Герой – рятівник режиму

middle_23466.jpg

Янукович продовжує кадрові ротації. Він звільнив міністра охорони здоров’я Олександра Аніщенка, а також Раїсу Богатирьову з посади секретаря Ради національної безпеки і оборони України, і призначив її віце-прем`єр-міністром з гуманітарних питань – міністром охорони здоров`я. Після цього перевів Андрія Клюєва з посади першого віце-прем`єр-міністра – міністра економічного розвитку і торгівлі на ще тепле місце Богатирьової – секретарем РНБО.

Простішою виглядає справа з Раїсою Богатирьовою. Звільненим Аніщенком, який протримався на цій посаді від 24 травня 2011 року, президент вже не один раз висловлював невдоволення – через затримки з закупівлями ліків (перші тендери він провів з запізненням на півроку). Натомість, наприклад, ціни на вакцини знизилися на 48% – змінилися посередники, а з ними – весь склад тендерного комітету. Але це до заслуг не зарахувалося. Можливо, тому, що син Раїси Богатирьової Олександр – один з членів наглядової ради фармацевтичної компанії «Біолік». В 2010 році, ще до Аніщенка, міністерство через цю компанію закупило ліків на суму понад 15 мільйонів. Тому Богатирьова прийшла на посаду, яка дасть їй нагоду, при бажанні, відновити справедливість стосовно сімейного бізнесу. Зрештою, уродженка Челябінської області Росії відповідає посаді керівника МОЗ і з професійної точки зору. Закінчивши Харківський медичний інститут, вона встигла попрацювати і лікарем, і заступником міністра, і самим міністром охорони здоров’я України.

Раїса Богатирьова – якісний керівник, любить владу і готова за неї боротися. Зберігаючи вірність Ахметову, вона водночас активно підтримувала президента Ющенка (за що й отримала в грудні 2007 року посаду в РНБО). У вересні 2008 року її виключили з Партії регіонів за різкі висловлювання на адресу Януковича, який підтримав визнання Росією Південної Осетії та Абхазії. Втім, ставши президентом, Янукович не поспішав поквитатися з нею, прогнавши з РНБО. А тепер, витримавши паузу, повернув у велику політику. Безумовно, вона здатна добре керувати знайомим міністерством. Питання лише в тому, як, при своєму відомому негативному ставленні до Юлії Тимошенко, новий міністр пильнуватиме за станом її здоров’я у виправній колонії.

Цікавішим є призначення Андрія Клюєва. Цей класичний уродженець Донбасу пройшов шлях від звичайного гірника до мільярдера, одного з лідерів Партії регіонів та друга Віктора Януковича. Попри це, він зберігав нормальні стосунки і з Юлією Тимошенко, і з Віктором Ющенком. Його кум – бютівець Михайло Поживанов. А в РНБО він зустрівся зі старим другом Володимиром Сівковичем, тепер – своїм заступником. А от серед його принципових противників – Сергій Льовочкін, голова Адміністрації президента.

Причини переходу Клюєва до РНБО називалися різні. І злісні інтриги того ж Льовочкіна, і зачищання кабміну під групу Фірташа-Хорошковського, і скандал з коштами ЄС (дізнавшись, що виділений 31 мільйон євро був спрямований на будівництво ліній електропередач до електростанцій, які контролюються Клюєвим, ЄС припинив фінансування реформ в Україні – а передбачалося понад 160 мільйонів у рік). Крім цього, хоча Клюєв відомий своїм позитивним ставлення до поглиблення співпраці України з Росією в рамках СНД та ЄЕП, а також негативним – до повноправного членства в НАТО, зі сторони керівництва РФ особисто до нього відчувалася відверта неприязнь (через давні протиріччя фінансових інтересів). Тому припускали, що його прибрали з посади першого віце-прем’єра на догоду Москві.

 

Кабінету міністрів не вдається продемонструвати якісь значні успіхи, а наближаються вибори. Клюєва забрали звідти, щоб він не перебував там на момент демонстративної відставки уряду (за все «відповість» Азаров). Його, фактично, рятують від публічної критики. На посаду першого віце-прем’єра прийде, найімовірніше, Тігіпко – щоб спробувати врятувати соціально-економічну сферу, а потім піти разом з Азаровим. Або ж Хорошковський, щоб потім, можливо, замінити Азарова (якщо Янукович вирішить, що подальші симпатії до групи Фірташ – Бойко – Хорошковський доцільні). Буде так, як президент вважатиме вигідним для себе.

 

Крім цього, для Януковича вигідно розвести двох противників. Нехай тепер обоє демонструють, хто більш відданий і зможе більше зробити для виборчої кампанії – Льовочків з адміністрації разом з його впливами на уряд, чи Клюєв з РНБО, зосередивши під собою всіх силовиків. Сьогодні виглядає, що на останнього президент покладається більше.

 

Янукович завчасно подбав про власну безпеку і розставив особисто відданих людей на керівництво всіма силовими структурами. Тепер логічним кроком було призначення і надійного, і вправного «смотрящєго» (куратора) всіх силовиків. Тому секретарем РНБО і став Клюєв. Він керував «тіньовим» виборчим штабом Януковича в 2004 році, і саме його звинувачували в організації роботи транзитного сервера задля фальсифікації оголошених ЦВК результатів. Сьогодні – знову відповідає за порятунок влади на парламентських виборах. Займатися цим з РНБО зручніше, аніж з більш публічного кабміну. Тут Клюєв може або скористатися своїм вмінням домовлятися з опозицією, зробивши їй певні пропозиції, від яких буде складно відмовитися. Або ж навпаки, «закрутити гайки» рівно настільки, наскільки це буде потрібно для перемоги ПР. А станеться провал – сам і вирішуватиме проблему з масовими протестами, маючи до диспозиції міліцію, СБУ, армію.

 

В Януковича, окрім виборів та внутрішніх соціальних протестів, виник ще цілий ряд зовнішніх проблем (тиск зі США та Європи з приводу ситуації з Тимошенко та обмеження політичних свобод, тертя з Росією та невдоволення Путіна). І вирішувати їх, чи хоч би якось згладжувати напередодні виборів – надважливе завдання, яке можна вирішувати з позиції РНБО. Так що Клюєв отримує роль головного організатора порятунку режиму Януковича і від внутрішніх, і від зовнішніх загроз. Залишається сподіватися на те, що виконання цієї ролі виявиться кепським.

 

Юлій Хвещук

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа