Екс-президент Клаус знов маячить (кремлівськими снами)

klaus
Йосиф Сірка

Ще не так давно колишній президент Чеської Республіки Вацлав Клаус на міжнародному форумі, який організував його інститут, показав свою неосвічесніть з історії Росії та України (Український Погляд, 14 липня 14 р. „Колишніх КГБістів не буває…). Саме це неуцтво він підтвердив у інтерв’ю радіо “Impuls”, яке було оприлюднено у DNES.cz.
Дивує, що цей політик-пенсіонер, який завжди відверто виступав проти ЄС та захоплювався Кремлем і його ідеями, знаходить шляхи до ЗМІ. Так виглядає, що хтось дуже зацікавлений, щоб він висловився, бо хтось інший не буде висловлюватися про країну, якої не знає, а історію її не читав.
Цей, контраверсійний політик, дуже нагадує російського Жириновського, що й стає причиною називати його не так Клаус, як клоун, який дозволяє собі говорити не тільки брехню, але й дурниці.
У своєму інтерв’ю Клаус назвав Україну „штучним державоутворенням”, яке підтримують ЄС та США. Отже, професійному брехунові можна було б пробачити, але тут ідеться про особу, яку й далі представляють як екс-президента, що надає певної поваги. У світі так заведено, що люди сподіваються від високопосадовців у державі не тільки людяности, але й розуму, знань, тому так неприємно слухати безґрунтовні, неграмотні антиукраїнські погляди Клауса.
Така освічена особа, як пан Клаус (навчався в Італії і США) не повинна повторювати чужі висловлювання щодо „штучних державоутворень”. Всі держави є, до певної міри, „штучними”, бо і саме поняття держава (лат.status) появилося щойно у 15 ст. в Італії (Machiavelli). Згідно зі словником, держава – об’єднання певної кількості людей у географічно обмеженому просторі під одною суверенною владою.
Навіть неосвічені люди знають, що форми людського життя від племінного до державного змінювалися тисячоліттями і закидати Україні відмінність між західними, східними, північними та південними частинами України є не тільки безглуздим „арґументом”, але й наівною неграмотністю.
Українську єдність і цілісність її теперішньої території підтверджує тисячолітня культура і мова, які є оцим фактом, який не може заперечити жоден кремлівський ватажок, чи його прислужник поза межами російської імперії.
Щодо „неодноманітності”, яку закидає Україні екс-президент „неодноманітної” республіки, оскільки до Чеської Республіки входить Моравія, яка щойно з 11. ст. увійшла до чеського королівства, то це цілковитий абсурд.
Згідно з „арґументами” Клауса проти української державності, під сучасну пору не могла б існувати жодна країна світу, бо у всіх є національні, расові, чи релігійні відмінності, або вони вже належали до інших держаоуворень як колонії, чи щось інше.
Дивує, що пан Клаус не прирівняв донбаських та луганських сепаратистів і російських диверсантів до ромської (циганської) меншини в Чехії, з якою саме за його президентства у ЧР були значні проблеми. Різницю міг би Клаус помітити у тому, що у ромської меншини в Чехії нема зброї, танків, ракет і відсутні кремлівські помічники та спонзори тероризму, без яких не було б і проблеми на сході України.
Стосовно неграмотного твердження пана Клауса про „неіснування” української держави в минулому, змушений нагадати кремлівському поклонникові, що вже колишні „вожді світового пролетаріяту” Ленін (Улянов) та Сталін (Джуґашвілі) визнавали Україну в її кордонах ще до народження Вацлава Клауса (1941 р.). Ленін так „подбав” про Українську Народну Республіку (1918), що послав своє червоне військо, яке знищило першу у світі Народну республіку, а Сталін уже „Союзну Україну” зплюдрував, знищивши нечуваним штучним голодомором 10 мільйонів українців!
Про українську державність існує безліч літератури і Клаус міг хоч щось почитати перед тим, ніж робити заяви про країну, яку він не знає.
У 2007 р. Клаус отримав із рук Путіна Медаль Пушкіна „за поширювання російської культури”. Він вважав, що Росія успішно „турбується викликами та успіхами, великими успіхами”. З того часу екс-президент спромігся лише повторювати кремлівську пропаґанду, яку навіть перевершив, коли заявив у радіо, що Росія була „змушена” напасти на Україну.
У своїй антиукраїнській пропаґанді пан Клаус лише повторює Путіна. Газета The Economist ще у 2007 р. назвала Клауса як „ найщирішого прихильника за кордоном” Путіна („warmerst admirers abrod”). Тому вислів Клауса, мовляв, Україна „штучна держава”, є лише повторенням Путіна, який майже те саме казав колишньому президентові Бушові.
Клаусові (а, можливо, і Путінові) не відомо, що Україна у сьогоднішніх майже тих самих кордонах, була засновником ООН 1945 р., коли йому було щойно 4 роки! А про УНР, Козацьку Республіку, Київську Русь, то вже й не згадуватимемо, бо Клаус економ, а в історії, навіть чеській, він не багато тямить.
Слід зауважити те, що інтерв’ю з оцим чеським антиукраїнцем запланували на час, коли у Мінську домовились про припинення боїв між Росією з її бойовиками в Україні, ЄС та Україною. Дуже можливо, що Клаус хотів „допомогти” терористам, які прибули в Україну з іншої держави, щоб тут займатись диверсією і сепаратизмом. Зрештою, російська фірма спонзорувала видання книги Клауса, то слід якось „відпрацювати”.
Інтерв’ю чеського екс-президента зайвий раз доводить, що російські пропаґандисти вже не сполягаються на власні сили і організують допомогу своїх підбрехачів у світі.
Російським каналам англійською і іншими мовами, через які Кремль ширить брехню про українську Революцію Гідності, українську Антитерористичну акцію і замовчує неогошену війну РФ Україні, вже перестають вірити.
Але й тут не великий вибір у Кремля, бо вибрали Клауса, який відомий своїм негативним ставленням до ЄС, до НАТО, який уник народного гніву через широку амністію. Саме завдяки його підписові під амністією, за два місяці до скінчення президентського терміну, було звільнено у ЧР 6 318 в’язнів, серед яких було багато тих, як підозрювала опозиція, хто був коруптним і допомагав Клаусові у його політичній кар’єрі.
Звернення народної петиції з 64 000 підписами до Конституційного суду ЧР судити Клауса за державну зраду та порушення Конституції не принесло очікуваного результату, бо Клаус має багатий досвід, як управляти, як викручуватися з різних ситуацій, що він вміло робить своєю антиукраїнською пропаґандою.
Клаус студіював у 1969 р. в США, в той час, коли на студії, чи на Захід взагалі, випускали лише вірних режимові. На звинувачення в інтернеті щодо його комуністичної причетності та підозрі на службі Москві він не відреаґував, дотримуючись поради, що коли у г…і не порпатися, то воно не буде смердіти.
Ставши на службу Кремлеві своєю антиукраїнською пропаґандою, Клаус лише підсилює підозри, що діє він не в інтересах ЧР, якої був президентом. Зрештою, виникає птання: чому економіст, банковий працівник вдається до історії, якої не знає і плутає поняття держави, імперії, справедливості, жертви і т.і..
Кажуть: Мета виправдовує вчинки. Справа в тому, щож мета Клауса – виправдати аґресора РФ, яка анексувала Крим і розпочала неоголошену війну проти України, а це вже неморальна мета!

13.9.14 р.

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа