позбавити Угорщину права голосу, щоб укласти угоду про виділення коштів Україні.
– Стверджується, що в ЄС можуть застосувати статтю 7 договору про Європейський Союз 2007 року, яка дає змогу позбавляти країну права голосу через порушення європейського законодавства.
6. ЄС ухвалив 12-й пакет санкцій проти росії з жорсткими обмеженнями.
– Згідно з ним, зокрема, з 1 січня 2024 року вводиться заборона на імпорт непромислових алмазів, видобутих, оброблених або вироблених у росії. А з 1 березня запроваджуватимуться поетапні обмеження на імпорт російських алмазів, оброблених у третіх країнах.
– Крім того, забороняється ввезення з країни-агресора деякої металопродуції. Так, буде заборонено імпорт із росії виробів з алюмінію, включаючи дріт, фольгу, труби.
– Також ЄС зобов’язав європейські компанії обговорювати у контрактах із партнерами заборону на реекспорт низки товарів подвійного призначення до росії.
7. Туреччина в 2023 році заощадила до $2 мільярдів за рахунок імпорту дисконтованих нафти та нафтопродуктів із рф і прагне збільшувати закупівлі російських енергоносіїв, незважаючи на західні санкції.
– 2022 року торгівля вуглеводнями між москвою та Анкарою різко зросла, оскільки Туреччина не приєдналася до західних санкцій щодо російських нафти, нафтопродуктів та газу.
– За даними LSEG та оцінками трейдерів, експорт нафти з рф до Туреччини у 2023 році перевищить 10 мільйонів тонн.
– Ще однією статтею додаткових доходів для Туреччини у 2023 році стало зростання імпорту російських дистилятів: за 11 місяців у напрямку Туреччини було відвантажено 13 мільйонів тонн дизельного, пічного палива та авіагасу проти 4,3 мільйона тонн за січень-листопад 2022-го.
– Зокрема, в країну було поставлено 8,6 мільйона тонн ультранизькосірчистого дизпалива проти 3,2 мільйона тонн у січні-грудні 2022 року.
– За 11 місяців цього року експорт дистилятів з Туреччини підскочив до 6,03 мільйона тонн з 2,75 мільйона тонн цього ж періоду роком раніше, за даними LSEG.
– Закупівлі палива та сировини із рф зі знижками дозволили Анкарі скоротити торговельний дефіцит та знизити тиск на національну валюту, яка за рік знецінилася на 30%.
– За даними джерел та оцінок Рейтер, в даний час доставка нафти Urals з балтійських портів до Туреччини коштує приблизно на третину дешевше, ніж у порти Індії, а економія може досягати до $3 мільйонів за одну партію.
8. Сербія — один із найважливіших перевалочних пунктів контрабанди в росію, — ексміністр економіки Раде Баста в інтерв’ю BILD.
– Баста залишив посаду через конфлікт із президентом Александаром Вучичем, оскільки пропонував запровадити санкції проти рф і закликав Німеччину та ЄС переглянути погляди на Вучича, який надто орієнтований на Москву.
– За його словами, у нинішньої влади “просто немає бажання рухатися у зовнішній політиці відповідно до європейської політики та стандартів”, натомість сербські політики орієнтовані на росію. І закликає якнайшвидше прийняти балканські країни до ЄС “щоб протидіяти згубному впливу росії”.
9. Латвія може примусово видворити 1000 росіян, які мешкають у країні. Про це заявила керівник Управління у справах громадянства та міграції (УДГМ) Майра Розе.
– Чиновниця вказала на те, що близько 15,5 тисяч громадян росії подали заяви на постійний дозвіл на проживання, а на тимчасовий дозвіл на проживання — майже 3 тисячі осіб, проте близько 2200 осіб не виконали необхідні вимоги для продовження перебування в Латвії.
10. Парламент Болгарії ухвалив закон про заборону нафтопереробному заводу компанії «Лукойл» переробляти російську нафту з 1 березня 2024 року, а з 1 січня 2024 року продавати, доставляти, транспортувати чи експортувати до третіх країн певні види нафтопродуктів.

 

Володимир Омелян

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа