Українська Канада

ua-canada

Канада є багатокультуральною (чи багатокультурною, якщо комусь така дефініція більше до вподоби) і багатомовною країною. Мультикультуралізм у Канаді почав запроваджувати ще у 80-х роках минулого століття прем’єр-міністр П‘єр Трюдо – батько нинішнього прем‘єра Джастіна Трюдо. На відміну від тих же Франції та Німеччини, мультикультуралізм у Канаді став успішним проєктом. Певне тому, що представників корінного населення Канади – а це індіанці, метиси та інуїти (так в Канаді називають ескімосів) – лишилося зовсім мало (1,7 млн з близько 38 млн всього населення країни кленового листа, причому кількість інуїтів складає лише 65 тисяч, а метисів – 587,5 тисяч).

Згідно з Конституцією, державними мовами федерального рівня – Канада є Федерацією 10 провінцій і 3 північних територій – є англійська та французька. Офіційними мовами 8 з 10 провінцій Канади є лише англійська, провінції Квебек – лише французька, а обидві мови, англійська і французька, є офіційними мовами у провінції Нью Брансвік.

Згідно з переписом населення Канади 2016 (2016 Canadian Census) року, неофіційними мовами, якими найчастіше розмовляють у Канаді, є:

1.Mандарин (найбільш поширений діалект китайської).

2.Кантонська (другий за поширеністю діалект китайської).

3.Пенджабська (поширена і Індії та Пакистані).

4.Іспанська.

5.Тагалог (філіппінська).

6.Арабська.

7.Італійська

8.Німецька.

9.Українська.

10. Урду (державна мова Пакистану).

Найчисленнішими національними групами Канади згідно 2016 Canadian Census є: англійці (19%), Шотландці (13%), французи (10%), ірландці (10%), німці (9%), китайці (5%), італійці (4%), індійці (4%), українці (3%), голландці (3%). Зрозуміло, що всі дані є приблизними, хоч вони й правильно передають співвідношення національних груп другої у світі за площею країни світу.

Як бачимо, за даними  2016 Canadian Census українська мова є 9-ю найбільш вживаною неофіційною мовою в Канаді. Кількість же українців за етнічною самоідентифікацією складає 326 тис у кількісному вимірі. І це при тому, що за даними 2021 Canadian Census у Канаді проживають приблизно 1,386 млн громадян українського походження, що складає 3,7% всього населення Канади. Можна з впевненістю сказати, що значна частина новоприбулих до Канади під час війни громадян України залишиться тут назавжди, що збільшить частку громадян українського походження в національному складі населення Канади лише на декілька десятих відсотка. Особливо якщо брати до уваги, що багато новоприбулих з України у 2022 році лише російськомовні і українська мова їм зовсім байдужа. Хоч бувають і курйозні, як на мене, випадки, коли вихідці з України були змушені силою обставин опановувати українську мову вже в Канаді, бо канадійські українці все ж косо дивляться на так званих українців з великої України, які розмовляють російською, а англійську ще не опанували.

З такими темпами асиміляції українців та інших етнічних груп, мандарин незабаром може стати ледь не офіційною мовою Канади навіть на федеральному рівні, адже китайці найменше, порівняно з іншими національними групами, піддаються асиміляції, а їх частка в населенні Канади зростає швидкими темпами.

Дані 2021 Canadian Census ще остаточно не оприлюднені. Тому основна маса даних взята з 2016 Canadian Census. Відомо вже, що 2022 року Канада прийняла приблизно 400 тис іммігрантів, близько 20% яких є виходцями з Індії.

Доречно, певне, також згадати, що вихідців з РФ та Польщі в Канаді порівняно мало. Так, наприклад, у столиці провінції Альберта місті Едмонтоні (приблизно 1 млн жителів) є більше 20 українських церков і лише дві російські. Що ж до французької мови, то її в провінціях Альберта та Британська Колумбія, де доводилося бувати, практично жодного разу навіть не чув, хоч всі офіційні об’яви, найменування товарів на етикетках великих торговельних мереж тощо завжди двомовні.

У Канаді є чимало українських громадських організацій, які займаються популяризацією української культури, історії та спадщини, а також захистом інтересів української громади в Канаді та в усьому світі. Зокрема, це:

  1. Конґрес Українців Канади (КУК) – найбільша і головна організація (свого роду парасолька для інших організацій української діаспори), що представляє громаду українців у країні кленового листа. Його місія полягає в просуванні та захисті інтересів українсько-канадської громади та зміцненні українсько-канадської ідентичності.

  2. Українське Національне Об’єднання Канади (УНО) є неприбутковою організацією, яка обслуговує громаду українців Канади в Канаді. УНО має філії та організації в багатьох містах Канади. Місія УНО – популяризація та збереження української культури, мови та спадщини в Канаді. УНО також виступає за захист української громади в Канаді в таких питаннях, як права людини, соціальна справедливість і розвиток громади.

  3. Українсько-канадський фонд Тараса Шевченка – це благодійна організація, яка займається збереженням та популяризацією української культури та спадщини в Канаді. Він забезпечує фінансування низки культурних, освітніх та громадських ініціатив, які підтримують українську канадську громаду.

  4. Соціальна служба українців Канади є неприбутковою організацією, яка надає широкий спектр соціальних послуг та підтримує громаду українців в Канаді. Вона пропонує програми та послуги для людей похилого віку, молоді, новоприбулих та сімей, включаючи консультації, мовні курси та культурні заходи.

  5. Українсько-канадський студентський союз є національною студентською організацією, яка представляє українсько-канадських студентів в університетах і коледжах по всій Канаді. Він популяризує українську культуру та ідентичність серед молоді та надає можливості лідерства та професійного розвитку.

  6. Світовий Конґрес Українців (СКУ)— міжнародна організація, яка представляє українську діаспору в усьому світі. Його місія – просування інтересів української громади та підтримка незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України.

Це лише кілька прикладів багатьох українських неурядових організацій, які діють у Канаді. Кожна організація має власну унікальну місію та фокус, але всіх їх об’єднують зобов’язання популяризувати українську культуру, спадщину серед української громади як у Канаді, так і за її межами.

Підсумовуючи вище написане, можна, на жаль, стверджувати, що українці в Канаді швидко асимілюються, навіть швидше, ніж багато інших народів. І це за наявності численних громадських організацій української діаспори, церков різних віросповідань, двомовних шкіл, «Пласту».

Сакральні питання «хто винен?» і «що робити?» залишаються на марґінесі. На них мали б дати відповідь самі канадійці українського походження.

Примітка: За інформацією з відкритих джерел та власного досвіду.

Валерій Степаненко, магістр ділового адміністрування

Київ-Едмонтон

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа