о. Олександр Бачинський. 155-та річниця священничої хіротонії.

- - -02

«Добрий муж милостивий…, удержує справи свої справедливістю, і навіки він не захитається, у вічній пам’яті праведний буде!» [Пс. 111:5-6].

Лише тоді нація має майбуття, коли не забуває та гідно вшановує своїх визначних попередників, особливо коли ті жертовно працювали для свого народу у важких умовах бездержавности.

15 грудня 2022 у Львові молитвою на Личаківському цвинтарі та Божественною Літургією у катедральному соборі святого Юра згадали «вічну пам’ять праведного» отця-ректора Олександра Бачинського вшануванням 155-ої річниці його священичої хіротонії.

Олександр Бачинський – священник УГКЦ, доктор богослов’я, педагог, письменник, видавець, перекладач, церковний діяч. Ректор Львівської духовної семінарії, крилошанин Митрополичої капітули, канцлер Митрополичої консисторії, папський шамбелян. В часі заслання митрополита Андрея Шептицького в Московію керував Львівською архиєпархією. Генеральний вікарій, керівник філософсько-богословської секції Богословського наукового товариства у Львові.

Але перед усіма цими направду високими титулами найперше стоїть людина велетенської працездатности та непохитної волі, свідома свого великого покликання українця та священника Бога Живого, який за порох земний вважав усі ці високі посади і завжди ставав в обороні Божої правди та справедливости. Не дарма бо обрав собі літературний псевдонім «Правдолюб». Свого часу саме за відвагу стати в обороні правди був позбавлений великих посад, але Господь ніколи не покидає своїх праведників й в скорому часі отець Олександр поновлений на всіх попередніх урядах і за своє чимале життя зумів зробити багато добрих справ для свого народу, Церкви, Львова, України і Бога.

Цими молитвами започатковано серію заходів присвячених славної пам’яти отця Олександра Бачинського, якими приємно буде подивована громадськість Львова. У їх організації та проведенні беруть участь представники інтелігенції міста, а також нащадки о. Олександра – Ірена Бачинська-Чабан, Лев Чабан і Тарас Чабан.

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа