У Всесвітній день дитини у Києві ЮНІСЕФ ініціював Маніфест української молоді та підсвітив хмарочоси

Столиця України приєдналася до Всесвітнього дня дитини, який щороку відзначається країнами ООН 20 листопада у день прийняття Конвенції про права дитини. Підлітки та молодь з усієї України створюють Національний маніфест проти насильства за участі відомих блогерів та лідерів думок.

Цього року визначні архітектурні пам’ятки – Емпайр-стейт-білдінг у Нью Йорку, Оперний театр у Сіднеї, Акрополь в Афінах, давнє місто Петра у Йорданії, Галатська вежа та мости через Босфор у Турції – будуть підсвічені у колір Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ). У деяких країнах діти на один день «захоплять» парламенти та державні органи: у Чорногорії, Перу, Ірландії та Європарламенті у Брюсселі

У Києві блакитним підсвітили будівлі в центрі міста: торгові центри Гулівер, Оушен Плаза та ЦУМ транслювали ролики ЮНІСЕФ про права дитини.

Тему захисту прав дітей та молоді також обговорювали на Молодіжному хакатоні ЮНІСЕФ (UNICEF Youth Hackathon). Понад 50 школярів приїхали до Києва з усіх куточків України, щоб скласти Національний маніфест проти насильства у щоденному житті кожної дитини.

За даними проекту UReport, більше 40% опитаних підлітків в Україні відчувають занепокоєння щодо насильства у шкільному середовищі. За результатами дослідження ЮНІСЕФ, у 2017 році жертвами булінгу стали 24% дітей. 40% постраждалих дітей нікому про це не розповідали.

Під час події підлітки сформували свої пропозиції та ідеї про те, як попередити 10 найпоширеніших ситуацій, де трапляється насильство щодо них та їхніх ровесників: булінг у школі, кібер-булінг, конфлікти із вчителями, тиск із боку батьків, маніпуляції друзів, фізичне насильство серед однолітків, психологічне насильство, цькування на основі зовнішності та відмінностей.

З дітьми працювали ментори – відомі українці та професіонали, задачею яких було допомогти найбільш ефективно донести голос дітей до всієї України.

«Ідея Всесвітнього дня дітей – у тому, щоб надати дітям «гучномовець» для їхніх ідей та думок. Діти будуть найкращими захисниками самих себе, якщо ми дамо їм можливість говорити та почуємо їх. Протягом останніх місяців ЮНІСЕФ провів дискусії серед молоді, як подолати прояви насильства у їхніх школах. Найактивніші учасники цих дискусій приїхали сьогодні подію у Києві», – підкреслив Джама Гулейд, в.о. Голови Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні.

Текст та відео Національного маніфесту української молоді буде поширено серед органів влади, а також передано до штаб-квартири ЮНІСЕФ у Нью-Йорку, аби він став частиною Глобального маніфесту проти насильства.

OG_L6029

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа