Бундестаг визнав Голодомор геноцидом українського народу

bundestag

Бундестаг – нижня палата парламенту Німеччини – ухвалила резолюцію, в якій Голодомор – масовий голод 1932-33 років – визнається геноцидом українського народу.

На підтримку резолюції висловилися три партії правлячої коаліції та християнські демократи. Фракції Лівих та “Альтернатива для Німеччини”, які нерідко виступають з прокремлівських позицій, утрималися.

Проти не було подано жодного голосу. Президент України Володимир Зеленський подякував німецьким депутатам за ухвалене рішення, написавши у твіттері, що “правда завжди перемагає”.

Deutsche Welle цитує ключову фразу ухваленої резолюції: “З сьогоднішньої точки зору напрошується історико-політична оцінка, згідно з якою йдеться про геноцид. Німецький Бундестаг поділяє таку оцінку”. Видання зазначає, що йдеться про обережне формулювання, згідно з яким визнання Голодомору геноцидом українського народу є радше ремаркою, ніж основним меседжем.

Однак, як пише Deutsche Welle, навіть це обережне формулювання для німецької політики стало сенсацією. Ще у 2019 році депутати Бундестагу фактично відмовилися розглядати петицію про визнання Голодомору геноцидом, заявивши, що майже нічого не знають про події. Спостерігачі наголошують, що великий вплив на зміну позиції депутатів стала нинішня російська агресія проти України.

У документі також міститься засудження пакту Молотова-Ріббентроппа між нацистською Німеччиною та СРСР та “імперською політикою” як тодішніх тоталітарних держав, так і нинішньої Росії. Йдеться і про історичну відповідальність Німеччини за злочини нацистів, у тому числі Голокост та знищення мирного населення СРСР.

Джерело

За що голосували депутати – українською і німецькою: Бундестаг_Подання про Голодомор  German Bundestag_ HOLODOMOR_Подання_німецькою_мовою

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа