Звичайно ж, Тимошенко не звільнять – а для чого?!

1addf283e8292f7b68d3232f73a6942f.368x276

27 квітня прозвучала «несподівана» новина – комісія з питань помилування при Президентові України розглянула питання щодо Юлії Тимошенко та відмовилася рекомендувати Януковичу помилувати її. Причиною відмови стала наявність кримінальних справ, розгляд яких у суді ще не завершено. Втім, чому ж несподівана?

Всім зрозуміло, що комісія рекомендує Януковичу те, що він хоче почути в якості рекомендації. Те, що вже прорахувала і спланувала команда з Банківської. Наприклад, помилувати Юрія Луценка. І перед Європою якось трохи краще виглядати в результаті, і «триєдиній» опозиції несподіванку підсунути – розбирайтесь тепер, хто з вас більший революціонер. Але жТимошенко – це зовсім інше питання, особисте, ще й сяка-така карта для найгірших часів у переговорах із Путіним. Крім того, її звільнення однозначно мобілізувало би, принаймні, парламентську опозицію, пролунали б гострі оцінки «соратників», відбулися б кадрові чистки, Яценюк опинився б хіба на якомусь 5-6 місці в опозиційній ієрархії (можливо).

А для чого все це Януковичу? Зараз все відбувається за гарним сценарієм, де кожен має свою роль. Хтось – таврувати владу ганьбою, називати бандою, а потім мило пережартовуватися з бандитами в коридорах студії «Шустер LIVE» після ефіру. Хтось повинен зображувати цю банду. А комусь судилося височіти над усім цим в ролі гаранта продовження спектаклю. Коли ж доходить до важливіших питань – там в опозиції завжди щось та й «не складеться». Взяти хоча б деякі з нещодавніх голосувань в парламенті.

Прийняття за основу проект Закону про внесення змін до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (скасування пенсійної реформи Януковича-Азарова-Тігіпка) – 223 «за», забракло трьох голосів. З різних причин (відрядження, хвороба, недбалість тощо) не проголосували: «Батьківщина» – 7, УДАР – 7, «Свобода» – 1. Це при тому, що 11 регіоналів підтримали. Голосування за включення до порядку денного трьох корупційних так званих «вексельних» законопроектів – п’ятеро депутатів від «Батьківщини» голосували «за». Або ж голосування постанови про призначення позачергових виборів мера Києва та Київради – лише 200 «за», з них 20 – комуністи. При цьому не проголосували: «Батьківщина» – 2, УДАР – 3, «Свобода» – 2. Особливо майстерно пояснив свою відсутність тоді Микола Катеринчук, який перебував у Страсбурзі: бачте, «мій голос у парламенті сьогодні нічого не вирішив би. Відсутність у Страсбурзі на засіданні Європарламенту була б набагато гіршою». Дійсно, забракло аж 26 голосів. Але ж хіба для дихання свіжим європовітрям його обирали до Верховної Ради? Європарламент прийме всі потрібні рішення, тільки за умови, що українські депутати будуть принаймні боротися, намагатися щось змінити, а не літати в Брюссель чи Страсбург черговий раз скаржитися на режим із зачаєною думкою «Захід нам допоможе».

За результатами цих голосувань особливе задоволення отримав Анатолій Грищенко, який заявив, що Яценюк втратив контроль над фракцією і оприлюднив прізвища 13 депутатів «Батьківщини», які 16-18 квітня голосували синхронно з владою, всупереч рішенням фракції:Андріївський, Бондаренко, Бриченко, Зубко, Лукашук, Лунченко, Павелко, Сергієчко, плюс «фронтові тушки» Немілостівий, Скосар, Стаднійчук, та обоє Табалових.

Ну і фінал – 19 квітня Верховна Рада не підтримала проект постанови «Про відповідальність Кабінету міністрів України». За дане рішення проголосувало лише 190 із 362 народних депутатів, зареєстрованих в сесійній залі.Не голосували по семеро депутатів з «Батьківщини» та УДАРу.

То ж питання: навіщо Януковичу звільняти Тимошенко, навіщо прибирати видатного «фронтоводця» Яценюка?!

Юлій Хвещук

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа