Що таке “народні праймеріз”?

Технологія“праймеріз”, що народилася в Америці, поступово стає загальновизнаним усюди в світі механізмом демократичного визначення кандидатів у “мажоритарних” виборчих округах.

На Україні ідея “праймеріз” знаходить дедалі більшу підтримку громадськости, невдоволеної непрозорим способом формування складу кандидатів політичних сил на виборах Верховної Ради, що має наслідком, зокрема, т .зв. “тушкування” – радикальну зміну депутатами Парламенту, на догоду політичній кон’юнктурі, політичних позицій, задекларованих ними під час виборчого процесу.

З огляду на це вимога визначення єдиних кандидатів народної опозиції
в мажоритарних одномандатних виборчих округах винятково на основі попереднього народного голосування – “Народних Виборів” у формі “праймеріз”стала однією з основних в опублікованому 07 травня 2012 року “Зверненні українських громадських лідерів до керівництва українських політичних партій”.

Для сприяння втіленню виголошених у “Зверненні” вимог його учасниками створено Громадський комітет “Народний вибір 2012”. Одним із завдань Комітету є сприяння проведенню “попереднього народного голосування” – “опозиційних праймеріз” у тих одномандатних виборчих округах, де місцева громадськість виступатиме з ініціативорю їхнього проведення.

ВІДЕО: Народний вибір 2012 – Прес-Конф-2012-05-24 – Кляшторний-2 Організаційно-фінансові питання

24 травня в Іформаційному агентстві УНІАН учасниками Комітету презентовано та обґрунтовано технологію проведення “народних опозиційних праймеріз” для “типового” аграрно-індустріального округу Центральної України.

Подаю нижче тут лише короткий звіт про дану презентацію. З детальним відео звітом та “модельним” Організаційним планом “праймеріз” окружного масштабу можна ознайомитися тут.

Остап Кривдик: Праймеріз є звичним для США, де Республіканська і Демократична партії таким чином відбирають свого єдиного кандидата, використовуючи внутрішню конкуренцію на користь, а не на шкоду своїй силі. Праймеріз дають можливість відсіяти негідних і слабких через детальний огляд їхньої біографії, їхньої власності, їхніх попередніх дій і зв”язків.

У Європі теж використовується праймеріз – наприклад, на праймеріз в Італії у 2006 році переміг Романо Проді, котрому далі вдалося подолати Сільвіо Берлусконі. Праймеріз є частиною політичної практики французьких партій. Питання праймеріз розглядається Європейською народною партією.

Існують три основні види праймеріз. Перший – загальний, коли для праймеріз попередньо реєструються всі, хто хоче проголосувати. Другий – інституційний, коли голосують лише члени партії. Третій – змішаний: голосують члени партії та ті, хто додатково зареєструється.

Особливо важливим є праймеріз для авторитарних суспільств. Так, у Венесуелі єдиного кандидата від опозиції було обрано за допомогою праймеріз, у якому взяв участь кожен десятий виборець країни. Їхні президентські вибори відбудуться водночас із парламентськими в Україні.

Олександр Солонтай: На багатьох виборчих округах як опозиція, так до речі і влада, мають різні варіанти того, хто може стати кандидатом. Виходить, що на один округ претендують 2-3 сильні особистості. Як визначити хто саме повинен бути висунутий, а хто ні? Є два підходи: критерії до кандидатів, та праймеріз у формі попереднього голосування всіх виборців, які підтримують відповідну програму. Той кандидат, який набере найбільше голосів і повинен бути висунутий в кандидати. Якщо оминути цей спосіб, то неможливо уникнути звинувачень в кулуарності та факторі грошей.

Соцопитування також не підходять, адже дуже значний рівень похибки та неточностей може призвести до неможливості встановити точний результат. Що робити з сильними кандидатами, які програли праймеріз? Йти на сусідній округ! Нажаль округів в Україні більше, ніж достойних кандидатів! Не варто боятися виборців, хай громадяни скажуть своє слово і заодно політичні сили зареєструють прихильників своєї програми!

Сергій Неділько: Громдські орагнізації, що стали засновниками Громадського комітету підтримки проведення праймеріз в Україні “Народний вибір – 2012” не один рік моніторять і беруть участь у виборах. Враховуючи наш досвід, методичні напрацювння, ми готові до проведення “опозиційних народних праймеріз”. Пріоритетом є проведення праймеріз в кожному окрузі України. На даний момент ми готові проводити дану роботу у більшости областей України. З метою більшого охоплення округів і кандидатів, і максимально об”єктивного проведення преймерізу, – звертаємось до громадських організацій приєднатися до нашої ініціативи.

Олексій Кляшторний: Ми не дочекалися від політичних партій, які називають себе “опозиційними” та “українськими” будь-якої відповіді на наше звернення від 07 травня, тому змушені приступити до проведення “попередніх народних виборфів” явковим порядком.

Ми готові допомогти місцевим громадам, які ініціюють такий процес, у будь-якому з регіонів України. Закиди про надмірну дороговизну та організаційну складність проведення “праймеріз” – не більше, ніж “відмовка” партійних лідерів, які хотіли б і надалі тримати механізм формування складу кандидатів у своїх руках. За нашими розрахунками проведення “праймеріз” за умови широкого залучення волонтерів обійдеться не більше, ніж у 5 тис. доларів на ”середній” виборчий округ. Це – “несуттєва” сума, порівняно з тим, що вже зараз витрачається кандидатами на біг-борди, різні “благодійні проекти” і т. д.

P.S. З Громадським комітетом “Народний Вибір 2012” зв’язатися можна, наприклад, через ГО “Українська справа” як одного з ключових учасників проекту: 044 235-28-32, 067 5487728, 0508004546, [email protected]. А втім, ми ж усі є на Facebook…

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа