Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 17.02.2024

1. Постачання російського дизпального до інших країн впало на третину.
– Обсяги постачання російських газойлів і дизпалива (ДП) до портів інших країн за тиждень з 5 по 11 лютого впали на третину відносно попереднього тижня і становили 704 тисячі тонн
– Основними імпортерами російських газойлів і ДП стали Туреччина (328 тисяч тонн), Бразилія (134 тисячі тонн) та Єгипет (76 тисячі тонн), що в сумі складає 72% від загального обсягу постачань.
2. Через припинення роботи великих світових постачальників комп’ютерів з рф росіяни повертаються до практики 1990-х років, замовляючи техніку кустарного збирання.
– За підсумками 2023 року 20% проданих у росії настільних персональних комп’ютерів (ПК) не належали до будь-якого бренду, тобто були зібрані вручну кустарним або напівкустарним способом прямо в магазині або на «радіоринку».
– У 2022 році такі саморобні комп’ютери займали лише 11% російського ринку.
– Загалом за рік у росії було продано 260 тис. подібних ПК – вдвічі більше, ніж роком раніше.
3. Грошові перекази з росії в низку найбільших країн СНД за грудень 2023 року впали в середньому на 36% у річному вираженні до $627,6 млн.
– Найсильніше скоротилися перекази до Грузії — відразу в 4,5 разів до грудня 2022 року, до $70,5 млн.
– Відправлення до Казахстану зменшилися майже втричі і склали $14,8 млн.
– До Вірменії — на третину, до $297,5 млн.
4. Грошових переказів із СНД до росії також поменшало.
– Зниження становило 14%.
– Тим часом перекази з Грузії до рф зросли майже вдвічі, до $6,7 млн, а з Казахстану — на 18%, до $51,4 млн.
5. Країни НАТО стурбовані темпами виробництва російської військової промисловості.
– Західних політиків здивувало відродження російської оборонної промисловості, яке в НАТО за такий час вважали за неможливим.
– Європейських експертів турбують набрані росією темпи, а також можливість Москви обходити накладені на неї санкції, кількість пакетів яких уже перевищила десять.
– Останній пакет санкцій, який затвердив ЄС, був 12-м. 13-й зараз перебуває на етапі узгодження.
6. Південна Корея збільшила імпорт російського зрідженого газу на тлі загального зменшення закупівель ЗПГ.
– Минулого місяця закупівлі ЗПГ становили понад 4,9 млн тонн, що на 3 відсотки менше, ніж за той же місяць минулого року, повідомила корейська митниця.
– Зростання закупівлі російського ЗПГ тим часом зросло майже вдвічі до 250 тис тонн, порівняно з січнем 2023 року.
– Катар та США поставили понад 65 відсотків всього імпорту ЗПГ до Південної Кореї, при цьому Австралія поставила понад 1 млн. тонн.
7. Виробник Oreo та Milka отримав надвисокі прибутки в росії .
– Компанія-виробник солодощів Mondelez, яка внесена до списку спонсорів війни від НАЗК відзвітувала про «найбільші ніж коли-небудь» прибутки свого російського бізнесу, повідомляє Reuters.
– У своїй заяві у 2023 році компанія зазначала, що її бізнес в росії забезпечує «стабільне зберігання товарів, які є щоденними продуктами харчування для звичайних людей», і що призупинення діяльності «означало б відключення частини продовольства для багатьох сімей, які не мають жодного відношення до війни».
8. За підсумками 2023 року росія перемістилася на третє місце за обсягами постачання газу до Туреччини, поставивши його на 348 млн доларів.
– Загалом Туреччина закуповувала цей вид пального у 21 країни.
– 99,78% закупівель припадає на п’ять країн: Алжир, США, Росія, Казахстані та Нігерія. Загальна сума закупівель – 2,21 млрд доларів.
– При цьому витрати Туреччини на купівлю газу минулого року порівняно з позаминулим знизилися в грошовому вираженні на 9%, хоча в фізичному обсязі закупівлі збільшилися вдвічі – до 3,9 млн т.
– Головні експортери газу до Туреччини – Алжир та США, вони поставили відповідно 1,8 млн т на 1 млрд доларів та 1,1 млн т на 628 млн доларів.
Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа