Українське будівництво адаптують до стандартів ЄС

В УНІАН відбулося підписання «Меморандуму про співробітництво» між Асоціацією інженерів-консультантів України, Українським співтовариством будівельного права та Академією будівництва України.

фото-2

Тим самим провідні експертні організації будівельного ринку засвідчили свої наміри та бажання вивести будівельну галузь України на новий рівень та втілити у реальних проектах високі міжнародні стандарти якості і безпеки.

Повне відео з прес-конференції:

Зокрема, у вступному слові Іван Назаренко, президент Академії будівництва України (АБУ) зазначив, що підписання Меморандуму – дуже визначна подія, яка відбувається вперше в Україні. За його словами, об`єднання зусиль фахівців будівельної галузі дасть можливість не тільки розробити і втілити нові стандарти і нові підходи до будівництва, але й покаже Євросоюзу, що Україна здатна на системні перетворення, і що з нами можна і треба мати справу. Президент АБУ  нагадав, що прагнення України бути в тренді європейських здобутків було помітне ще за часів Київської Русі, коли князь Володимир у 996 році провів стандартизацію «мір і ваги», яка значно спростила міжнародні торгівельні стосунки.

«У 2018 році в нашій академії ювілей – 25 років. Будемо проводити чимало цікавих заходів, на які запрошуємо всіх. За цей час було багато здобутків, але зараз, з підписанням Меморандуму, відкриваються великі перспективи будівельної галузі як на внутрішньому, так і на міжнародному ринках. В нашому Меморандумі багато уваги приділяється розвитку новітніх технологій – екологічного, безпечного, енергозберігаючого будівництва, за якими майбутнє. Отже, залишається наполегливо працювати, і разом поступово втілювати наші задуми в життя», – наголосив президент АБУ.

Фото-3

В свою чергу, Яна Щигурова, президент Асоціації інженерів-консультантів України (АІКУ) звернула увагу на те, що Міжнародна федерація інженерів-консультантів FIDIC (ФІДІК, 104 країни), представником і  членом якої є АІКУ, присутня в Україні вже 10 років. Президент АІКУ нагадала, що за цей час фахівцями – членами АІКУ було  зроблено дуже багато для підвищення стандартів якості, вдосконалення критеріїв, норм і положень у всіх сферах будівництва, що є дуже важливим фактором на шляху до інтеграції в Європу.

«Перш за все, стандарти ФІДІК, членом якої ми є, застосовуються в міжнародних проектах, які фінансуються за рахунок інвестиційних фондів. Але й на внутрішніх ринках, які цінують якість, теж використовуються стандарти ФІДІК, наприклад, у Британії чи Китаї.

Для нас дуже важливо і приємно, що, нарешті, ми підійшли до підписання цього Меморандуму в тісному співробітництві з АБУ. Адже, без класичної школи, без фундаментальних академічних навичок, та знання всіх особливостей внутрішнього ринку було б дуже важко імплементувати новітні міжнародні стандарти. Хочу відмітити, що застосування євростандартів у будівництві само по собі є дуже важливим і потрібним фактором для України. Це відкриває шлях до залучення міжнародних інвестицій у великі будівельні, інфраструктурні проекти на території нашої країни, що, в свою чергу, дасть поштовх для економічного розвитку», – підкреслила Яна Щигурова.

На її глибоке переконання, будівельна галузь України має хороші перспективи для розвитку, лише треба прикласти зусилля і наполегливо працювати, і тоді виникаючі проблеми будуть вирішуватись, а нові правила забезпечать стале зростання. Яна Щигурова зазначила, що дуже важливо привести будівельне законодавство до реальних потреб часу. І тоді можна добудувати ті великі недобудови, яких в Україні налічується сотні.

«В новому будівельному кодексі, який зараз розробляється фахівцями, в тому числі і експертами з ФІДІК,  будуть враховані всі ризики і ситуації, які потенційно можуть створити проблеми. Всі моменти будуть прописані заздалегідь, алгоритм дій буде чіткий і ясний. Буде прописана відповідальність, обов’язки сторін, і ризики будуть зведені до мінімуму. Введення на будівництві міжнародного консультанта по стандартам ФІДІК, дозволить мінімізувати негативні сценарії та убезпечить будівництво від несподіванок. Буде застосовано комплексний підхід до будівництва об’єкту, коли передбачається відповідальність сторін на всіх стадіях, починаючи від розробки проекту, фінансування, і закінчуючи утилізацією і безпекою. Взагалі, нам треба змінювати філософію будівництва в проектах, де замовником є держава. Такі проекти повинні бути комерційно і репутаційно вигідними, щоб підрядник отримував фінансовий прибуток, а держава – інфраструктурну вигоду у вигляді корисного об’єкту на багато років, який потім не буде створювати зайвих проблем. Також треба змінювати багато положень, як-то принципи ціноутворення, оплати праці будівельникам, тощо. І ми сподіваємось, що до нашої ініціативи приєднається так звана середня ланка. Бо ініціатива зверху потребує підтримки по всьому будівельному ланцюжку. Отже, реформи йдуть, є бажання працювати та розуміння куди рухатись, а результат неодмінно прийде», – підсумувала Яна Щигурова.

Віце-президент АБУ, експерт з будівельних стандартів Віктор Лещинський звернув увагу, що в процесі глобалізації Україна поступово стає повноцінним гравцем на ринках Європи. В галузі будівництва помітний поштовх був до Єввро-2012. На думку експерта, зараз назріла гостра необхідність приводити будівельні норми, які прийняті в Україні, до європейських стандартів.

«Адаптація будівельних норм до європейських стандартів дозволить нашим фахівцям і підприємствам приймати участь в міжнародних тендерах, і отримувати вигідні замовлення на ринках ЄС. В свою чергу, євростандартизація будівельної галузі дозволить залучати в Україну потужні інвестиції в великі інфраструктурні  проекти, які гальмуються через невідповідність законодавства та будівельних норм. АБУ зараз активно працює з міжнародними організаціями для кращої  інтеграції  українського будівельного ринку та приведення його до стандартів ЄС. Також в цьому напрямку спрямована ініціатива  Мінрегіонбуду, де зараз напрацьовують «Будівельний кодекс», у якому будуть зібрані та викладені єдині правила і норми будівельного ринку. Будемо сподіватись, що підписання Меморандуму, наша спільна робота, всі зусилля фахівців, допоможуть будівельній галузі перейти на нові рейки та стати на шлях сталого зростання», – зазначив експерт.

Вадим Ходаковський, член правління Українського співтовариства будівельного права, засвідчив наміри галузевих правників  спільно працювати над приведенням будівельного ринку до міжнародних стандартів. Він звернув увагу на те, що високі стандарти і міжнародне право у будівництві, яке уособлює ФІДІК, дозволяє зробити процес будівництва максимально прогнозованим та захищеним від ризиків. А це, в свою чергу, створює сприятливі умови для залучення в Україну міжнародних інвестицій і, зрештою, до розвитку економіки і зміцненню державності.

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа